Home / Zakelijke dienstverlening Blog / De voordelen van een BV oprichten

De voordelen van een BV oprichten

De voordelen van een BV oprichten

Wanneer je een onderneming gaat oprichten zijn er verschillende vormen waaruit je kunt kiezen. Het kiezen van een verkeerde rechtsvorm van je bedrijf, kan vervelende gevolgen hebben in de toekomst. Je kunt altijd nog van rechtsvorm wisselen, maar kan veel kosten en is te voorkomen door je vooraf goed te verdiepen in de mogelijkheden. We gaan je vertellen wat de voordelen van een BV zijn.

De aansprakelijkheid

Het grootste voordeel van het oprichten van een bv is de beperkte aansprakelijkheid die erbij komt kijken. Dit betekent dat niet het bestuur, maar de BV zelf aansprakelijk is wanneer er schulden ontstaan. Een bestuurder van een besloten vennootschap is alleen verantwoordelijk voor de schulden wanneer er sprake is van een onbehoorlijk bestuur. Denk hierbij aan wanneer de jaarrekening niet op tijd ingediend wordt bij de KvK of wanneer de boekhouding niet klopt.

Belasting over winst

Wanneer je een zzp’er bent of een eenmanszaak hebt, dan betaal je inkomstenbelasting over de winst die je maakt. Hierbij is de hoogste belastingschijf 52% die je moet betalen. Als je een BV hebt moet je natuurlijk ook belasting betalen. In dit geval is het percentage een stuk lager, namelijk 16,5% of 25%, afhankelijk van de hoogte van de winst.

De holdingstructuur

Binnen een holdingstructuur kun je meerdere BV’s samenvoegen. De holding kun je oprichten als moederbedrijf en hier meerdere BV’s onder laten vallen. Dit zorgt ervoor dat er een veel betere risicospreiding is.

Wanneer een van de BV’s failliet gaat, loop je niet het risico dat al je bedrijven failliet gaan. Een voorbeeld hiervan is een bedrijf dat meubels maakt, verkoopt en bezorgt. Door dit op te delen in 3 losse BV’s onder een holding verspreid je het risico een stuk beter.

Een professionele indruk

Om een BV op te richten moet je aan een aantal eisen voldoen en een akte van oprichting door de notaris laten passeren. De notaris is ook verantwoordelijk om de BV te onderzoeken mocht er iets niet in orde lijken. Ook worden er eisen gesteld aan de administratie en moet er een jaarrekening indient worden bij de KvK.

Door deze eisen is de kans een stuk groter dat een BV zijn zaken beter op orde heeft dan een VOF of eenmanszaak. Dit weten de meeste mensen ook, waardoor je meteen een stuk professioneler overkomt.  

Een laag startkapitaal

Voorheen was het verplicht om een startkapitaal van €18.000,- te investeren. Dit is in 2012 komen te vervallen. Door deze eis te laten vervallen werd er gehoopt dat het oprichten van een BV makkelijker werd. Dit was niet helemaal het geval. Ook het omzetten van bijvoorbeeld een VOF naar een BV werd hierdoor niet per se makkelijker.

Het startkapitaal wat je nu nodig hebt voor een BV is slechts 1 cent. Toch kan een omzetting nog veel notaris kosten opleveren. Hier is Firm24 voor opgezet, om het oprichten makkelijker te maken en je hierbij te helpen. Ook een VOF naar BV omzetten door firm24 is mogelijk.

Aandelen en nieuwe investeerders

Als BV kun je er makkelijker kapitaal aantrekken door aandelen uit te geven. Door investeerders kan het aantrekkelijk zijn om via deze aandelen in een BV te investeren. Het is een makkelijke manier van investeren en zorgt dat ze beperkt risico lopen. Ze zijn namelijk alleen aansprakelijk voor het bedrag dat ze geïnvesteerd hebben.

De voordelen van een BV oprichten

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

29-11-2023 - Vijf tips voor het verlagen van de energierekening deze wint
Wil jij komende winter grip houden op je energierekening? Lees in dit blog wat jij kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw energierekening behapbaar blijft. Het verlagen van je energierekening is niet
Lees meer

15-11-2023 - Wil je een goede werksfeer op kantoor creeren? Misschien heb
Voor wie werkt bij een organisatie, als werknemer of werkgever, weet hoe essentieel een goede werksfeer is op kantoor. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat men iedere ochtend met plezier naar het werk v
Lees meer

15-11-2023 - Duurzaamheid in Bedrijfsvoering: Hoe kan jouw bedrijf zo duu
Duurzaamheid is een term die de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen, zowel op persoonlijk als zakelijk niveau. Als bedrijf is het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor de im
Lees meer

12-11-2023 - Alfen laadpaal en de EVBox laadpaal: De toekomst van elektri
Inleiding In een wereld die steeds milieubewuster wordt, is de transitie naar elektrisch rijden een van de meest opvallende ontwikkelingen. Elektrische voertuigen (EV's) winnen snel aan popular
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap