Home / Zakelijke dienstverlening Blog / Zie je het niet meer zitten of zie je kansen?

Zie je het niet meer zitten of zie je kansen?

Dirk Bruning

We leven in een unieke tijdEen heel pijnlijke periode voor degenen die getroffen worden door COVID-19. Niet alleen voor iedereen die lijfelijk te maken heeft met ziekte of zelfs overlijden. Op bijna alle terreinen vinden er nu grote verschuivingen plaats. Alles wat “vroeger” vanzelfsprekend was, moet nu heroverwogen worden. Wat betekent dat voor jou, als trainer, consultant of coach? En zijn er ook lichtpuntjes?

Deze periode is een RESET van je leven en de maatschappijEn de manier waarop je kijkt, bepaalt uiteindelijk wat dit met je zal doen in de toekomst.Ja, het is zwaar, zeker als je plotseling geen inkomsten meer hebt omdat je live trainingen niet meer door kunnen gaan of omdat 1-op-1 live coaching niet meer mogelijk is.

Maar niet iedereen gaat nu bij de pakken neer zitten.Er zijn collega trainers, coaches en consultants die deze periode benutten om zichzelf en hun bedrijf opnieuw uit te vinden.

OnzekerheidIk heb vaak diepgaande gesprekken met ondernemers en schrik soms van het gebrek aan ondernemersmentaliteit. Ze dromen dan van groei van hun bedrijf of een heel nieuwe kant op gaan. Maar het komt er nooit van.

SchijnveiligheidEen van de redenen is dat ze zich vasthouden aan de (schijn)veiligheid van de voorspelbare situatie waarin ze zitten. Ook als die anders is dan ze diep van binnen willen. Ze durven vaak niet te veranderen omdat ze moeite hebben met de onzekerheid die een nieuwe stap met zich meebrengt.

BevrijdingNu is plotseling die zekerheid weggevallen. En hoe gek het ook klinkt, voor een aantal mensen is dat ook een soort bevrijding! Ze durven gemakkelijker te kijken naar nieuwe mogelijkheden, want ze voelen dat ze niets meer te verliezen hebben.

OndernemersblikWist je dat ondernemers écht anders kijken dan niet-ondernemers?Jayson Demers beschrijft in zijn boek 10 verschillende manieren waarop ondernemers naar obstakels kijken. Ik som ze hier kort op:

  1. In elke uitdaging schuilt een nieuwe kansDoor de uitdaging aan te gaan werk je aan zwakke plekken en kom je er sterker uit voor de toekomst
  2. Zie je concurrent als een studieobjectOp welke manier kun jij je onderscheiden van je concurrent: in welk opzicht ben je beter, maar ook: wat kun je van hem/haar leren
  3. Niets komt vanzelfOndernemerschap is veel omvattend en je zult genoeg valkuilen tegenkomen die je bedrijf kunnen ondermijnen. Flexibiliteit en doorzettingsvermogen zijn cruciale eigenschappen.
  4. Perfectionisme is de vijand van elke ondernemerVeel trainers en coaches zijn geboren perfectionisten. Maar als je dat niet gedeeltelijk naast je neer kunt leggen zul je nooit ver komen met je bedrijf.
  5. Grote doelen zijn opgebouwd uit kleine stapjesHet gaat erom vol te houden. Er bestaat niet zoiets als “snel rijk” worden of met zevenmijlslaarzen je doel bereiken.
  6. Van fouten maken leer jeDit is ook een moeilijke voor veel mensen. Al van kinds af aan wordt ons ingeprent dat we geen fouten mogen maken. Als je een fout ziet als een k ans op verbetering, durf je meer aan te pakken.
  7. Je hebt geen toverstokjeZelfs als je een briljant idee hebt, betekent dat niet dat je snel succesvol zult zijn. Je zult moeten beschikken over geduld, vaardigheden en doorzettingsvermogen om iets te bereiken.
  8. Luister naar anderenAls je niet open staat voor de mening van anderen, is de kans groot dat je blijft hangen in je eigen bekrompen ideeën. Ondernemen is communiceren en vooral goed luisteren naar wat de markt (en een nieuwe situatie) van je vraagt.
  9. Discipline is een randvoorwaardeHet vraagt extra moeite en inzet om op tijd uit bed te komen, die lastige klant te bellen of de zakelijke activiteiten te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Voor ondernemers is discipline de normaalste zaak ter wereld.
  10. Ondernemen is een lifestyleEen ondernemer wordt wakker als ondernemer, werkt als ondernemer, en gaat naar bed als ondernemer. Er bestaat geen “van 9 tot 5” situatie. Overal liggen kansen.

Met een ondernemersblik zie je kansenOok in deze vervelende periode is er nog heel veel wat juist beter gaat:

De lucht is schoner, mensen doen weer veel meer voor elkaar, er ontstaan allerlei creatieve initiatieven, je zit weer samen aan tafel en hebt tijd om te reflecteren en nieuwe wegen in te slaan.Ook voor trainers, consultants en coaches

Welke switch kun jij maken om van deze crisis een positieve wake-up call te maken?Hoe kan jouw bedrijf floreren in de 1,5 meter maatschappij? Het wordt niet snel meer als vóór de Coronacrisis. Maar door nu als een echte ondernemer te reageren, kun je beter uit deze periode komen dan eerst.

Hoe?Bijvoorbeeld door 1-op-1 coaching te doen via beeldbellen, door je live training online te doen via webinars of online meetings (b.v. Zoom of Teams) of door e-learning aan te bieden.

Als kenniswerker heb je het grote voordeel dat je je werk ook online kunt voortzetten. En als we dan in het “nieuwe normaal” terecht zijn gekomen, heb je een voorsprong op je concurrenten die hebben stilgezeten in deze periode.

 

Gebruik jij deze tijd om aan jezelf en je bedrijf te werken? Ontdek je hoe je op korte termijn je dienstverlening weer kungt oppakken en tegelijkertijd iets moois opbouwt voor de lange termijn.Ga meedoen met het webinar:Online Masterclass:In 90 Dagen je Training Online en start met stappen maken in de online oplossing. 


Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

06-03-2021 - Waarom de coronacrisis positief is voor sommige ondernemers
Dat 2020 een dramatisch jaar was voor veel ondernemers is een feit: ruim 2700 bedrijven gingen over de kop in Nederland, maar opvallend genoeg is dat beduidend minder dan een jaar eerder. Dit is deels
Lees meer

01-03-2021 - Wat is een design thinking sessie en waarom zou je moeten de
Design thinking staat voor een methode waarbij je op een creatieve wijze tot innovatieve oplossingen komt. Er zijn daar natuurlijk allerlei methodes voor, maar deze benadering kenmerkt zich door de kl
Lees meer

24-02-2021 - 5 redenen om een bouwtechnische keuring te doen bij het aank
Er zijn een aantal essentieel redenen waarom kopers tijdens het aanschaffen van een nieuwe woning altijd vóór de aankoop een bouwtechnische keuring moeten uitvoeren. Het kopen van een ni
Lees meer

10-12-2020 - Hoe wordt het WK darten georganiseerd?
Het PDC World Darts Championship 2021 is alweer het 28ste WK dat door de PDC georganiseerd wordt. Het WK darten begint op 15 december en wordt gehouden in Londen in Alexandra Palace. Op 30 november is
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap