Home / Verzekeringen / Verzekeringen Amsterdam / Autoverzekering.nl / 20 tips om te besparen op je autokosten

20 tips om te besparen op je autokosten

Autofabrikanten besteden steeds meer aandacht aan de zuinigheid van auto?s. Maar door zelf zuiniger auto te rijden, kun je ook tot tientallen liters brandstof per jaar besparen. Wij geven je graag 20 tips die je helpen zuiniger te rijden of op een andere manier te besparen op je autokosten.

1. Schakel vroeg op

Een onderdeel van het nieuwe rijden is zo vroeg mogelijk opschakelen. Bij het rijden in een laag toerental hoeft je motor minder hard te werken en dit scheelt brandstof. Bij benzinemotoren kun je al bij 2000-2500 toeren naar een hogere versnelling schakelen Voor dieselmotoren geldt ongeveer 1800-2200 toeren.

2. Laat je gas los

Door vroeg te reageren op veranderende verkeerssituaties kun je brandstof besparen. Als je een stoplicht nadert, kun je je voet al van het gaspedaal halen in plaats van op het laatste moment te remmen. De meters die je auto maakt door het uitrollen, zijn als het ware gratis meters.

3. Beperk je snelheid

Met hard rijden verbruik je vaak meer brandstof. Door minder hard te rijden, kun je dus brandstof besparen. Vooral bij hogere snelheden loopt het verschil in verbruik hard op. Als je 130 km/u rijdt, verbruikt je auto namelijk 25% meer dan wanneer je 100 km/u rijdt.

4. Rijd met een regelmatige snelheid

Als je met een zo constant mogelijke snelheid in een laag toerental rijdt, verbruik je het minste. Als je dus cruisecontrol hebt, gebruik deze dan!

5. Check je bandenspanning

Meer dan de helft van de auto?s in Nederland rijdt met een te lage bandenspanning. Door een te lage druk in de banden kan je auto onnodig worden afgeremd waardoor je onnodig meer brandstof verbruikt. Met de juiste druk op je banden kun je al snel ?4 per tankbeurt op brandstof besparen en daarnaast verlengt het de levensduur van de banden.

6. Gebruik de juiste banden

Niet alleen de juiste bandenspanning is belangrijk. Zorg ook dat je op tijd van zomer- naar winterbanden switcht en andersom.

7. Heb je die energievreters echt nodig?

De airconditioning en achterruitverwarming zijn echte energievreters. Heb je deze wel écht nodig? Op warme dagen kun je bijvoorbeeld ook voordat je vertrekt twee deuren tegen elkaar open zetten. Hierdoor koelt de auto al een paar graden af en is het misschien niet eens nodig om de airco aan te zetten. Je ramen opendraaien tijdens het rijden is niet altijd verstandig, omdat dit zorgt voor extra luchtweerstand. Hierdoor verbruikt je auto extra brandstof.

8. Korte stop? Motor uit

Sta je voor een spoorwegovergang of verkeerslicht te wachten? Veel moderne auto?s hebben al een automatisch start/stop-systeem. In dit geval hoef je zelf niets te doen. Heeft je auto dit niet? Dan kun je natuurlijk net zo makkelijk zelf je motor uitschakelen.

9. Zorg voor zo min mogelijk luchtweerstand

Heb je na je vakantie nog een dakkoffer of fietsendrager op je Dakkofferauto zitten? Haal deze eraf als je ze toch niet gebruikt. Dit
zorgt namelijk voor veel luchtweerstand, waardoor je motor het onnodig zwaarder krijgt. Ook open ramen in de auto zorgen voor luchtweerstand.

10. Weg met dat gewicht

Hoe zwaarder je auto, des te meer brandstof hij verbruikt. Als je het gewicht van je auto met 10% vermindert, bespaar je ongeveer 6% aan brandstof. Check daarom eens in de zoveel tijd welke spullen in je kofferbak overbodig zijn. Rijd je vooral korte ritjes? Denk er dan eens over na om je benzinetank niet helemaal tot de rand te vullen. Het scheelt al snel 20 kilo aan gewicht door met een halve tank te rijden.

11. Bereid je rit voor

Check van tevoren de route zodat je niet omrijdt. Let er ook op dat je niet in de spits komt te staan.

12. Mijd de spits

Rijden in een file is een grote verspilling van zowel tijd als brandstof. Door buiten de spits om te rijden en zo file te vermijden, kun je hierop besparen.

13. Gebruik een navigatiesysteem

Door je route vooraf te laten navigeren, rijd je de kortste route en gebruik je de minste brandstof.

14. Goed onderhoud is belangrijk

Stel onderhoud niet uit. Het is belangrijk dat je auto goed onderhouden wordt. Anders kom je later voor duurdere reparaties te staan dan nodig is.

Fiets15. Korte ritjes? Pak de fiets!

Een auto gebruikt veel meer energie wanneer de motor nog koud is. Korte ritjes zorgen voor relatief veel brandstofverbruik en zorgen voor snellere slijtage aan je motor. Pak daarom eens de fiets.

16. Je auto inruilen? Kijk verder dan het eerste bod

Wil je je auto inruilen bij een garage en een andere tweedehands auto kopen? Autobedrijven hebben verschillende inruilprijzen. Kijk eens rond wat anderen te bieden hebben voor jouw auto en wees niet bang om te onderhandelen.

17. Nieuwe auto kopen? denk hier eens over na

Wil je een nieuwe auto? Denk er eens over om een net-niet-meer-nieuwe auto te kopen. In de eerste jaren verliest een auto namelijk het snelst zijn waarde. Als je dus een auto koopt die net niet meer nieuw is, betaal je een minder hoge aanschafprijs en heb je toch een redelijk nieuwe auto, waar je nog lang mee kunt doen.

18. Nieuwe (tweedehands) auto kopen? Let op meer dan alleen de aanschafprijs

Kan je een auto voor een schijntje kopen? Klinkt verleidelijk, maar denk ook eens na over de overige kosten die de auto met zich meebrengt. Denk hierbij aan onderhoudskosten of brandstofverbruik. Zo voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan.

19. Auto leasen? ga voor zuinig

Bij het leasen van een auto kan het erg interessant zijn om eens te kijken naar een zuinige auto. Dit biedt vele fiscale voordelen. Bij een auto met lagere Co2-uitstoot betaal je een stuk minder bijtelling.

20. Bespaar op je vaste lasten

Je autoverzekering is een last die jaarlijks flink oploopt. Hier kun je erg eenvoudig op besparen. Door een vergelijking te maken vind je makkelijk welke autoverzekering voor jou de beste deal is. Binnen 5 minuten heb je over een heel jaar al tot ?200 bespaard.

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

Gerelateerd nieuws in de regio

29-03-2021 - Moembly Zorgvrager & Aanbieder
Wil jij graag jouw zorgvraag plaatsen op Moembly? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de vacature samen door te nemen. Dan plaatsen wij hem zo snel mogelijk online! Zo vind jij snel de perfect

26-08-2020 - Virtuele rondleiding met 360 graden fotografie
Laat potentiële klanten uw bedrijf van binnen bekijken middels een virtuele rondleiding. Kijk op www.360-bedrijfspresentatie.nl hoe mooi dat is! De 360-graden foto\'s worden in zeer ho

14-02-2020 - Allround Stucwerk Amsterdam
Aannemersbedrijf FixEnjoy te Amsterdam komt graag als Stukadoor stucwerk bij verrichten. We bieden bepleistering en kwaliteits pleisterservices in heel Amsterdam en daarbuiten tegen eerlijke prijz

05-11-2019 - Bedrijfsruimte kantoorruimte van 18,5 m2 te huur in Amsterda
Kantoorruimte, 18,5 m2 voor ? 185,60 per maand Deze ruim ogende kantoorruimte met hoog plafond, bevindt zich op de eerste etage en heeft geen direct zonlicht. De ruimte is voorzien van een laminaatvlo
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap