Home / Gezondheidszorg / Gezondheidszorg Enschede / Prevax / TEEK CARE!

TEEK CARE!

Kamperen, wandelen in Zuid Duitsland, Midden-, Oost en Noord Europa?

TEKENENCEFALITIS

Tekenencefalitis is een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen (encefalitis) kan veroorzaken. Mondiaal zijn er verschillende varianten van Tekenencefalitis. De Europese variant, FSME (Früh Summer Meningococcen Encefalitis) is een minder ernstige vorm dan de Russische variant RSSE (Russian Spring Summer Encefalitis ). De meeste infecties verlopen zonder klachten. De mensen die wel ziek worden, krijgen 7 tot 10 dagen na besmetting griepachtige verschijnselen gepaard gaande met koorts. Deze verschijnselen verdwijnen vanzelf. Een klein deel van deze mensen krijgt 1 tot 20 dagen na het verdwijnen van de griepverschijnselen een hersenvliesontsteking. De kans op overlijden is bij de Europese variant klein. Bij de Russische variant zijn blijvende complicaties en overlijden veel groter.
Het virus wordt naast het drinken van ongepasteuriseerde melk overgedragen door een beet van een met het virus besmette teek. Besmetting kan al plaatsvinden direct na een beet.

Teken leven in bossen en grasland. Teken besmet de Europese variant komen niet voor in Nederland, echter wel in Zuid Duitsland, Midden-, Oost en Noord Europa. Teken besmet met de Russische variant komen voor in het zuiden van de voormalige Sovjet Unie, Kazachstan, Noord- Oost China, Mongolië en Japan. Het actieve tekenseizoen is voor deze gebieden van maart tot november.

Wanneer
vaccineren?

Indien u bovengenoemde maatregelen treft is de kans op het oplopen van Tekenencefalitis voor een toerist niet zo groot. Voor kampeerders, wandelaars, fietsers, bosbouwers, vogelspotters ligt dat percentage wat hoger. Mensen die beroepsmatig in bossen of parkachtige gebieden werken of regelmatig in gebieden verblijven waar Tekenencefalitis voorkomt verblijven wordt vaccinatie aanbevolen.
Het vaccin beschermt tegen beide varianten. Een volledige serie bestaat uit 3 injecties op maand 0-1 en 6. Indien snelle bescherming gewenst is een schema mogelijk met een minimale interval van 14 dagen tussen de eerste 2 vaccinaties, gevolgd door een 3de na minimaal 5 maanden. Een volledige vaccinatieserie biedt 3 jaar volledige bescherming.
Vaccinatie tegen tekenencefalitis beschermt niet tegen borreliose (Ziekte van Lyme)
Voor een afspraak of informatie: www.prevax.nl / [email protected]

TEEK CARE!

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

Gerelateerd nieuws in de regio

10-10-2014 - Hepatitis A
Behoort u tot de risicogroep?

02-03-2014 - Beroepsrisicogroep?
Vallen uw werknemers onder een risicogroep? Kijk op http://www.kiza.nl/content/vaccinaties-en-beroepen-z

02-03-2014 - Hepatitis B Check up
WIE ZIJN WIJ EN WAT DOEN WE PREVAX staat voor PREVENTIE. Wij zijn gespecialiseerd in (beroepsgebonden) voorlichting en vaccinaties voor bedrijven en instellingen. Ons doel is om beroepsrisico\\

22-07-2020 - Erkende leefstijlcoach
Sinds juni jl ben ik een erkend leefstijlcoach. Vanaf september bied ik gecombineerde leefstijlinterventie aan door coaching op leefstijl. Dit programma wordt door de meeste zorgverzekeraars volle
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap