Home / Recycling / Recycling / Matrassen Recycling Nederland BV / Professionele recycling van matrassen

Professionele recycling van matrassen

In Nederland is matrassen recycling niet op grote schaal doorgevoerd en wordt het merendeel van de matrassen nog verbrand. Per jaar danken Nederlandse consumenten samen 1,2 miljoen matrassen af. Een enorme afvalberg, die echter nog veel bruikbare materialen bevat. In matrassen worden veel verschillende materialen toegepast, maar de meest gebruikte materialen zijn: stof(matrasomtrekken), (poly-urethaan/PU)-schuim, katoen, wol, latex,stalen matras- en pocketveren. Hiervan wordt door ons 80-90% gerecycled en dus ingezet als grondstof voor nieuwe produkten. Het schuim wordt gebruikt als ondertapijt, judomatten, melkveematten, isolatie- en dempingsmateriaal enzv. Het latex wordt na verwerking weer ingezet in de meubel industrie. Het katoen en wol wordt hergebruikt als poetsdoek en de stalen veren worden omgesmolten t.b.v. nieuwe produkten.

Matrassen Recycling Nederland B.V. brengt hier sinds medio 2012 verandering in. Matrassen worden soms aan de leverancier van nieuwe matrassen meegegeven en kunnen via dit kanaal centraal worden ingezameld. Verreweg de meeste matrassen worden bij de gemeentelijke milieustraten gebracht en gedumpt in de container restafval. Bijna alle Nederlandse afvalinzamelaars(Van Gansewinkel, Sita, Shanks-Group, Sortiva, Baetsen enzv.) zamelen dit afval in en sorteren dit op eigen locatie uit. Nagenoeg alle matrassen worden droog bij ons aangeleverd en nadat ze zijn opengesneden worden handmatig separate fracties gevormd. Deze fracties worden veelal voor transport geperst tot balen. De matrasomtrekken, de zgn. tijken worden naar ons zusterbedrijf in Essen in Duitsland gebracht en na verkleining(shredderen) als secundaire brandstof in de cementindustrie ingezet. Al met al wordt ca. 85% van het matras gerecycled en blijft dus alleen de buitenste hoes over om te worden verbrand. Als secundaire brandstof wordt vermeden dat olie, (bruin-) kool, gas enzv. wordt ingezet. D.m.v. speciale rookgasafscheiders vindt er nagenoeg geen vuile uitstoot plaats. Met deze duurzame vorm van verwerking biedt Matrassen Recycling Nederland B.V. een alternatief voor storten,verbranden en dus verlies van grondstoffen.

Voor volgend jaar staat het reinigen van de betere matrasschuimplaten gepland. De uitsluitend betere matrassen maken slechts 10-15% van het totale aanbod uit, maar zijn altijd nog goed voor tienduizenden stuks. Elke matras wordt na verloop van tijd vies. De meest voorkomende vervuiling van een matras is huisstofmijt, urine, bloed, schimmel, enz.

Matrassen Recycling Nederland B.V. is erin geslaagd om met een uitgebreide proef het schuim te reinigen, uit te spoelen en na sterilisatie antibacterieŽl te behandelen. Na persing van het schuim ontstaat een schone schuinplaat die voor nieuwe toepassingen inzetbaar is. In onderzoek is nog het volledig droog krijgen van het gereinigde schuim. Voor dit onderzoek is subsidie toegekend.

Voor diegene die dieper willen ingaan op de verschillende soorten matrassen verwijzen wij naar de rubriek Matrassen Vergelijken. Op een beknopte wijze wordt U geÔnformeerd in de verschillende type matrassen.

Wij danken u voor uw aandacht en hopen dat iedereen, door het correct inzamelen van afval, een bijdrage wil bieden aan een beter milieu en het duurzaam omgaan met (fossiele) grondstoffen.

"Donít throw away, recycle for another day"Professionele recycling van matrassen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

Gerelateerde visies in de regio

TONN maakt duurzaam zichtbaar TONN maakt duurzaam zichtbaar
Met een uniek aanbod van ecologisch verantwoorde klimaatconcepten, voorziet TONN in duurzame verhardingsoplossingen en drainage. Voorbeelden van deze unieke concepten zijn groene parkeerplaatsen, bamb...

Professionele opleiding tot kapper Professionele opleiding tot kapper
De visie van het Creatief Kappers College is dat wanneer je een goede kapper m/v wilt/kunt zijn je de basis goed dient te beheersen. Daarom heb je onderwijs nodig van een gediplomeerd docent. Of je...

Onze visie Onze visie
Soyuco streeft ernaar om met jute geotextiel een duurzaam alternatief te bieden voor de synthetische tegenhangers. Wij doen dit door nauw met onze fabrikanten samen te werken om u de hoogste én z...

Klantenservice Klantenservice
Meererotiek wilt dat de klant zich "thuis"voelt. In de klantenservice gaan we dan ook vrij ver, want de klant is tenslotte de koning(in).Problemen worden zo snel mogelijk opgelost en vragen worden zo ...
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap