Home / Gehandicaptenzorg / Gehandicaptenzorg Winschoten / D.O.C.W.

D.O.C.W. Gehandicaptenzorg Winschoten


D.O.C.W.

Maasstraat 16
9673CV Winschoten

Gemeente: Oldambt, Groningen

Telefoon:0646... Telefoonnummer tonen726680 Heeft u dit bedrijf kunnen bereiken? Ja Nee


Branche: Gehandicaptenzorg



Bedrijfsomschrijving

Begeleid werken dagbesteding paardrijden stalling

Zorgboerderij en Pensionstal DOCWbegeleid werken en dagbestedingD.O.C.W.-Zorg is een getalenteerd team voor begeleid werken, dagbesteding en
opvang voor kinderen met een lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperking.

Begeleid Werken is bedoeld voor deelnemers die langere tijd begeleiding nodig hebben voordat ze de stap kunnen maken naar een betaalde baan bij een bedrijf of instelling.



Een vorm van dagbesteding waarbij men werkt onder vaste begeleiding van gediplomeerd personeel voor het aanleren van algemene sociale en praktische vaardigheden. In een beschermde en veilige omgeving werkervaring opdoen en een vast dagritme behouden.

Begeleid Werken is bedoeld voor mensen die graag willen werken in een gewone omgeving en daarbij ondersteuning nodig hebben vanwege bijvoorbeeld van fysieke of mentale beperking, autisme, psychische of sociale problemen.

Dagbestedingwerken en paardrijden op je eigen niveauWerken en paardrijden op je eigen niveau!

Mensen met een beperking of langer durende probleem werken en genieten op onze zorgboerderij
van de dieren, de rust en vooral het contact in de groep

Mensen met een beperking hebben het recht om deel te nemen aan de samenleving.
Een ideale gelegenheid hiertoe is zinvolle arbeid op een goede werkplek.

Dagbesteding bij D.O.C.W.-Zorg is werken in je eigen tempo, taken doen die je aan kan en vooral als groep gezellig samenwerken. Individuele begeleiding en aandacht vormt bij ons de kern. Je kan en mag bij ons jezelf zijn.
Respect voor elkaar is hier de normaalste zaak van de wereld. Iedereen is uniek en dat verdient respect van ons allemaal.

Op de boerderij verzorgen we samen onze dieren: paarden, konijnen, cavia's, katten en honden.
Iedere dag voeren we alle dieren, doen we hooi en stro in de stallen en brengen de dieren naar buiten. Je leert hoe je een pony poetst, een cavia borstelt, konijnen oppakt en nog veel meer dingen die horen bij het verzorgen van de dieren. Natuurlijk is er ook tijd om te wandelen en knuffelen met je favoriete dier en niet te vergeten: paardrijden.

Naast het verzorgen van de dieren kan je hier helpen in de kantine, werken in de tuin, knutselen, excursies en
er is altijd van alles te repareren op de boerderij.



D.O.C.W.- Zorg, een team geschikt voor kinderen en volwassenen met verschillende soorten hulpvragen:
stoornis in het autistisch spectrum, psychiatrische achtergrond, verstandelijke beperking, ADHD, PTST, mensen die (tijdelijk) moeite hebben met het werken in de maatschappij. Kortom, iedereen die zich thuis voelt bij dieren en op de boerderij is hier van harte welkom.

D.O.C.W.- Zorg onderscheidt zich van andere dagbestedingprojecten door de kleine teams waarin iedereen zeer persoonlijke zorg op maat krijgt. De groep bestaat uit maximaal 5 personen, met altijd een vaste begeleider. Het team bestaat uit zeer gemotiveerde, goed opgeleide begeleiders met specialisaties op diverse vlakken, waardoor we zeer veel kennis in huis hebben.

Wij werken o.a. met de methode “Geef me de 5” van Colette de Bruin voor mensen met een stoornis in het autistisch spectrum.



De ondersteuning wordt onder andere gefinancierd op basis van een persoonsgebonden budget (PGB).

Paardrijden voor 'bijzondere' kinderenVoor veel kinderen is paardrijden en alles wat daarbij komt kijken een aantrekkelijke vrijetijdsbesteding. Dit geldt zeer zeker ook voor ‘bijzondere’ kinderen: kinderen met stoornissen in het autisme spectrum (PDD-Nos, Syndroom van Asperger), ADHD, ADD, lichte lichamelijke of verstandelijke beperking, maar ook kinderen die gepest worden, erg timide of onzeker zijn.

Juist deze kinderen vinden het vaak lastig om te rijden in manegelessen; de groep is groot en de aandacht van de instructeur moet verdeeld worden over meerdere kinderen. Daarom zijn er speciaal voor deze kinderen bij D.O.C.W. paardrijlessen op maat, individueel of met z'n tweeën.

Behalve rijden is er ook aandacht voor de verzorging van de pony's. Je kan helpen voeren, uitmesten, manen invlechten, zadels invetten of gewoon lekker wandelen met je pony. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan meehelpen op stal. Het belangrijkste is dat je het naar je zin hebt en lekker met je favoriete dier bezig bent.

Dagelijks na school van 4 tot 6 uur. (vrijdag- en woensdagmiddag ook van 2 tot 4!). Op zaterdagochtend van 9 tot 12 uur.
Doelgroep kinderen tot 16 jaar.



De ondersteuning wordt gefinancierd op basis van een persoonsgebonden budget (PGB)




Paard als stabiele en veilige factor
Voor een paard bereden kan worden, moet je hem of haar eerst leren kennen. Je moet leren begrijpen hoe een paard denkt en voelt. Waarom doet hij iets? Wat vind hij leuk of lekker? Waar heeft hij een hekel aan? Het is de bedoeling een band op te bouwen met de paarden door van alles met ze te doen, variërend van stallen uitmesten, paarden uit de wei halen, knuffelen, rijden en met paarden spelen. Leren van paarden is namelijk leuk!

En er kan heel veel geleerd worden van paarden. Zo wel op lichamelijk als op emotioneel gebied:

Plezier en ontspanning
Door het paardrijden ontwikkel je een betere motoriek en balans
Door het zorgen voor de dieren krijg je meer verantwoordelijkheidsgevoel
Door de omgang met paarden kun je meer inzicht krijgen in jezelf, waardoor je zelfvertrouwen groeit


Paard als communicatie middel
Een paard is heel duidelijk in zijn communicatie. Bijvoorbeeld: Als hij iets niet fijn vindt hapt hij, of stampt hij met zijn voet. Als hij het fijn vindt geeft hij een knuffel. Een paard is eerlijk, hij zal niet net doen alsof. Het paard reageert op wat het ziet en voelt. En alleen op wat je doet, niet op wie je bent.



Zelfvertrouwen
Kinderen die onzeker zijn, niet lekker in hun vel zitten of gepest worden, kunnen hun zelfvertrouwen terug krijgen door de omgang met paarden. Een paard vraagt om duidelijkheid: laat zien dat je me kan sturen, laat zien wat je wilt, geef mij grenzen.



Waarom Paarden?
Naast de rustgevende werking van dieren op mensen zijn er 2 redenen waarom paarden zo succesvol zijn als ‘hulpmiddel’ of beter gezegd als gelijkwaardige partner voor mensen met een beperking of angst:

1.‘Paarden zijn gevoelswezens. In hun gedragingen en emoties zijn zij net zo puur als bijvoorbeeld kinderen. Gelukkig hebben paarden niet de beleefdheid om toneel te spelen. Het paard reageert op wat het ziet en voelt, direct en alleen op wat je doet, en niet op wie je bent. Het reageert instinctief op de signalen die je uitzendt, op jouw lichaamstaal. Het paard reageert op liefdevolle aanrakingen, een fijne borstelbeurt, maar ook op brutaal en/of impulsief gedrag. Daardoor houdt het paard de mens een spiegel voor, want doordat het paard volkomen eerlijk is in zijn gedrag en reactie wordt de mens met zijn eigen gedrag geconfronteerd. Het paard leert je relativeren.’(bronvermelding 1)

Het kind leert zichzelf kennen en wordt vooral geconfronteerd met zijn eigen gedrag. Leert hoe het in alle rust moet omgaan met het paard. Het leert zich aanpassen en daardoor kan er een gedragsverandering plaats vinden.

2.'Het paard heeft een zesde zintuig, dit houdt ondermeer in dat het dier bevreesdheid of aarzelingen en ook moed en zelfvertrouwen bij de mens kunnen waarnemen.’ (bronvermelding 2)

Zoiets als impulsief gedrag heeft een negatief effect op het paard dat hier op zal reageren, waardoor het kind de opdracht die het probeert te vervullen met het paard niet ziet slagen. Met hulp leer je het dier rustiger te benaderen, waardoor de opdrachten wel zullen gaan slagen. De beleving zal toenemen. De sfeer zal meer ontspanning opleveren en het gedrag zal rustiger worden.










Aanbevelingen

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

Gerelateerde blogs

Kleinschalige zorg en 5 voordelen van ?cht kleinschalig wone Kleinschalige zorg en 5 voordelen van ?cht kleinschalig wonen
Na jarenlange schaalvergrotingen in de zorg zie je nu een omgekeerde trend: Kleinschalig is weer in. Maar laat je niet misleiden door een modewoord. Bij sommige zorginstellingen betekent ?kleinschalig...

Ook voor u gevonden

Online je gearchiveerde post lezen.
Voor 0,91 euro per week (excl. BTW) ben je al in het bezit van een betrouwbaar postadres in Nederland, welke je zowel zakelijk als particulier kunt gebruiken. Al je post (naast brieven ook je pakkette...

Of zoekt u een van onderstaande bedrijven?

D.O.C.W.
Maasstraat 16
9673CV Winschoten

Stichting NOVO
Akeleiweg 204
9731JD Groningen

Stichting Fokus Exploitatie
Van Iddekingeweg 33
9721CB Groningen

Stichting De Noorderbrug
Stedumermaar 6
9735AC Groningen

Stichting Ilmarinen
Kornalijnlaan 3
9743JK Groningen

Van Dorsselaer Co
Marjoleinstraat 70
9731DB Groningen

Novo Kado
Gelkingestraat 22
9711NC Groningen

Visio Onderwijsinstelling Hareb
Rummerinkhof 0
9751SL Haren

DeHulpmiddelenShop
Leeuwstraat 15
9981CM Uithuizen

Noorderbrug Woonvorm Bedum De
Langs de Lijn 8
9781CX Bedum

Heeren Loo Nrd-Nederl locatie Opmaat 's
Pieter Bieremastraat 5
9901EA Appingedam

Noorderbrug De Maatwerk Veendam
Adriaan Geertsplein 35
9641BA Veendam

Noorderbrug Maatwerk Appingedam De
Bouwmeestersstraat 1
9901AB Appingedam

Activiteitencentrum De Ganzenborg
G.Gernaatweg 39
9684TE Finsterwolde

Be@work
Provincialeweg 53
9677PB Heiligerlee

De Factor, zorg dienstverlening
Farmsumerweg 43
9902BL Appingedam

Dagbestedingscentrum De Rode Esdoorn
Hereweg 40
9651AK Meeden

K.J. van der Vaart en G. Boer thodn Thomashuis Muntendam
Middenweg 131
9649HT Muntendam



Kernwoorden



Contactgegevens van Gehandicaptenzorg bedrijf D.O.C.W. uit Winschoten, Groningen. Bel 0646726680. Neem contact op en D.O.C.W. uit Winschoten helpt u met met uw vragen omtrent Gehandicaptenzorg

Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap