Home / Administratiekantoor Blog / De voor- en nadelen van online boekhouden als ondernemer

De voor- en nadelen van online boekhouden als ondernemer

De voor- en nadelen van online boekhouden als ondernemer

Als ondernemer is het bijhouden van de administratie onmisbaar, maar het is niet altijd de meest favoriete taak van de dag. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van online boekhoudprogramma's beschikbaar die het proces een stuk makkelijker en efficiënter maken. In deze blog zetten we de voor- en nadelen van online boekhouden voor jou als ondernemer op een rij.

Voordeel 1: Altijd en overal toegang

Met online boekhouden heb je altijd en overal toegang tot je administratie. Zo kun je bijvoorbeeld onderweg naar een afspraak snel een factuur versturen of even kijken wat de stand van zaken is. Dit kan bijvoorbeeld met programma's als Moneybird en e-Boekhouden. Je hoeft dus niet meer te wachten tot je weer achter je computer zit om je administratie bij te werken.

Voordeel 2: Minder kans op fouten

Met online boekhouden hoef je niet meer handmatig alle gegevens over te typen. Dit verkleint de kans op fouten aanzienlijk. Daarnaast kunnen veel programma's de gegevens automatisch verwerken en categoriseren, waardoor je nog sneller klaar bent.

Voordeel 3: Efficiënter werken

Doordat je met online boekhouden veel handelingen kunt automatiseren, kun je efficiënter werken. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch herinneringen laten versturen voor openstaande facturen en kunnen betalingen automatisch worden verwerkt. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd, maar heb je ook minder kans op fouten.

Nadeel 1: Mogelijk minder overzicht

Een nadeel van online boekhouden kan zijn dat je mogelijk minder overzicht hebt dan wanneer je alles handmatig bijhoudt. Dit komt doordat je vaak verschillende schermen en menu's door moet om de informatie te vinden die je zoekt. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je het programma goed begrijpt en dat je eventueel hulp inschakelt als dat nodig is.

Nadeel 2: Kosten

Hoewel veel online boekhoudprogramma's tegenwoordig betaalbaar zijn, brengt het wel kosten met zich mee. Je betaalt vaak een maandelijks bedrag voor het gebruik van het programma. Het is daarom belangrijk om goed te kijken welk programma het beste past bij jouw wensen en budget.

Nadeel 3: Mogelijk minder persoonlijk contact

Als je ervoor kiest om je boekhouding online te doen, kan het zijn dat je minder persoonlijk contact hebt met je boekhouder of accountant. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken over de communicatie en om regelmatig te overleggen over de stand van zaken.

Conclusie

Online boekhouden heeft zowel voor- als nadelen voor ondernemers. Het is belangrijk om goed te kijken naar welke programma's het beste passen bij jouw wensen en budget. Daarnaast is het belangrijk om je goed te verdiepen in het programma en om eventueel hulp in te schakelen als dat nodig is. Zo kun je optimaal gebruik maken van de voordelen van online boekhouden en kun je efficiënter werken en tijd besparen. Houd er wel rekening mee dat het mogelijk minder overzichtelijk kan zijn en dat het kosten met zich meebrengt. Daarnaast kan het persoonlijke contact met je boekhouder of accountant verminderd worden.

De voor- en nadelen van online boekhouden als ondernemer

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

06-03-2023 - De voordelen van een facturatieprogramma
Een facturatieprogramma kan een bedrijf tijd en geld besparen. Een facturatieprogramma is een digitale software voor alle boekhouding van je bedrijf. De software zorgt ervoor dat je geen tijdrovende k
Lees meer

20-02-2023 - Hoe voorkom je onverwachte hoge btw-aangiftes?
Ieder kwartaal moeten ondernemers een btw-aangifte doen. Dat is voor de ondernemers vaak een stressvolle maand. Het is niet leuk om te doen maar wel belangrijk voor je boekhouding. Je kunt namelijk ee
Lees meer

06-02-2023 - De voordelen van een boekhouder
Als je ondernemer bent of gaat worden heb je tijd te kort. Je moet als ondernemer allerlei zaken regelen. Hieronder valt ook de boekhouding van het bedrijf. Omdat je het vaak als ondernemer druk hebt
Lees meer

23-01-2023 - De "klik-en-klaar, alles-in-een" webshop van Jortt.
Jortt, bekend van hun boekhoudprogramma voor ondernemers, breidt nu haar diensten uit met het jortt.shop e-commerce platform. Dit is een webshop voor de Nederlandse markt die in slechts 5 mi
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap