Home / Adviesbureau Blog / Waarom zou je een overnameadviseur in de arm nemen?

Waarom zou je een overnameadviseur in de arm nemen?

Waarom zou je een overnameadviseur in de arm nemen?

Een bedrijfsoverdracht of bedrijfsovername is een behoorlijk ingewikkeld proces. Zeker als je voor het eerst een bedrijf koopt of verkoopt. Het is daarom zeker aan te raden een overnameadviseur in te schakelen. Deze specialist op het gebied van bedrijfsovernames - ook wel bedrijfsmakelaar, intermediair of bemiddelaar bedrijfsovername genoemd - begeleidt ondernemers, zowel bij een koop als verkoop. Over het algemeen geldt dat hoe groter de transactie is, hoe eerder je professionele hulp nodig hebt. Waarom zou je een overnameadviseur inschakelen, en hoe kunnen ze je helpen?

Waarom zou je een overnameadviseur in de arm nemen?

Begeleiding tijdens een koop- of verkoopproces

Een overnameadviseur vervult een centrale rol tijdens een koop- of verkooptraject. Ze weten hoe reeel een vraagprijs is, kennen alle ins en outs van onderhandelen en hebben verstand van zowel financiele als juridische en fiscale zaken. Verder kunnen ze - indien nodig - ook andere adviseurs uit hun netwerk bij het proces betrekken. Heeft de andere partij ook een overnameadviseur ingeschakeld? Dan doet deze ook liever zaken met een collega-adviseur, dan met bijvoorbeeld een accountant of de ondernemer zelf. Omdat ze 'dezelfde taal spreken' en weten wat realistische voorwaarden zijn kunnen ze met een concullega sneller schakelen.

Hoe staat een overnameadviseur je bij tijdens de verkoop van een bedrijf?

Bij een verkoop kan een overnameadviseur je onder andere helpen met het opstellen van een exit-plan, de waarde van het bedrijf te bepalen, een kopersprofiel op te stellen, een informatiememorandum op te stellen, potentiele kopers te vinden, benaderen en beoordelen, te onderhandelen over de prijs, voorwaarden en structuur en contracten op te stellen.

Een overnameadviseur kan je veel werkzaamheden tijdens het verkooptraject uit handen nemen. Zo kun jij je blijven focussen op de onderneming. Gemiddeld genomen kost een verkooptraject ongeveer anderhalf jaar, en je wil natuurlijk niet dat de omzet en winst keldert in die tijd. Verder hanteert een overnameadviseur een tijdschema met strakke deadlines. Zo voorkom je dat het doorhakken van knopen over moeilijke beslissingen op de lange baan worden geschoven.

Hoe staat een overnameadviseur je bij tijdens de koop van een bedrijf?

Wil je graag een bedrijf kopen? Dan kan een overnameadviseur je helpen met onder andere het opstellen van een zoekprofiel, bedrijven te vinden, benaderen en evalueren, de waarde en realistische prijs te bepalen, financiering te arrangeren door bijvoorbeeld contacten met private equity partijen, en een due diligence onderzoek uit te laten voeren. Ook aan de kopende kant helpt hij of zij daarnaast met de onderhandelingen over prijs, voorwaarden en structuur en het opstellen van contracten.

Zo kies je een goede overnameadviseur

Overnameadviseur is geen beschermd beroep. Iedereen kan zich dus zo noemen. Grote accountantskantoren hebben vaak een aparte afdeling voor bedrijfsovernames, maar er zijn ook veel zelfstandigen. Beide hebben hun voor- en nadelen, afhankelijk van wat je zoekt qua dienstverlening en prijs. Wil je met een goede partij in zee gaan, dan is het in ieder geval handig om te checken of hij of zij bij een beroepsvereniging (de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht of de Dutch Corporate Finance Association) is aangesloten. Bezoek twee of drie partijen en maak een selectie op basis van ervaring, netwerk, referenties en persoonlijke klik.

Een overnameadviseur is niet goedkoop (meer over de tarieven vind je hier), maar in de meeste gevallen het geld wel dubbel en dwars waard!





Waarom zou je een overnameadviseur in de arm nemen?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

23-01-2024 - Vocht in een gebouw, we negeren het te vaak
Schimmel, vieze lucht, doorgeslagen keldermuren, natte vloeren, of een hoge luchtvochtigheid. Herkent u dit? dan kan het zijn dat uw gebouw een probleem heeft. Vocht in een gebouw of woning is altijd
Lees meer

18-04-2023 - AI-contentplatform - Gepersonaliseerde generatieve AI voor o
Wij helpen met AI-tekst in de tone of voice en merkidentiteit van uw organisatie. Organisaties zijn tegenwoordig sterk afhankelijk van content voor hun dagelijkse werkzaamheden. Het maken van deze con
Lees meer

07-02-2017 - Hoe organiseer ik mijn dag beter?
Een van de grootste en meest bekende oorzaken van stress en frustratie is het gevoel te veel moeten doen, in te weinig tijd. Heb je ook vaak het gevoel dat tijd door je vingers heen glipt? Of dat je n
Lees meer

28-06-2016 - Ergonomisch werken doe je zo
Werkt u veel op kantoor of zit u veel tijdens het werk? Dan doet u er goed aan om dit op een verstandige manier aan te pakken. Wanneer u dit niet doet zult u merken dat er klachten gaan ontstaan bij b
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap