Home / Apparaat Blog / Wat is de oud voor nieuw regeling?

Wat is de oud voor nieuw regeling?

Wat is de oud voor nieuw regeling?

Anno 2016 zijn er zo'n 100 elektronische apparaten aanwezig in een huis. Hoe meer elektronische apparaten hoe meer afval. Oude elektronische apparaten worden ook wel e-waste genoemd. Wanneer je een apparaat hebt dat niet meer werkt kun je deze inleveren bij een milieustraat in uw gemeente. Dat is algemeen bekend in Nederland. Wat echter minder bekend is, is de 'oud voor nieuw' regeling. Deze regeling houdt in dat wanneer je een nieuw apparaat koopt in een winkel, je je oude apparaat gratis terug mag geven aan de betreffende winkelier. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de oud voor nieuw regeling! De instantie in nederland die zich bezighoud met het recylen van allerlei apparatuur is Wecycle. Een groot voorstander van de oud voor nieuw regeling.

De regeling

Wanneer je een nieuw elektronisch apparaat koopt zoals een televisie, kettingzaag, computer of wasmachine, mag je je oude apparaat aanbieden aan de winkelier. De winkelier is wettelijk verplicht dit apparaat aan te nemen. Het is niet van belang van welk merk dit apparaat is. Dus als je een nieuwe boormachine koopt, mag je je oude boormachine terug geven aan de winkelier. Deze regeling is wettelijk vastgelegd in Artikel 4. Wanneer een winkelier dit weigert dan overtreed hij de regels en zal er onderzoek worden ingesteld door het VROM. De winkelier is daarna verantwoordelijk voor de juiste afhandeling. Vaak komt de groothandel of de producent het apparaat ophalen en zal deze inleveren bij een milieustraat of recyclingsbedrijf. De reden dat deze regeling is ingesteld, is dat er te veel elektronische apparatuur in de prullenbak wordt gegooit. Elektronische apparatuur dat in de prullenbak verdwijnt wordt niet gerecyled maar gewoon verbrand, net als al het andere huisvuil. Dit is natuurlijk doodzone en zeer schadelijk voor het milieu.

Apparaten inleveren bij de gemeente

Iedere gemeente heeft een ander beleid betreft de recycling. Er zijn doorgaans drie manieren hoe dit geregeld kan zijn.

  • De apparaten kunnen worden ingeleverd bij een milieustraat
  • De apparaten kunnen aangebeoden worden op de stoep bij het huisvuil
  • Er moet een afspraak worden gemaakt om het apparaat op te halen

Repareren

Wanneer een je een elektronisch apparaat hebt dat niet meer werkt, kun je het in veel gevallen ook zelf heel eenvoudig repareren. Ieder apparaat heeft zo zijn kuren en slijt het ene onderdeel sneller dan het andere. Er zijn gespecialiseerde bedrijven in Nederland die vervangende onderdelen aanbieden zoals dit bedrijf. Zei kunnen je helpen om het juiste onderdeel te kiezen van het apparaat dat je wilt repareren. Zo bespaar je geld in je portemonnee dat je aan iets veel leukers kunt uitgeven en daarnaast draag je je steentje bij aan het milieu daar je de levensduur van je apparaat vergroot.

Wat is de oud voor nieuw regeling?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

24-12-2021 - De top 5 e-sigaretten in 2021
Er is in de rokerswereld de afgelopen jaren een hele verandering tot stand gekomen. Van het traditionele roken van tabak kwam er een omschakeling naar het minder schadelijke 'vapen', ook wel &
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap