Home / Auto Blog / Tips om zo zuinig mogelijk te rijden

Tips om zo zuinig mogelijk te rijden

Tips om zo zuinig mogelijk te rijden

Dat de brandstofprijzen de laatste tijd behoorlijk gestegen zijn, weten we allemaal wel. Om toch zo zuinig mogelijk te rijden kun je jezelf een heel aantal gewoontes aanleren. Er zijn namelijk genoeg manieren om brandstof te kunnen besparen tijdens het rijden. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te kiezen voor het voordeligste tankstation. Kijk daarom altijd welk tankstation bij jou in de buurt de voordeligste prijzen heeft. En of ze misschien acties hebben dat tanken op bepaalde dagen goedkoper is. In dit artikel delen wij een aantal tips om zuinig mogelijk te kunnen rijden.

Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling

Door te lang in een te lage versnelling te rijden verbruik je een stuk meer brandstof. Let er daarom op dat je altijd zo snel mogelijk naar een hogere versnelling schakelt. Op deze manier is rijden het meest duurzaam. Het wordt aangeraden om bij 2000 tot 2500 toeren te schakelen naar de volgende versnelling. Dat wil zeggen dat je met een snelheid van 50 km per uur in de 4 kunt rijden en met een snelheid vanaf 80 km per uur al in de 5 kunt rijden.

Houd een constante snelheid aan

Het aanhouden van een constante snelheid is het meest duurzaam. Wanneer je de hele tijd opnieuw moet optrekken, remmen en schakelen kost dit meer brandstof. Wanneer je de mogelijkheid hebt, is het dus aan te raden om op een constante snelheid te rijden. Het gebruiken van cruise control kan je hierbij helpen. Anticipeer ook op wat je ziet. Zie jij in de verte een stoplicht aankomen dat op rood staat? Laat het gas dan los en laat de auto langzaam uitrollen (zonder de koppeling in te trappen). Dit is de meest zuinige manier van afremmen. Wanneer je verkeer voor je hebt, of het stoplicht te snel dichterbij komt moet je natuurlijk wél die rem intrappen.

Rijd liever niet té hard

Oké je wilt natuurlijk het liefst zo snel mogelijk op de plaats van bestemming aankomen. Maar wist je dat het rijden met een constante snelheid van 100km per uur een stuk zuiniger en duurzamer is dan het rijden met een constante snelheid van 130km per uur? Heb je de tijd, dan is het dus zeker raadzaam om niet te hard te rijden. Gelukkig heeft de overheid ons daar al een tikkeltje mee geholpen met de snelheidslimiet van 100 km per uur overdag. Een boete wil je namelijk ook niet krijgen. 

Pomp je banden regelmatig op

Door ervoor te zorgen dat je banden opgepompt zijn kun je veel brandstof besparen. Het wordt daarom aangeraden om elke 2 maanden je bandenspanning te controleren. Dit kun je heel eenvoudig doen bij vrijwel elk tankstation. In de meeste gevallen is het gratis, of betaal je er een paar cent voor.

Zet de motor uit waar mogelijk

Sta je voor een spoorwegovergang? Ga je iemand ophalen en moet je even wachten, of sta je in een lange file? Zet dan je motor uit. Scheelt weer een behoorlijke hoeveelheid onnodige brandstof.

Door deze tips toe te passen op jouw rijstijl kun je behoorlijk besparen op de brandstofkosten. Je kunt met een zuinige rijstijl namelijk maar liefst 10% besparen op de brandstof! Reken maar uit je winst.

Tips om zo zuinig mogelijk te rijden

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

17-01-2023 - De voordelen van elektrisch rijden voor woon-/werkverkeer
Nederland is een relatief klein land. In slechts enkele uurtjes kun je het hele land doorkruisen. We kunnen bijna overal in het land eenvoudig komen. Toch zijn we gewend om de meeste afstanden per aut
Lees meer

14-09-2022 - Zakelijk auto leasen versus zakelijk auto kopen
Waar veel bedrijven ervoor kiezen om zakelijk een auto te leasen, kan het soms voordeliger zijn om een auto te kopen. In dit artikel bespreken we de voordelen ofwel je kunt een blog over auto lea
Lees meer

24-12-2021 - Waar let je op bij het kopen van een tweedehands motor of au
Een goede voorbereiding is het halve werk bij het kopen van een tweedehands motor of auto. Natuurlijk klinkt dat lekker cliché maar neem van ons aan dat hier absoluut een kern van waarheid in z
Lees meer

07-12-2021 - Priveauto zakelijk gebruiken
Ben jij ondernemer en gebruik je jouw priveauto voor je bedrijf? Dan mag je 19 cent per zakelijke kilometer aftrekken van de winst. Ook is het toegestaan om de btw op de autokosten af te trekken voor
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap