Home / Banken Blog / Nieuwe klant? Check de kredietwaardigheid!

Nieuwe klant? Check de kredietwaardigheid!

Nieuwe klant? Check de kredietwaardigheid!

Het is voor iedere zzp’er toch een béétje een soort van heuglijk moment: het binnenhengelen van een nieuwe klant of businesspartner. Nu willen we je de arbeidsvreugde niet ontnemen, maar eh – reken jezelf ook niet té vroeg rijk. Check bijvoorbeeld eerst de zogenoemde kredietwaardigheid.

‘Kredietwaardigheid? Wat is dat – kredietwaardigheid? De term verwijst naar een soort inschatting of een klant al dan niet in staat is om je factuur te betalen. Tenslotte is het gebruikelijk dat je als zzp’er eerst je werk uitvoert voor je wordt betaald. En dus is het wel zo prettig om in ieder geval een beetje vast te stellen of de nieuwe klant in kwestie dat betalen ook daadwerkelijk gaat doen.

Ook externe financiers zoals banken en factoring bedrijven letten nauw op de kredietwaardigheid van je klanten. Hoe meer risico er is dat jij jouw facturen niet kunt innen, hoe meer risico zij lopen dat je afbetalingen mist.

Hoe bepaal ik die kredietwaardigheid?

‘Maar wacht – dat is toch koffiedik kijken? Hoe weet ik nou zeker dat mijn nieuwbakken cliënt zijn of haar rekeningen betaalt?’ Het blijft lastig voorspellen, maar er zijn wel degelijk elementen nauw verbonden met kredietwaardigheid.

De solvabiliteit van een bedrijf, bijvoorbeeld. Dat is kortweg het deel eigen vermogen versus het deel schuld. Is het eigen vermogen van een bedrijf groot? Dan spreken we van een solvabele organisatie waarbij het waarschijnlijk is dat ze in staat zijn jou correct te betalen.

Liquiditeit is nog zo’n aan de kredietwaardigheid hangende term. Dit is de mate waarin liquide middelen voorhanden zijn. Heeft een organisatie weinig liquide middelen? Dan houdt dat praktisch in dat het bedrijf niet in staat is diens continuïteit te waarborgen. En dat heeft weer een negatieve invloed op de – jawel – kredietwaardigheid.

Naast liquiditeit en solvabiliteit zijn er natuurlijk ook meer bekende termen die kunnen bepalen of een bedrijf wel of niet kredietwaardig is. De winstgevendheid en de omzet, bijvoorbeeld. Deze vier elementen zorgen voor een uiteindelijk oordeel: is het bedrijf waarmee je in zee gaat écht een aanwinst of valt het allemaal wel mee?

Hoe druk ik kredietwaardigheid uit?

De kredietwaardigheid heeft misschien geen eigen, bijbehorend symbool, maar is relatief eenvoudig uit te drukken in één of een aantal letters. De hoogste beoordeling is AAA. De slechtste is een D, wat min of meer inhoudt dat het bedrijf in kwestie failliet is en je er geen zaken mee hoeft te doen.

En waarom is dit ook alweer belangrijk?

Zoals gesteld is het natrekken van de kredietwaardigheid met name van belang om zeker te weten dat je factuur wordt betaald. Zo voorkom je problemen met de voorfinanciering van bijvoorbeeld benodigde materialen, maar besteed je ook geen achteraf nodeloze uren aan het betreffende werk. 

Kan ik de kredietwaardigheid ook laten bepalen?

Sterker nog: dat kun je waarschijnlijk niet zelf. Hier heb je een in kredietwaardigheid gespecialiseerde partij nodig. Organisaties als Fitch Ratings zijn doorlopend bezig met onderzoeken naar de kredietwaardigheid van bedrijven en kunnen je van persoonsgebonden advies doen. Ze toetsen dit aan onder meer de eerder genoemde kenmerken.

Bespaar jezelf tijd en geld en check vóór je aan een klus begint of je beoogde partner kredietwaardig genoeg is om mee in zee te gaan. Zo voorkom je vervelende problemen achteraf en ben je als zzp’er zijnde weer een stukje wijzer geworden.

Nieuwe klant? Check de kredietwaardigheid!

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

4 van 5 sterren
Kredietwaardigheid checken kan ook met behulp van factoring. veel factoringmaatschappijen doen aan non-recourse factoring (zie https://factoring-offerte.nl/recourse-versus-non-recourse) wat zoveel wil zeggen dat de factormaatschappij de kredietrisico's draagt op de factuur. wil de factormaatschappij de factuur overnemen, dan valt de kredietscore positief uit, wilt de factor de factuur niet kopen? dan is het verstandig om je klant o.b.v. voorschot facturatie te leveren.
Geplaatst op: 04-08-2020 15:27

5 van 5 sterren
Hallo hulp nodig ??
Neem contact op met e-mail: [email protected]
Je droomt ervan om je eigen huis te bouwen, je eigen auto te kopen, je eigen bedrijf te starten.
maak je zorgen, want binnen 48 uur heb je je lening. Dit zijn de gebieden waar ik je kan helpen:
* Hypotheek
* Investeringslening
* Autolening
Schrijf me voor meer informatie.
Let op: u betaalt geen administratiekosten Bedankt

Geplaatst op: 27-05-2020 12:00

4.5 van 5 sterren gebaseerd op 2 reviews

26-10-2021 - Waarom cryptovaluta centrale banken aantrekken
Centrale banken over de hele wereld zijn nu geinteresseerd in Bitcoin en andere virtuele munten. Sommige landen, zoals China, hebben hun eigen cryptomunten ontwikkeld. Waarom hebben centrale banken da
Lees meer

18-05-2020 - Alles wat je moet weten over betalen via iDeal
PayPal en iDeal zijn slechts enkele van de vele online betaalmethode die in de afgelopen jaren flink aan populariteit hebben gewonnen. Vooral in online casino’s worden deze opties veelvuldig geb
Lees meer

31-05-2016 - Geld investeren in een Nederlands bedrijf
Ben je eigenaar van een bedrijf in Nederland en wil je je bedrijf naar een hoger plan brengen, dan zijn daar legio mogelijkheden voor. Jij weet als geen ander hoe jouw bedrijf in de markt staat ten op
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap