Home / Beroepsopleidingen Blog / Kwaliteitsnorm kan einde maken aan wildgroei opleidingen bewindvoering

Kwaliteitsnorm kan einde maken aan wildgroei opleidingen bewindvoering

Bewindvoering opleidingen

Veel mensen zijn de dupe van slechte bewindvoering, zo kwam afgelopen week naar voren in het programma Nieuwsuur Tijd om een kwaliteitsnorm voor de opleidingen voor bewindvoerders in te stellen, zegt Randolf Mulderij van Financial Academy.

De rechter moet bewindvoerders controleren, maar dit gebeurt maar mondjesmaat, zo concludeert Nieuwsuur. Ook gemeenten controleren niet of nauwelijks of mensen goed geholpen worden, omdat het een taak van de rechter is. Er is wel een Landelijk Kwaliteitsbureau dat bekijkt of beginnende bewindvoerders voldoen aan de nu geldende kwaliteitseis, toetst of beginnende bewindvoerders een passende opleiding hebben gevolgd en een ondernemersplan hebben gemaakt. Bij de daarop volgende jaarlijkse controles wordt vervolgens gekeken naar de bedrijfsvoering, niet naar de geboden hulp.

“Dat kan en moet allemaal veel beter”, aldus Mulderij. “Het begint bij een gedegen vakopleiding. Bewindvoering is een veelomvattend vak en met alleen een vooropleiding Sociaal Juridische Dienstverlening of HBO rechten ben je er niet. Het is belangrijk om vakkennis om te kunnen zetten naar kunde in de praktijk. Bij Financial Academy leren beginnende bewindvoerders hoe ze dit kunnen doen en wat het inhoudt om ondernemer te zijn. Daarnaast bieden we 9 maanden nazorg aan.”

Hij stoort zich aan de wildgroei aan opleidingen die er de laatste twee jaar is ontstaan. Deze opleidingen sturen bewindvoerders met onvoldoende competenties de markt op. Dan is het niet zo raar dat het aantal slachtoffers van slechte bewindvoering toeneemt. Mulderij pleit ervoor dat branchepartijen, rechters en het Kwaliteitsbureau om de tafel gaan met de aanbieders van kwalitatief goede opleidingen voor bewindvoerders. Samen zouden ze een standaard kwaliteitsnorm kunnen formulieren waar de opleidingen voor bewindvoerders aan moeten voldoen.


Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

14-09-2017 - Missie en visie
  Missie en visie Mysafehouse  Opleidingscentrum voor effectieve zelfbescherming Mysafehouse leert je op realistische en effectieve wijze jezelf, anderen en goederen te beschermen tegen to
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap