Home / Bouwbedrijf Blog / 5 tips om jouw verbouwing zo goed mogelijk door te komen

5 tips om jouw verbouwing zo goed mogelijk door te komen

5 tips om jouw verbouwing zo goed mogelijk door te komen

Het verbouwen van je woning is een ingrijpend proces. Het kost veel tijd, geld en inspanning. Zal de verbouwing vlekkeloos verlopen? Nee, hoogst waarschijnlijk niet. En zal je leven tijdelijk even compleet veranderen? Waarschijnlijk wel. Maar wanneer je een goed plan hebt, weet je meer waar je aan toe bent en heb je beter overzicht in situaties die je van tevoren niet had kunnen bedenken. Wij delen onze 5 belangrijkste tips om jou door je verhuizing heen te loodsen. 

1. Een uitgewerkt overlevingsplan 

De meeste verbouwingen en renovaties zorgen voor een grote mate van ongemak. Bijvoorbeeld omdat dingen anders verlopen dan verwacht, of omdat er iemand nodig is die de werklieden coördineert waardoor je minder uren kunt werken. Soms zal het zelfs nodig zijn om tijdelijk te verhuizen. Het is dus belangrijk om deze ingrijpende veranderingen goed vooruit te plannen. Ga per ruimte na wanneer je deze gebruikt en wat het alternatief wordt. Zo kun je prima koken op een camping gas setje en de afwas doen in de badkamer. En gaat ook de badkamer op de schop? Vraag dan de buren of familieleden om hulp. 

2. Een strakke organisatie

Je kunt helaas geen verbouwing overleven zonder goede organisatie. Ondanks dat iedereen dit anders aanpakt, is het wel altijd belangrijk dat je een manier moet hebben om afspraken en papierwerk bij te houden. Een duidelijke planning en administratie is dus heel belangrijk. 

Creëer een systeem dat voor jou werkt. Gebruik je bijvoorbeeld een mappensysteem? Maak dan een duidelijke scheiding. Een onderverdeling per ruimte in huis kan helpen, en maak per onderverdeling ook weer onderverdelingen. Bijvoorbeeld voor offertes, rekeningen en ontvangstbewijzen. Houd belangrijke telefoonnummers en andere contactinformatie altijd bij de hand. Een goede organisatie kost misschien iets meer tijd, maar het neemt veel stress weg en voorkomt dat je moet zoeken.

3. Wijk niet af van de planning, maar blijf ook flexibel

Houd er rekening mee in je planning dat afspraken uitlopen en onderdelen niet op voorraad kunnen zijn, maar zorg wel dat alle betrokken partijen er alles aan doen om de planning na te leven. Niets kan een project meer vertragen dan een huiseigenaar die te laat komt bij afspraken en onderdelen te laat bestelt. Ook kunnen er dingen fout gaan bij de levering of tijdens het transport. Je kunt dingen beter iets te vroeg in huis hebben en het tijdelijk op moeten slaan, dan dat je materiaal te laat is en de hele bouw stilgelegd moet worden. 

4. Geef dingen uit handen

Natuurlijk is het goed om geld te willen besparen door sommige klussen zelf op je te nemen. Je eigen bloed, zweet en tranen voegen gerust iets toe in een huis, maar het brengt ook een hoop stress met zich mee. Vraag jezelf af of het meer waard is om dingen zelf te doen, of iemand ervoor in te huren die het veel sneller en netter kan. Wees eerlijk tegen jezelf en herken waar je zelf goed in bent en welke klussen je misschien beter kunt uitbesteden. Zeker wanneer je tijdsdruk hebt, is het vaak verstandig om hulp in te roepen. Kies één of twee ruimtes in huis waar je zelf dingen kunt doen en laat de rest over aan de experts. En houd er rekening mee in je planning dat je niemand in de weg loopt wanneer je zelf aan de slag gaat.

Geef je zaken toch liever niet uit handen? Zorg dan wel voor ondersteunend bouwmateriaal zodat je niet overbelast raakt. Denk hierbij aan een minikraan. Dit is een krachtige en smalle machine die gebruikt kan worden in kleine en smalle ruimtes. Zo hoef jij je niet te vertillen, zonder hulp van bouwlieden. Je kunt tegenwoordig ook een minikraan huren. Ideaal voor tijdelijk gebruik tijdens jouw verbouwing.

5. Beslis snel

Het uitzoeken van bijvoorbeeld een tapijt, keukenblad of muurverf kan je ontmoedigen, maar het is beter om gewoon de knoop door te hakken en een beslissing te maken. Ga wat vaker op je onderbuikgevoel af en heb vertrouwen in je eigen keuzes. De neiging van huiseigenaren om elk detail zelf te willen beheren, kan voor behoorlijk wat vertraging zorgen. Te lang wikken en wegen kan resulteren in vertraagde bestellingen en bijkomende kosten.

5 tips om jouw verbouwing zo goed mogelijk door te komen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

20-03-2024 - Ondernemen in de bouwsector doe je niet alleen voor het geld
Ondernemer in de bouwsector: sommige mensen moeten er niet aan denken en voor anderen is het een droom. Natuurlijk is het hard werken in de bouw, maar gelijktijdig kun je ook veel verdienen. Geld is e
Lees meer

18-12-2023 - Je bedrijfspand professioneel laten verbouwen? Lees dan deze
Het verbouwen van een bedrijfspand is vaak een flinke klus. Niet handig dus om dit volledig zelf te regelen. Je doet er dan dus ook verstandig aan om een bedrijf in te schakelen die je hierbij kan hel
Lees meer

05-09-2023 - De juiste onderbouwkisten kopen!
Onderbouwkisten vrachtwagen is de ideale plek om materialen op te slaan tijdens het vervoeren. Het kan soms zijn dat je spanbanden of hijsmaterialen nodig hebt voor je lading, of veiligheidsmaterialen
Lees meer

10-02-2023 - Alles over BIM
Tegenwoordig is het misschien wel belangrijker dan ooit dat een bouwproject op tijd geleverd wordt. BIM helpt hierbij. Dit model zorgt er namelijk voor dat de planning, het ontwerp en de constructie v
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap