Home / Zakelijke dienstverlening Blog / 4 tips voor starten met internationaal ondernemen

4 tips voor starten met internationaal ondernemen

4 tips voor starten met internationaal ondernemen

Het gaat goed met de bedrijven in Nederland. Het aantal ondernemingen is sinds het begin van de coronacrisis enorm gestegen. Ook waren er het afgelopen jaar veel minder faillissementen in vergelijking met de periode ervoor, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Om op te vallen als ondernemer in een branche waar alsmaar meer concurrentie te vinden is, is het een idee om aan de slag te gaan met internationaal ondernemen. Hoe je daarmee begint? Simpel: met de tips in dit artikel. Let op: dit zijn slechts een paar tips. Er zijn nog veel meer tips die je kunnen helpen bij het oprichten van een bedrijf in het buitenland.

1. Doe goed marktonderzoek op internationaal niveau

Natuurlijk moet je nooit zomaar blind gaan beginnen met internationaal ondernemen. Het is goed om in ieder geval eerst te weten of er überhaupt vraag is naar jouw producten of diensten in het buitenland. Daarom is het aan te raden om te beginnen met een marktonderzoek op internationaal niveau waarbij je het land van bestemming meeneemt. Stel hierbij direct je doel vast. Wil je meer bestellingen uit het buitenland ontvangen of wil je je daadwerkelijk vestigen in het buitenland? En hoe zit het met het aanbod van jouw diensten of producten in het land van je keuze; ben je nog uniek of is er al heel veel? Er is van alles mogelijk; zorg ervoor dat je je daar eerst in verdiept voordat je de stap maakt.

2. Schakel vertaalbureau in om alle communicatie te vertalen

Daarnaast moet je je verdiepen in hoe je internationale klanten kunt bereiken. Een website die alleen maar in het Nederlands te lezen is, helpt daar niet bij. Begin al vroeg in het proces met het aanbieden van je website (met alle informatie over je product of dienst én bedrijf) in verschillende talen. Wees niet bang als je zelf alleen maar Engels naast Nederlands kunt; er zijn genoeg experts die je hiermee kunnen helpen. Schakel bijvoorbeeld vertaalbureau Interlingo in die voor jou aan de slag gaat met het vertalen van alle soorten bedrijfscommunicatie. Kwaliteit en een snelle levering staan hier centraal dus je kunt meteen beginnen. Schakel ook een expert in op het gebied van internationale marketing zodat je ook direct daarmee kunt scoren.

3. Onderzoek mogelijke subsidies voor internationale stap

Afhankelijk van de manier hoe je in het buitenland aan de slag wilt gaan, moet je weten dat er diverse subsidies mogelijk zijn voor ondernemers die internationaal willen gaan met hun bedrijf. Het is aan te raden om je goed te verdiepen in dergelijke subsidies om te kijken of je er gebruik van kunt maken. Zo is de zogeheten DHI subsidiebeschikbaar voor demonstratieprojecten en investeringsvoorbereidingsprojecten en kun je aan de slag met de SIB voucher voor de onkosten van coaching en kennis. Kortom: controleer of een subsidie in jouw geval aan te vragen is om zo (een deel van de) kosten te dekken.

4. Controleer de lokale regels en wetten voor bedrijfsvoering

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips voor internationaal ondernemen maar wat naast het inhuren van een vertaalbureau en het doen van marktonderzoek sowieso niet mag ontbreken is het controleren van de lokale regels en wetten voor bedrijfsvoering in het land waar je aan de slag wilt gaan. Je mag in ieder geval in iedere lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER) een bedrijf (of dochteronderneming) starten, maar per land kunnen de regels hierbij verschillen. Kijk bijvoorbeeld goed naar de investeringsregels van het land van je keuze en lees direct meer over de verschillende bedrijfsvormen die je er kunt opzetten. Alleen met de juiste voorbereiding is er een kans om succesvol in het buitenland te kunnen ondernemen.





4 tips voor starten met internationaal ondernemen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

22-04-2024 - Deze vijf apps zijn onmisbaar op de werkvloer
In de moderne wereld van het werk is efficiëntie essentieel. Gelukkig biedt de iPhone een scala aan krachtige apps die je kunnen helpen om je werk te coördineren, taken te beheren en product
Lees meer

19-04-2024 - Bedrijfsprocessen optimaliseren met OrangeSpot
Bedrijfsprocessen vormen de ruggengraat van elke organisatie, maar zonder regelmatige evaluatie en aanpassing kunnen ze inefficiënt worden en groei gaan belemmeren. In dit blog gaan we dieper in
Lees meer

28-03-2024 - Duurzaam online kopen en verkopen: zo doe je dat
We kopen vandaag de dag steeds meer online. Niet meer naar de supermarkt maar de boodschappen worden thuisbezorgd. Niet meer sjouwen met zware spullen maar de bezorger die ze netjes voor je op een kar
Lees meer

26-03-2024 - 3 tips om de juiste strategische partner te vinden
Tegenwoordig werken bedrijven veel vaker samen dan vroeger. Vroeger probeerden we alles zelf te doen, maar nu zien we dat meer bedrijven de handen ineenslaan. Ze vormen samenwerkingsverbanden die de s
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap