Home / Zakelijke dienstverlening Blog / 3 manieren om bedrijfsprocessen te verbeteren

3 manieren om bedrijfsprocessen te verbeteren

3 manieren om bedrijfsprocessen te verbeteren

Bij het runnen van een eigen bedrijf komt soms meer kijken dan je in eerste instantie zult denken. Het onderhouden, begeleiden en verbeteren van nodige processen binnen een bedrijf is dan ook voor veel werkgevers een flinke uitdaging. Toch is het misschien wel het allerbelangrijkste binnen een onderneming. Want pas als alle processen vlot verlopen en zich ontwikkelen waar nodig, kan een bedrijf groeien. Om die reden is het van groot belang dat er aandacht wordt besteed aan procesoptimalisatie. Daarom vertellen je in dit artikel over 3 manieren om bedrijfsprocessen te verbeteren.

Wat is een bedrijfsproces?

Een bedrijfsproces is eigenlijk niets anders dan een werkwijze die op een bepaalde manier verloopt. Het gaat hier vaak om een rits aan activiteiten die door de werknemers in een duidelijke en vaste volgorde wordt uitgevoerd. Uiteraard is het doel van deze bedrijfsprocessen om diensten en projecten te leveren waar een klant écht iets heeft. Wanneer dit allemaal naar behoren functioneert leidt dit tot een optimalisatie qua omzet en verkopen. Er zijn gelukkig meer dan genoeg bedrijven, zoals Proces Bouwers, die je hier fantastisch mee kunnen helpen. 

Maar hoe verbeteren we dit als bedrijf?

Hoe je deze bedrijfsprocessen wilt verbeteren is afhankelijk van waar er op gefocust moet worden. Daarbij is ook de huidige organisatie en gang van zaken enorm van belang. Gelukkig voor jou zijn er meer dan genoeg opties om dit voor elkaar te krijgen. Hieronder vertellen we je de 3 meest voorkomende manieren.

3. Schifting maken

Als bedrijf wil je natuurlijk zo effectief mogelijk draaien. Toch blijkt uit de praktijk dat er binnen elke organisatie onderdelen zijn die deels of compleet overbodig zijn. Het is daarom zaak deze aan het licht te krijgen. Zo kan het voorkomen dat bepaalde documenten door meerdere mensen gecheckt wordt, terwijl er uiteindelijk niets mee gedaan wordt. Buiten dit voorbeeld zijn er nog veel meer zaken die in plaats van 5 keer ook in 1 keer kunnen worden afgerond. Het is daarom zaak de overbodige zaken te elimineren.

2. Deadlines

Een tweede manier om de processen te optimaliseren is het stellen van duidelijke deadlines. Het is een irritant en frustrerend gegeven als niet duidelijk is wanneer iets af moet zijn. Deadlines zijn ervoor om mensen te motiveren en een bepaalde structuur te bieden. Je moet namelijk op elkaar kunnen rekenen. Het onderlinge vertrouwen, en dus de onderling band, zal hierdoor groeien. En een sfeervol team dat onderling goed met elkaar overweg kan presteert nu eenmaal beter.

3. De juiste opvolging

Het komt meer dan eens voor dat mensen voor onbepaalde tijd uit de roulatie zijn. Zeker tijdens de corona pandemie zijn dit dingen die veel aan het licht zijn gekomen. Het is daarom erg belangrijk dat er direct een juiste vervanger klaar staat. Vaak gaan er maanden overheen en komen bepaalde werkzaamheden stil te liggen of gaat de kwaliteit drastisch achteruit. Bereid je daarom als bedrijf altijd goed voor op mogelijke uitvallers.

Je hebt in dit artikel 3 manieren gelezen, waarmee je de bedrijfsprocessen nog beter kunt optimaliseren. Het is zaak dat de leiding zo scherp als een mes is en geen tijd en moeite steekt in onbelangrijke zaken. Het klinkt misschien makkelijk, maar door je simpelweg aan bovenstaande aspecten te binden weet je zeker dat je bedrijf nog beter op de kaart komt te staan.

3 manieren om bedrijfsprocessen te verbeteren

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

07-12-2023 - RFID-kaarten openen poort naar innovatie
In de moderne wereld vandaag de dag zijn plastic kaarten niet zomaar kaarten, maar slimme sleutels met veel mogelijkheden. We hebben het over RFID-kaarten, kleine stukjes technologisch vernuft die ons
Lees meer

30-11-2023 - Een bedrijf, een boodschap: waarom consistente messaging onm
Hoe wil je je bedrijf presenteren naar de buitenwereld én in je interne communicatie? Deze vraag is belangrijker dan je misschien zou denken, want voor een effectieve job marketing of employer
Lees meer

29-11-2023 - Vijf tips voor het verlagen van de energierekening deze wint
Wil jij komende winter grip houden op je energierekening? Lees in dit blog wat jij kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw energierekening behapbaar blijft. Het verlagen van je energierekening is niet
Lees meer

16-11-2023 - De voordelen van een BV oprichten
Wanneer je een onderneming gaat oprichten zijn er verschillende vormen waaruit je kunt kiezen. Het kiezen van een verkeerde rechtsvorm van je bedrijf, kan vervelende gevolgen hebben in de toekomst. Je
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap