Home / Bouwbedrijf Blog / Alles over BIM

Alles over BIM

Alles over BIM

Tegenwoordig is het misschien wel belangrijker dan ooit dat een bouwproject op tijd geleverd wordt. BIM helpt hierbij. Dit model zorgt er namelijk voor dat de planning, het ontwerp en de constructie van het gebouw efficiënt en collaboratief verloopt. In dit artikel vertellen we je meer over BIM.

Wat is BIM?

BIM heeft eigenlijk twee betekenissen: Building Information Management en Building Information Modeling. Wat is BIM dan echt precies? Bij dit proces werken bijvoorbeeld ingenieurs, aannemers en architecten samen voor het plannen, ontwerpen en bouwen van een gebouw binnen een 3D model. In sommige gevallen gaat BIM ook nog over het beheer en de exploitatie van het pand. De eigenaar heeft hier dan toegang toe, waar dan ook de betekenis Building Information Management vandaan komt.

Welke BIM-niveaus zijn er?

Diverse niveaus van BIM kunnen worden bereikt voor diverse soorten projecten. Elk niveau laat een bepaald niveau van volwassenheid zien aan de hand van criteria. De niveaus hebben als doel om te controleren hoe effectief de informatie gedeeld en beheerd wordt tijdens het proces. Hieronder leggen we de BIM-niveaus uit.

Niveau 0 

Bij helemaal geen samenwerking spreken we van niveau 0. Dit is bijvoorbeeld het geval als je alleen tekeningen en 2D CAD gebruikt. BIM-niveau 0 komt echter nog weinig voor.

Niveau 1

Bij BIM-niveau 1 gebruik je 3D CAD voor conceptwerk, terwijl 2D gebruikt wordt voor het creëren van documenten. Meestal gebruik je bovendien een CDE om gegevens te delen. Menig bedrijf bevindt zich nog altijd op niveau 1.

Niveau 2

BIM-niveau 2 betekent dat alle teamleden 3D CAD-modellen gebruiken. Soms werken ze echter niet in hetzelfde model. Ook speelt het uitwisselen van gegevens door de betrokkenen hierbij een belangrijke rol. Je gebruikt bijvoorbeeld een CDE om informatie over de bouw te delen. 

Niveau 3

Waar niveau 2 al collaboratief is, is niveau 3 op dit gebied nog een stukje hoger. Bij BIM-niveau 3 gebruikt iedereen namelijk één gedeeld projectmodel. Dit staat in een centrale omgeving en kan door iedereen bekeken en aangepast worden. Niveau 3 wordt ook wel Open BIM genoemd. 

Niveau 4, 5 en 6

In het informatiemodel wordt bij niveau 4 een nieuw element toegevoegd in de software voor de bouw, namelijk tijd. Bij BIM-niveau 5 komen nog meer aspecten, namelijk budgetanalyse, -tracering en kostenramingen. Met niveau 6 bereken je daarnaast het energieverbruik van een pand voordat het gebouw überhaupt gebouwd is. 

Alles over BIM

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

20-03-2024 - Ondernemen in de bouwsector doe je niet alleen voor het geld
Ondernemer in de bouwsector: sommige mensen moeten er niet aan denken en voor anderen is het een droom. Natuurlijk is het hard werken in de bouw, maar gelijktijdig kun je ook veel verdienen. Geld is e
Lees meer

18-12-2023 - Je bedrijfspand professioneel laten verbouwen? Lees dan deze
Het verbouwen van een bedrijfspand is vaak een flinke klus. Niet handig dus om dit volledig zelf te regelen. Je doet er dan dus ook verstandig aan om een bedrijf in te schakelen die je hierbij kan hel
Lees meer

05-09-2023 - De juiste onderbouwkisten kopen!
Onderbouwkisten vrachtwagen is de ideale plek om materialen op te slaan tijdens het vervoeren. Het kan soms zijn dat je spanbanden of hijsmaterialen nodig hebt voor je lading, of veiligheidsmaterialen
Lees meer

09-02-2023 - Elektrische pompwagens zorgen voor een revolutie in de bouws
Ben je klaar om de toekomst van de bouw te ervaren? Ontdek dan de nieuwe elektrische pompwagens. De nieuwe types beschikken tegenwoordig namelijk over de nieuwe lithium-ion batterij in plaats van de o
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap