Home / Deurwaarder Blog / Wanneer schakel je als ondernemer een deurwaarder in?

Wanneer schakel je als ondernemer een deurwaarder in?

Wanneer schakel je als ondernemer een deurwaarder in?

Nasleep van de corona crisis is dat veel bedrijven toch nog geldproblemen hebben. Ondernemers hebben vaker te maken met wanbetalers, terwijl hun financiële veerkracht minimaal is. Klanten of opdrachtgevers die simpelweg weigeren te betalen voor geleverde producten of diensten zijn dan ook een bittere pil: frustrerend en schadelijk voor de onderneming. De oplossing is het inschakelen van een deurwaarder. Maar op welk moment zet je eigenlijk een deurwaarder in? 

Deurwaarder versus incassobureau

“Wanneer een schuldenaar niet tot betaling overgaat en de ondernemer toch betaling af wil dwingen, rest hem niets anders dan een gerechtelijke procedure opstarten. Direct een deurwaarder inschakelen, dus zonder de tussenstap naar een incassobureau, is de beste stap om te zetten”, volgens Jurgen Zuurman, Gerechtsdeurwaarder bij Devoordeligstedeurwaarder.nl. Waarom is dat zo? Omdat een gerechtelijke procedure altijd met een dagvaarding begint. Volgens de Nederlandse wet mag een incassobureau deze niet overhandigen aan de schuldenaar, dat mag alleen een gerechtsdeurwaarder doen. Een incassobureau zal dus een gerechtsdeurwaarder moeten inschakelen voor het betekenen van een dagvaarding of vonnis en kan zelf geen betaling afdwingen. Daarom is het slim om direct een deurwaarder te benaderen en niet eerst een incassobureau. Dit werkt sneller en is kostenbesparend!

Wanneer schakel je een deurwaarder in?

Elke situatie is natuurlijk anders en het hangt dus af van de specifieke omstandigheden of het verstandig is een deurwaarder in te schakelen. Heb je zelf al alle stappen ondernomen om de schuldenaar tot betaling te laten overgaan? Het is uiteraard wel verstandig om daar eerst zelf alles aan te doen en te proberen met de klant tot een oplossing te komen. 

Wanneer schakel je als ondernemer een deurwaarder in?

Veelal is de volgende stap het inschakelen van een incassobureau in te schakelen. Zij zullen proberen de schuld alsnog te innen, vaak tegen een percentage van het geïnde bedrag. Maar dit leidt dus niet altijd tot resultaat en het incassobureau heeft geen juridische macht om betaling af te dwingen. In feite is het dus slim om deze stap over te slaan.

Eigenlijk is het zo dat je, juridisch gezien,  pas een deurwaarder kunt inschakelen bij een gerechtelijke titel, zoals een vonnis van de rechter. En om daarvoor te zorgen, moet er  eerst een gerechtelijke procedure in werking worden gezet. Dit doe je door de wanbetaler te dagvaarden en ook daar kan een gerechtsdeurwaarder een helpende hand bieden. Deze dagvaarding moet dan door de deurwaarder aan de wanbetaler worden overhandigd/opgetekend.

Mag een gerechtsdeurwaarder overal beslag op leggen?

Even heel simpel gezegd: alles wat geld opbrengt bij verkoop komt in aanmerking voor inbeslagname: de rekeningen, inboedel, sieraden en auto’s, maar ook op het vermogen en zelfs (een deel van) het inkomen. Maar er is wel de beslagvrije voet; het basisdeel van het inkomen dat de schuldenaar nodig heeft om te leven. Ook mogen essentiële voorzieningen, zoals voedselvoorraad, beddengoed en kleding, niet in beslag worden genomen.

Redenen om een deurwaarder in te schakelen

De belangrijkste reden om je tot een gerechtsdeurwaarder te wenden, is natuurlijk het (eindelijk) krijgen van je geld. Daarnaast zijn er nog een paar belangrijke voordelen:

  • Dankzij ruime bevoegdheden om schulden te innen, zoals beslaglegging en ontruimingen, krijgt een gerechtsdeurwaarder veel meer voor elkaar.
  • Een deurwaarder wordt daardoor ook vaak serieuzer genomen dan een incassobureau, wat de kans op betaling en jouw imago als ondernemer vergroot.
  • De kosten voor de deurwaarder zijn voor rekening van de schuldenaar.
  • Het scheelt tijd, energie en heel veel stress, omdat je er zelf niet meer achteraan hoeft. 

Aandachtspunten bij het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder

Er zijn ook enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je overweegt een deurwaarder in te schakelen:

  • Het is een ingrijpende stap die de relatie met je klant ernstig kan beschadigen. Maar meestal is dat al het geval. Echter, overweeg goed of dit de juiste aanpak is. 
  • Als de schuldenaar uiteindelijk niet kan betalen, blijf je mogelijk alsnog met de kosten zitten. Dit is niet het geval bij het ‘no-cure no-pay’ concept.
  • Een gerechtelijke procedure kan tijdrovend en kostbaar zijn, zeker als de schuldenaar verweer voert.
  • Zorg ervoor dat je alle benodigde documentatie op orde hebt, zoals facturen, aanmaningen en eventuele contracten.

Het juiste moment

Heb je alles gedaan wat in je macht lag en heb je nog geen resultaat? Heb je veel financiële stress en slapeloze nachten door openstaande facturen, of een financiële strop na een bedrijfsfraude? Dat is het moment waarop je een gerechtsdeurwaarder inschakelt. Een gerechtsdeurwaarder kan wat anderen niet kunnen: openstaande bedragen van schuldenaren alsnog innen. Snel en adequaat. Zo is de kans groot dat je uiteindelijk krijgt waar je recht op hebt. Vooral voor kleinere ondernemers en zzp’ers is dat een grote opluchting en financiële verlichting! 

Wanneer schakel je als ondernemer een deurwaarder in?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap