Home / Elektriciteit opwekken Blog / Hoe maak je een bedrijfspand energieneutraal?

Hoe maak je een bedrijfspand energieneutraal?

Hoe maak je een bedrijfspand energieneutraal?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook in het bedrijfsleven. Vanaf 2023 zijn bedrijfspanden met een oppervlak van meer dan 100 vierkante meter namelijk verplicht minimaal energielabel C te hebben. Is dit niet het geval, dan mag het pand niet langer als kantoor worden gebruikt. Er zijn diverse opties om een kantoor zuiniger of zelfs helemaal energieneutraal te maken. Hiermee bespaar je op de kosten en krijgt het bedrijf bovendien een duurzame uitstraling.

Plaats zonnepanelen op het dak
Een logische en duurzame oplossing voor bedrijven is het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het pand. Afhankelijk van het oppervlak van het kantoor en het soort dak wordt een aantal panelen geplaatst waarmee je zelf energie opwekt. Houd er wel rekening mee dat de panelen zelf zeker 20 jaar mee kunnen gaan, maar de omvormer die je nodig hebt meestal een levensduur heeft van zo'n 10 jaar. Desalniettemin zul je tientallen jaren op de energierekening besparen. En wek je meer energie op dan je als bedrijf verbruikt, dan kun je dit terugleveren aan de netbeheerder. Ook zijn er subsidies en fiscale voordelen wanneer je als onderneming zonnepanelen plaatst. Een alternatief voor zonnepanelen is een zonneboiler. Hiermee vang je zonne-energie op en wordt het pand op deze manier verwarmd.

Maak gebruik van windenergie
Niet alleen zonne-energie is interessant voor grotere bedrijven. Met name hoge bedrijfspanden met weinig obstakels zijn geschikt voor een windturbine. Om er zeker van te zijn dat het plaatsen van een windmolen ook rendement oplevert, moet worden gekeken naar het windaanbod, de dakconstructie van het bedrijfspand en de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Hoe windrijker het gebied is waarin het kantoor staat, hoe hoger de opbrengst.

Kies voor energiezuinige apparaten en verlichting
Een bedrijfspand is pas echt energieneutraal wanneer de apparaten en verlichting hier ook op zijn aangepast. Veel computers hebben nog altijd geen energielabel, maar je kunt via energiebeheer op de computer wel het verbruik instellen. Zorg er verder voor dat de computer aan het eind van de werkdag helemaal wordt uitgezet en dus niet in de stand-by stand blijft staan. Kies qua verlichting van ruimtes voor ledlampen. Deze lampen verbruiken 70 tot 80 procent minder stroom dan halogeen- en gloeilampen. Met timers kun je bovendien de verlichting regelen op de momenten dat er niemand aanwezig is. Denk ook aan lampen met een sensor. Deze kunnen dan uitgaan na een bepaalde tijd geen beweging te hebben vastgelegd.

Maak personeel bewuster
Naast de aanpassingen die je doet aan een bedrijfspand, is het ook belangrijk dat het personeel bewuster is. Bijvoorbeeld door plastic koffiebekers te vervangen door mokken. Zorg ook voor meer groen op kantoor. Dit maakt medewerkers productiever en verbetert de luchtkwaliteit. Door slimme thermostaten op te hangen kun je samen met je werknemers ook in de gaten houden wat het energieverbruik precies is en dit op afstand regelen.

Kies voor de groenste en goedkoopste energieleverancier
Heb je energiezuinige maatregelen doorgevoerd op kantoor? Dan wil je ook een energieleverancier die net zo groen is. Bij een online vergelijker krijg je een compleet overzicht en zie je direct wat de meest duurzame en goedkoopste energieleverancier is. En ben je als bedrijf 100 procent energieneutraal, dan kun je de opgewekte energie mogelijk terugleveren aan het netwerk en verdien je er ook nog op. Let wel: het verduurzamen van een bedrijfspand werkt alleen goed wanneer er sprake is van een goede isolatie. Bij oudere bedrijfspanden is dit niet altijd het geval. Je zult als ondernemer mogelijk dus eerst de isolatie moeten verbeteren om te zorgen dat de energiezuinige maatregelen ook echt effect hebben.

Op zoek naar meer naamsbekendheid?
Als duurzaam bedrijf wil je dit natuurlijk ook uitdragen. Creëer daarom een handig online bedrijvennetwerk. Zo kun je makkelijk adverteren om jouw doelgroep optimaal te bereiken.

Hoe maak je een bedrijfspand energieneutraal?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

01-04-2024 - Zonnepanelen met een stekker:
"Kunnen zonnepanelen echt zo simpel zijn?" Het korte antwoord is: ja! Zonnepanelen met een stekker bestaan en maken het opwekken van groene energie zo eenvoudig als het maar kan. Je bestelt ze onli
Lees meer

09-12-2019 - Subsidies en kredieten stimuleren zakelijke verduurzaming
Op weg naar een duurzamer Nederland neemt de overheid tal van maatregelen die zowel burgers als bedrijven kunnen stimuleren om daadwerkelijk concrete actie op dat vlak te ondernemen. Voor het bedrijfs
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap