Home / Elektriciteit opwekken Blog / Subsidies en kredieten stimuleren zakelijke verduurzaming

Subsidies en kredieten stimuleren zakelijke verduurzaming

Subsidies en kredieten stimuleren zakelijke verduurzaming

Op weg naar een duurzamer Nederland neemt de overheid tal van maatregelen die zowel burgers als bedrijven kunnen stimuleren om daadwerkelijk concrete actie op dat vlak te ondernemen. Voor het bedrijfsleven zijn er in dat kader de afgelopen tijd diverse subsidie- en kredietmogelijkheden gelanceerd. Welke zijn dat?

Energie Investerings Aftrek

De Energie Investerings Aftrek (EIA) biedt je de mogelijkheid om 45 procent van een investering op het vlak bedrijfsmiddelen voor duurzame energie af te trekken van je fiscale winst. De belangrijkste voorwaarde om hiervoor in aanmerking te kunnen komen, is dat er een relevante investering van tenminste 2.500 euro wordt gedaan. Daarnaast geldt de kortingsregeling alleen wanneer er een of meerdere verduurzamingen in gang zijn gezet die op de officiële Energielijst van de RVO vermeld staan.

Kleinschaligheids Investerings Aftrek

Wie sowieso duurzame bedrijfsmiddelen aanschaft, kan ook een beroep doen op de Kleinschaligheids Investerings Aftrek (KIA). Dit is een eenmalig belastingvoordeel voor bedrijfsmiddelen die 450 euro of meer kosten. Het bedrijfsmiddel hoeft overigens niet specifiek een duurzaam karakter te hebben, maar als dat wel zo is mag je de KIA met de hierboven genoemde EIA combineren. Om voor deze aftrek in aanmerking te kunnen komen, moet er in een boekjaar voor minstens 2.300 euro aan relevante investeringen zijn gedaan. Er is bij deze regeling ook een bovengrens. Investeringen boven de 318.449 euro komen namelijk niet voor aftrek in aanmerking. Hoeveel de belastingkorting precies is hangt van de totale grootte van de investering af. Op de website van de Belastingdienst is daarvoor de juiste schaalverdeling terug te vinden.

Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie

Pakt een verduurzamingsproces bij je bedrijf zo positief uit dat je – bijvoorbeeld met de zonnepanelen op het bedrijfspand – veel meer energie produceert dan je voor het bedrijf nodig hebt, dan kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+). Wanneer je namelijk een energie vergelijk tussen groene stroom en grijze stroom maakt, dan zul je merken dat daar verschillende tarieven voor gelden. Met geld van de SDE+ wordt het tarief voor groene stroom tot het prijsniveau van grijze stroom opgehoogd, zodat er bij een hernieuwde energie geen prijsverschil meer is. Voor de aan het net teruggeleverde elektriciteit ontvang je op die manier dan dus toch gewoon het volle pond. Let op, als je van de SDE+ gebruikmaakt mag je geen aanspraak op de hierboven genoemde EIA doen. Check dus goed welke van de twee regelingen je uiteindelijk het meeste voordeel oplevert.

Duurzaamheidsfinancieringen

Verduurzamen binnen bedrijven is op zich lovenswaardig. Maar het deel van de investeringen dat niet voor subsidies in aanmerking komt, zal toch ergens vandaan moeten komen. Staat dat bedrag niet op een zakelijke bankrekening geparkeerd, dan zit er waarschijnlijk niets anders op dan een lening aan te gaan. Ook daarbij schieten lokale en provinciale overheden ondernemers te hulp. Dat doen ze middels het BNG Duurzaamheidsfonds. Dit fonds verstrekt kredieten met een minimum van 100.000 euro en een maximum van 2.500.000 euro. Bedrijven die kleinere kredieten voor verduurzaming nodig hebben zouden in dat kader aan kunnen kloppen bij hun gemeente. In veel (maar niet alle) Nederlandse gemeenten zijn er namelijk ook puur lokale duurzaamheidsfinancieringsfondsen actief.





Subsidies en kredieten stimuleren zakelijke verduurzaming

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

01-04-2024 - Zonnepanelen met een stekker:
"Kunnen zonnepanelen echt zo simpel zijn?" Het korte antwoord is: ja! Zonnepanelen met een stekker bestaan en maken het opwekken van groene energie zo eenvoudig als het maar kan. Je bestelt ze onli
Lees meer

02-07-2018 - Hoe maak je een bedrijfspand energieneutraal?
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook in het bedrijfsleven. Vanaf 2023 zijn bedrijfspanden met een oppervlak van meer dan 100 vierkante meter namelijk verplicht minimaal energielabel C te h
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap