Home / Elektriciteit Blog / Energie vergelijken, levert dat echt iets op?

Energie vergelijken, levert dat echt iets op?

Energie vergelijken, levert dat echt iets op?

'Stap over van energie en bespaar flink', wie kent dit soort leuzen niet? 'Wij van wc-eend adviseren wc-eend.' Toch doe je de energieleveranciers tekort door deze reclame-uitingen weg te wimpelen. Energieleveranciers concurreren met elkaar op onder meer prijs, om nieuwe klanten te winnen. De Autoriteit Consument & Markt houdt de energiemarkt in de gaten en toont in haar trendrapportages aan dat van energieleverancier overstappen wel degelijk een besparing kan opleveren.

Prijsverschil loopt op tot €374

Als de consument overstapt naar het meest voordelige energiecontract van een online energievergelijker kan het verschil tussen het goedkoopste en duurste energiecontract (gas en elektriciteit) tot ?374 oplopen (Bron: trendrapportage ACM), peildatum maart 2016). Vooral voor consumenten die al jaren achter elkaar een relatief duur energiecontract hebben zijn de besparingsmogelijkheden groot.

Hoe bespaar je dan?

De meeste Nederlanders (58%) hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Twee keer per jaar mogen leveranciers de variabele tarieven aanpassen (op 1 januari en 1 juli). Variabele tarieven liggen hoger dan vaste tarieven en worden ook wel slaperstarieven genoemd. Voordeel van een variabel energiecontract is wel dat je er vrij in bent om elk moment over te stappen naar een andere energieleverancier. Bij een vast energiecontract leg je je energietarief voor een bepaalde tijd vast. Voor de periode van de contractduur, bijvoorbeeld 1 of 3 jaar, heb je geen omkijken naar je energie. Dit geeft de energieleverancier zekerheid waardoor de vaste tarieven scherp geprijsd zijn.

Welkomstkorting voor nieuwe klanten

Stap je bovendien over naar een vast energiecontract van een andere energieleverancier, dan profiteer je van welkomstpremies van soms wel ? 200. Deze krijg je meestal uitgekeerd zodra je het energiecontract hebt ?uitgezeten?. Let dus op: stap je voor de einddatum over dan kun je de welkomstpremie mislopen, maar kan de energieleverancier bovendien een opzegvergoeding in rekening brengen.

Betaal je nu de hoofdprijs?

Via onze handige energievergelijker kun je eenvoudig nagaan of je nu net als veel Nederlanders een duur variabel energiecontract hebt. Je krijgt in de energievergelijker een advies op maat. Voor jouw specifieke energieverbruik wordt berekend welke energiedeal het meest gunstig is. Heb je een vrij hoog energieverbruik, dan is een aanbieding met lage energieprijzen per kWh of m3 gas voordelig. Bij een laag energieverbruik is het weer van belang dat de vaste leveringskosten (voorheen vastrecht) laag zijn.

Doe de proef op de som

Pak je energieverbruik erbij en doe bij ons gratis een proef op de som. En misschien stap je wel net als 15% van de Nederlanders in 2015 over naar een goedkope energieaanbieder. Goed om te weten: dankzij de overstapservice hoef je niet zelf je huidige energieleverancier op te zeggen. Check wel altijd je huidige energiecontract bij overstappen van energie. Bij een variabel contract voor onbepaalde tijd kan je elk moment overstappen. Bij een vast energiecontract wacht je beter tot na de einddatum van het energiecontract.

Energie vergelijken, levert dat echt iets op?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

29-08-2018 - Duurzaam ondernemen wat houdt dat precies in?
Het woord 'duurzaamheid' staat inmiddels waarschijnlijk wel op de nominatielijst van kernwoorden die in dit decennium centraal staan. Zowel de politiek, huishoudens en bedrijven maken een
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap