Home / Financiele instellingen Blog / Dit zijn de voordelen van factoring

Dit zijn de voordelen van factoring

Dit zijn de voordelen van factoring

Iedere ondernemen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Facturen die niet tijdig worden betaald, waardoor de cashflow in gevaar komt. Met name net startende bedrijven, die te maken hebben met veel investeringen, kunnen in het begin nog wel eens problemen hebben met het niet tijdig ontvangen van de betalingen van de uitgestuurde facturen. Los van het feit dat de betalingstermijn nog helemaal niet is verstreken, kan het soms noodzakelijk zijn om de betaling al binnen 24 uur of het liefst direct binnen te hebben. Je hebt namelijk niet alleen je uitgaande facturen, maar ook inkomende facturen voor bijvoorbeeld goederen of diensten die je moet betalen. Om ervoor te zorgen dat dit geen enkel probleem meer is, biedt factoring de oplossing.

Wat is factoring?

Factoring is een financieringsvorm waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een externe partij, genaamd een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij betaalt het bedrijf een gedeelte van de factuurbedragen, meestal ongeveer 80-90%, onmiddellijk. Het resterende deel van de factuurbedragen, min een kleine vergoeding, wordt betaald wanneer de klant de factuur betaalt. Factoring wordt vaak gebruikt door bedrijven met korte betalingstermijnen of zonder voldoende eigen vermogen. Het biedt een snellere opname van de factuurbedragen, waardoor het bedrijf sneller kan groeien en de kans op wanbetalingen kan verminderen. Daarnaast kan factoring ook helpen om de administratie en het debiteurenbeheer te verminderen.

De voordelen van factoring

De keuze om je facturen te verkopen is afhankelijk van je eigen situatie. Niet iedere ondernemer heeft namelijk de mogelijkheid tot creditmanagement. Neem bijvoorbeeld een zzp’er, die de administratie in de avonduurtjes moet doen. Het kan voor deze ondernemers ontzettend veel schelen om het uit te besteden. Welke voordelen het allemaal nog meer heeft, vertellen we je hieronder:

  • Snellere opname van factuurbedragen: Factoring biedt een snellere opname van factuurbedragen, waardoor het bedrijf sneller kan groeien en de kans op wanbetalingen kan verminderen.
  • Vermindering van kredietrisico's: Door factoring te gebruiken, verkoopt een bedrijf zijn openstaande facturen aan een factoringmaatschappij, waardoor het bedrijf zich beter beschermt tegen wanbetalingen.
  • Vermindering van administratieve lasten: Factoring kan helpen om de administratie en het debiteurenbeheer te verminderen, omdat een bedrijf geen tijd meer hoeft te besteden aan het opvolgen van betalingen en het incasseren van betalingen.
  • Extra werkkapitaal: Factoring kan helpen om extra werkkapitaal te verkrijgen, waardoor een bedrijf in staat is om nieuwe kansen te grijpen en te groeien.

Wat zijn de kosten voor factoring

Factoring is natuurlijk niet gratis. De bedrijven die je facturen kopen, reken vaak een bepaalde vergoeding. Deze vergoeding kan variëren tussen 1% en 5% van de factuurbedragen, afhankelijk van de factoringmaatschappij en de specifieke afspraken die je gemaakt hebt. Het kan zijn dat je het volledige debiteurenbeheer uitbesteed. Dan is het logisch dat je vaak een wat lagere prijs krijgt. Verkoop je sporadisch een factuur omdat je problemen hebt met je cashflow, dan kan het ook zijn dat je boven de 5% zit, afhankelijk van de hoogte van de factuur uiteraard. Het is dus de afweging of je kunt wachten op het verstrijken van de factuurdatum of dat je snel geld nodig hebt.

Dit zijn de voordelen van factoring

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

14-09-2023 - Bedrijfsfinanciering: zo regel je dat snel en eenvoudig
Voor je bedrijf heb je in veel gevallen financiering nodig. Om voorraden te kunnen inkopen, voor de aanschaf van gereedschap, machines of kantoorinventaris. Dit geldt voor starters maar ook als je als
Lees meer

10-05-2023 - Private bank kiezen - let op de kosten!
Als iemand het voorrecht heeft over een groter vermogen te beschikken, dan is de behoefte ook groter dat iemand meedenkt en passend advies kan geven. Daarvoor kun je dan terecht bij een private b
Lees meer

10-04-2023 - Een bedrijfshypotheek, hoe kom je hiervoor in aanmerking?
Je komt in aanmerking voor een bedrijfshypotheek wanneer je van plan bent om een bedrijfsruimte te gaan verbouwen of wanneer je een pand wilt kopen. Een bedrijfshypotheek is handig wanneer je niet vol
Lees meer

21-03-2023 - Voordelen van een online betalingssysteem
Het doel van het opzetten van een bedrijf is winst maken. En het hele idee van winst maken is alleen mogelijk als uw bedrijf zijn klanten de mogelijkheid biedt om te betalen. Met de technologische voo
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap