Home / Financiele instellingen Blog / Dit zijn de voordelen van factoring

Dit zijn de voordelen van factoring

Dit zijn de voordelen van factoring

Iedere ondernemen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Facturen die niet tijdig worden betaald, waardoor de cashflow in gevaar komt. Met name net startende bedrijven, die te maken hebben met veel investeringen, kunnen in het begin nog wel eens problemen hebben met het niet tijdig ontvangen van de betalingen van de uitgestuurde facturen. Los van het feit dat de betalingstermijn nog helemaal niet is verstreken, kan het soms noodzakelijk zijn om de betaling al binnen 24 uur of het liefst direct binnen te hebben. Je hebt namelijk niet alleen je uitgaande facturen, maar ook inkomende facturen voor bijvoorbeeld goederen of diensten die je moet betalen. Om ervoor te zorgen dat dit geen enkel probleem meer is, biedt factoring de oplossing.

Wat is factoring?

Factoring is een financieringsvorm waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een externe partij, genaamd een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij betaalt het bedrijf een gedeelte van de factuurbedragen, meestal ongeveer 80-90%, onmiddellijk. Het resterende deel van de factuurbedragen, min een kleine vergoeding, wordt betaald wanneer de klant de factuur betaalt. Factoring wordt vaak gebruikt door bedrijven met korte betalingstermijnen of zonder voldoende eigen vermogen. Het biedt een snellere opname van de factuurbedragen, waardoor het bedrijf sneller kan groeien en de kans op wanbetalingen kan verminderen. Daarnaast kan factoring ook helpen om de administratie en het debiteurenbeheer te verminderen.

De voordelen van factoring

De keuze om je facturen te verkopen is afhankelijk van je eigen situatie. Niet iedere ondernemer heeft namelijk de mogelijkheid tot creditmanagement. Neem bijvoorbeeld een zzp’er, die de administratie in de avonduurtjes moet doen. Het kan voor deze ondernemers ontzettend veel schelen om het uit te besteden. Welke voordelen het allemaal nog meer heeft, vertellen we je hieronder:

  • Snellere opname van factuurbedragen: Factoring biedt een snellere opname van factuurbedragen, waardoor het bedrijf sneller kan groeien en de kans op wanbetalingen kan verminderen.
  • Vermindering van kredietrisico's: Door factoring te gebruiken, verkoopt een bedrijf zijn openstaande facturen aan een factoringmaatschappij, waardoor het bedrijf zich beter beschermt tegen wanbetalingen.
  • Vermindering van administratieve lasten: Factoring kan helpen om de administratie en het debiteurenbeheer te verminderen, omdat een bedrijf geen tijd meer hoeft te besteden aan het opvolgen van betalingen en het incasseren van betalingen.
  • Extra werkkapitaal: Factoring kan helpen om extra werkkapitaal te verkrijgen, waardoor een bedrijf in staat is om nieuwe kansen te grijpen en te groeien.

Wat zijn de kosten voor factoring

Factoring is natuurlijk niet gratis. De bedrijven die je facturen kopen, reken vaak een bepaalde vergoeding. Deze vergoeding kan variëren tussen 1% en 5% van de factuurbedragen, afhankelijk van de factoringmaatschappij en de specifieke afspraken die je gemaakt hebt. Het kan zijn dat je het volledige debiteurenbeheer uitbesteed. Dan is het logisch dat je vaak een wat lagere prijs krijgt. Verkoop je sporadisch een factuur omdat je problemen hebt met je cashflow, dan kan het ook zijn dat je boven de 5% zit, afhankelijk van de hoogte van de factuur uiteraard. Het is dus de afweging of je kunt wachten op het verstrijken van de factuurdatum of dat je snel geld nodig hebt.

Dit zijn de voordelen van factoring

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

22-12-2022 - Geven alternatieve betaalmethoden vertrouwen bij de consumen
Online diensten of producten aanschaffen was nog nooit zo populair als nu. Online kunnen we natuurlijk niet pinnen of betalen met contact geld. We moeten dus gebruik maken van alternatieven. Vroeger w
Lees meer

21-12-2022 - Zo kun je beginnen met beleggen
Beleggen in aandelen kan een geweldige manier zijn om op termijn vermogen op te bouwen en er ook voor te zorgen dat je je risico’s spreidt. Helemaal wanneer je momenteel ook belegt in bijvoorbee
Lees meer

25-10-2022 - Een goede investering voor een startende onderneming?
Als onlangs startende ondernemer of ervaren ondernemer met groeipotentieel, besef je maar al te goed dat investeringen benodigd zijn. Producten, grondstoffen en diensten worden alleen maar duurde
Lees meer

05-09-2022 - De beste manieren om te betalen online
Betaalmethoden - dit is een van de belangrijkste dingen om op te letten bij het kiezen van een online winkel. Gelukkig is er de laatste jaren in dit opzicht veel variatie gekomen. Zo kan elke gebruike
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap