Een boekhouder nemen, hier moet je op letten
Een boekhouder nemen, hier moet je op letten
De boekhouding kun je zelf doen, maar je kunt het ook laten uitbesteden. Een boekhouder kan voor je de gehele boekhouding overnemen. Particulieren of bedrijven kunnen aanspraak maken op een boekhouder. Een boekhouder kan voor je alle financiële administratie bijhouden. De boekhouder kan voor je de inkomsten en uitgaven bijhouden maar ook andere financiële taken zoals rapportages e.d. Wanneer je overweegt een boekhouder aan te nemen dan zou je op een aantal punten kunnen letten.
Kies de juiste boekhouder
Een goede boekhouder vinden is soms lastig want niet iedere boekhouder levert dezelfde kwaliteit. Soms ligt het ook aan de opleiding die de boekhouder heeft gehad. Het beste is om eerst een afspraak te maken met meerdere boekhouders en te kijken wie echt interesse toont in je als particulier maar ook als bedrijf. De boekhouder kan namelijk alleen zijn werk goed doen als die weet hoe alles werkt bij je.
Een boekhouder die een praktijkopleiding boekhouden heeft gedaan zal minder kennis hebben van bijvoorbeeld belastingrecht. Iemand met een HBO opleiding zal die kennis wel hebben. Je hebt boekhouders die zijn gespecialiseerd in een bepaald financieel gebied. Dat kan ook jouw keuze bepalen. Je kunt kiezen voor een boekhouder die alleen werkt, maar je kunt ook kiezen voor een boekhoudkantoor bijvoorbeeld.
Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de boekhouder die je kiest voor je financiële zaken. Degene zal zich bezig houden met jouw financiële zaken en moet dat verwerken. Een goede boekhouder is ook bereid je te voorzien van overzichten. Stel specifieke vragen aan de boekhouder. Op deze manier kun je de boekhouder al van tevoren testen.
Een goede boekhouder zal op alle vragen je antwoord geven. Een boekhouder die interesse toont in jouw situatie of in je bedrijf kan de juiste boekhouder zijn. Als particulier of als bedrijf is het belangrijk dat je zelf een goed gevoel over de boekhouder hebt zodat je met een gerust gevoel het kan uitbesteden aan diegene.
Let op de aansprakelijkheid
Als je de boekhouding uitbesteed dan ligt de aansprakelijkheid altijd bij jou. Wanneer de boekhouder fouten maakt waardoor je een boete krijgt van de belastingdienst bijvoorbeeld dan zal je dit zelf moeten bepalen. Als particulier maar ook als bedrijf. Je bent verantwoordelijk voor je financiën en kunt de schuld niet afschuiven op de boekhouder.
Het kan soms handig zijn om zelf de basiskennis te hebben op het gebied van boekhouden. Je kunt dan controleren of het werk van de boekhouder goed wordt gedaan. Het is ook mogelijk om de gekozen boekhouder te laten controleren door een andere boekhouder. Een boekhouder die goed is zal hier nooit problemen mee hebben. Zie het als een zekerheid over je boekhouding.
Wat zijn de kosten boekhouder?
De kosten van een boekhouder kunnen verschillend zijn. Iedere boekhouder hanteert zijn eigen prijs. Er zijn geen standaard tarieven. Sommige boekhouders vragen een vast bedrag voor de periode dat ze er zijn en andere boekhouders vragen een uurtarief. De kosten boekhouder variëren dus veel.
Het ligt er ook een beetje aan wat je zelf prettiger vindt om te doen. Die keuze kun jezelf bepalen wanneer je kiest voor een boekhouder. De uurtarieven van de boekhouder kunnen liggen tussen de 40 euro en 70 euro. Je kunt over de kosten boekhouder duidelijke afspraken maken. Je zou een maximaal bedrag kunnen afspreken wanneer die per uur wil betaald worden.
De prijs van een boekhouder zegt niets over de kwaliteit die hij levert voor je. Een boekhouder die een laag tarief rekent hoeft niet slecht te zijn. Zorg dat je de prijs niet als criterium gebruikt bij de keuze van een boekhouder want dat wil per definitie niets zeggen.
Maak duidelijke afspraken met je boekhouder
Als je op zoek gaat naar een boekhouder kun je een eerste kennismakingsgesprek inplannen. Heb je er nog geen gekozen dan kun je dit ook doen, met meerdere boekhouders. Kijk dan of het klikt met diegene. Is het moeilijk om de boekhouder te volgen kun je het beste een andere kiezen. De volgende zaken kun je al bespreken met de boekhouder.
- Vraag naar het programma dat de boekhouder gebruikt. Sluit dit ook aan bij jouw werkwijze
- Kan ze de gegevens inlezen in het programma of moet het opnieuw worden ingevoerd
- Hoe worden de gegevens aangeleverd?
- Wanneer moet je de gegevens aanleveren?
- Verzorgt de boekhouder de BTW-aangifte en de IB-aangifte
- Wat zijn de kosten wanneer je een jaarrekening wilt laten opmaken?
Dit zou je kunnen bespreken met de boekhouder of meerdere boekhouders voordat je een keuze hebt gemaakt. Alle afspraken die je maakt met de boekhouder moeten duidelijk zijn van tevoren. Deze afspraken zet je samen met de boekhouder op papier. Er ontstaan dan ook geen misverstanden. Je financiën geef je niet aan iedereen zomaar. Een goed gevoel over de boekhouder is zeker belangrijk.
Een goede boekhouder heeft verstand van financiële zaken
Als je een goede boekhouder hebt zal die kennis hebben van alle financiële administratie. Een goede boekhouder weet ook alles over aangiftes doen. Het kiezen van een goede boekhouder is niet altijd gemakkelijk en je wilt ook iemand die te vertrouwen is met je financiële zaken. Zelf een goed gevoel erover hebben is dan ook belangrijk.
Een boekhouder die goed luistert naar je, kan ook advies geven aan je over alles wat te maken heeft met jouw financiële situatie. Het maakt niet uit of je particulier iemand nodig hebt of als bedrijf. Een goede boekhouder moet wel beschikken over genoeg kennis. Doordat je vragen stelt kom je erachter of de boekhouder past bij jouw situatie.
Hoe weet je of het een goede boekhouder is?
Let erop of de boekhouder met de tijd meegaat. Kun je de boekhouder niet volgen dan ga niet met degene in zee. Je maakt sluitende afspraken en wil die dat niet dan zeker niet aannemen. Je kunt kijken of die zijn kennis van boekhouden bijhoudt. Werkt iemand al jaren als boekhouder dan zal die meer ervaring hebben dan iemand die net pas is begonnen.
Reacties
Geef als eerste jouw mening.
Factureren is een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap. Het is daarom belangrijk dat het proces goed geregeld is. Veel bedrijven gebruiken nog steeds Excel of Word om hun facturen te maken en
Lees meer
07-06-2023 - Administratieve bijzaken bij het starten van een onderneming
Het starten van een eigen onderneming is een droom die voor veel mensen uitkomt. Het biedt de mogelijkheid om zelfstandig te zijn, je eigen werkuren te bepalen en je eigen ideeën uit te voeren. M
Lees meer
06-03-2023 - De voor- en nadelen van online boekhouden als ondernemer
Als ondernemer is het bijhouden van de administratie onmisbaar, maar het is niet altijd de meest favoriete taak van de dag. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van online boekhoudprogramma's beschik
Lees meer
06-03-2023 - De voordelen van een facturatieprogramma
Een facturatieprogramma kan een bedrijf tijd en geld besparen. Een facturatieprogramma is een digitale software voor alle boekhouding van je bedrijf. De software zorgt ervoor dat je geen tijdrovende k
Lees meer
Auteur
HermanContent schrijver Nederlandinbedrijf.nl