Home / Administratiekantoor Blog / 4 tips voor minder inkomstenbelasting

4 tips voor minder inkomstenbelasting

4 tips voor minder inkomstenbelasting

Ieder jaar moet je de belastingaangifte invullen. Veel mensen zien er tegenop. Toch kun je voorkomen dat je te veel inkomstenbelasting betalen moet. Je kijkt eerst naar je eigen situatie en zoekt naar de mogelijkheden voor jou zodat je goed op de hoogte ervan bent. Wij zetten de vier belangrijkste samen zodat je een beter beeld ervan krijgt. Als je dit goed doet zul je minder inkomstenbelasting betalen.

Het controleren van je gegevens

Een groot deel van de gegevens wordt door de belastingdienst al ingevuld. Het is echter belangrijk dat je het altijd controleert want het wil niet zeggen dat het ook altijd klopt. Blijf altijd alert op de gegevens en controleer deze. Je wilt namelijk niet meer inkomstenbelasting betalen als nodig is. Alles wat ingevuld is door de belastingdienst dien je te controleren.

Vul de boxen op de belastingaangifte goed in

Als er niet veel is veranderd van je persoonlijke situatie dan kun je de belastingaangifte van het jaar ervoor erbij pakken. Je kunt dan kijken wat je daar hebt ingevuld en wat hetzelfde is kun je overnemen in de nieuwe belastingaangifte. Het scheelt tijd maar je weet ook dat het juist is ingevuld.

Vul de boxen op de belastingaangifte goed in

Je inkomen wordt ingevuld in drie verschillende boxen. Dit is onderverdeeld in drie categorieën. Het is mogelijk dat je belasting erover moet betalen. Dat ligt aan de bron van inkomsten en de hoogte ervan. In sommige gevallen krijg je zelfs geld terug. Hoe het werkt? De drie tarieven worden opgeteld uit elke box en samen wordt dit het totaalbedrag. De drie boxen op de belastingaangifte zijn:

  • Box 1 – Het belastbaar inkomen uit werk en woning
  • Box 2 – Het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
  • Box 3 – Het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

Box 1: Het belastbaar inkomen uit werk en woning

In de box belastbaar inkomen uit werk en woning worden alle inkomens bij elkaar opgeteld die te maken hebben met werk en woning. Hier vul je het loon in, maar ook je inkomen van een eigen onderneming. Een uitkering of een bijbaan wordt in deze box 1 ook vermeldt. Als je een eigen huis hebt wordt het inkomen uit eigen woning ook erbij opgeteld. Er mogen echter dan aftrekposten in mindering worden gebracht. Je kunt denken aan betaalde hypotheekrente of de betaalde uitgaven voor inkomensvoorzieningen. De volgende zaken tel vul je in en tel je bijelkaar op:

  • Het loon uit dienstverband
  • De winst uit een onderneming
  • Inkomen uit overige werkzaamheden
  • Inkomen uit sociale uitkeringen of pensioenen
  • Het inkomen uit lijfrenteproducten
  • Het inkomen uit een transitievergoeding (ontslagvergoeding e.d.)
  • Ontvangen inkomen uit partneralimentatie
  • Eigenwoningforfait (inkomen uit eigen woning)

Bij Box 1 – het belastbaar inkomen uit werk en inkomen trek je de volgende bedragen ervan af:

  • De betaalde rente over woningschuld, hypotheekrente
  • De ondernemersaftrek
  • De werknemersaftrek
  • De uitgaven voor inkomensvoorzieningen
  • Betaalde partneralimentatie
  • Overige persoonsgebonden aftrek

Box 2: Het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang

Hier draait het inkomen uit aanmerkelijk belang. Er is sprake van belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang wanneer iemand met of zonder partner 5% van aandelen heeft van een vennootschap. Hier worden verschillende soorten aandelen meegeteld uit die vennootschap. Het kan bijvoorbeeld bestaan uit winst van de verkoop of een deel ervan of uit dividend. Eventueel andere kosten mag je van dit bedrag aftrekken.

Box 3: Het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

In box 3 vul je alle inkomen in uit sparen en beleggen. Je gaat eerst kijken naar alle bezittingen en schulden die je had in het jaar ervoor. Je spaargeld wordt meegerekend. Dat geldt ook voor beleggingen in aandelen of onroerende zaken. Let wel erop dat het niet voor je koophuis geldt want die valt in de box 1.

Wanneer je alles hebt opgeteld aan de plus kant, kun je de schulden gaan optellen. Denk hierbij aan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De hypotheek is in deze box niet meegerekend want dat hoort bij box 1.

Is de schuld meer dan 3.200 euro per persoon. Je kunt dan dit van het bezit afhalen. Er blijft dan belastbaar vermogen over. Een deel ervan blijft heffingsvrij. Je inkomstenbelasting betalen doe je alleen over het deel wat niet heffingsvrij is.

Ben je fiscale partners, maak gebruik van het verdeelscherm

Als je samen met je fiscale partner aangifte gaat doen kun je gebruik maken van het verdeelscherm. Het verdeelscherm is geïntegreerd in het aangifteprogramma. Wat houdt het precies in? Met het verdeelscherm kun je schuiven met gemeenschappelijke inkomensbestanddelen. Het programma rekent alles door. Je kunt dan meteen zien, hoe je samen zo min mogelijk inkomstenbelasting betalen moet.

Je aftrekposten benutten op de inkomstenaangifte.

De aftrekposten moet je zelf invullen op de aangifte. Deze worden niet automatische aangevuld door de Belastingdienst. Je kunt het hele jaar fiscaal slim kiezen waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Kosten die je kunt aftrekken zijn bijvoorbeeld de zorgkosten of giften aan een goed doel. Studiekosten en reiskosten behoren ook tot de opties.

Je aftrekposten benutten op de inkomstenaangifte.

Als je de aftrekposten invult mag je deze naar boven afronden. Je loon mag je naar beneden afronden. Dat geeft je de kans om er voordeel uit te halen. Soms mis je een voordeel maar je kunt het jaar daarna er rekening mee houden. De aftrekposten kunnen nuttig zijn omdat je soms kosten moet maken die niet nodig zijn. 

Een aftrekpost kan zijn een eigen huis maar ook zorg dat je nodig hebt kan een aftrekpost zijn. Als je voor iemand moet zorgen dan kan dat een kostenaftrek zijn op je belastingaangifte. Als je kosten voor de zorg wilt als aftrekpost dan zijn dat specifieke zorgkosten die niet gedekt zijn door een zorgverzekering. 

Deze kosten kun je aftrekken voor jezelf, je fiscale partner, kinderen jonger dan 27, als je voor iemand anders zorgt en die inwonend is en gehandicapten 27 jaar en ouder die inwonend zijn. De aftrekposten die je allemaal kunt invullen zijn:

  • De hypotheekrente
  • De ziektekosten
  • De Giften
  • De studiekosten
  • De partneralimentatie
  • De reiskosten
  • De lijfrente

Minder inkomstenbelasting betalen is mogelijk wanneer je de aangifte controleert en goed invult.





4 tips voor minder inkomstenbelasting

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

05-01-2024 - Je projectmanagement op orde houden met een boekhoudprogramm
Het managen van projectfinanciën kan een uitdagende taak zijn. Bovendien doet niet iedereen het even graag. Gelukkig kan je het proces aanzienlijk vereenvoudigen met het gebruik van de juiste too
Lees meer

13-06-2023 - Factuurprogramma voor jouw bedrijf: de voordelen van online
Factureren is een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap. Het is daarom belangrijk dat het proces goed geregeld is. Veel bedrijven gebruiken nog steeds Excel of Word om hun facturen te maken en
Lees meer

07-06-2023 - Administratieve bijzaken bij het starten van een onderneming
Het starten van een eigen onderneming is een droom die voor veel mensen uitkomt. Het biedt de mogelijkheid om zelfstandig te zijn, je eigen werkuren te bepalen en je eigen ideeën uit te voeren. M
Lees meer

06-03-2023 - De voor- en nadelen van online boekhouden als ondernemer
Als ondernemer is het bijhouden van de administratie onmisbaar, maar het is niet altijd de meest favoriete taak van de dag. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van online boekhoudprogramma's beschik
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap