Let op de ondergrond van je fitness
Let op de ondergrond van je fitness
Naar fitness ga je om gezonder te worden, dus je wilt niet hebben dat de fitnesszaal waar je je geld aan geeft, een bron van klachten wordt. Toch kan het gebeuren dat je een blessure oploopt of klachten krijgt door het gebruik van de verkeerde sportvloeren. Geef je ogen de kost en kijk of je oefeningen doet op een risicovloer of dat je echt gezond bezig bent.
Een fitnessvloer moet allereerst voldoen aan de eisen die jij stelt voor jouw sport. Tennissers hebben er met de verschillende soorten ondergrond wel een kennersoog ontwikkeld. Ze weten of het gaat om gravel, hardboard of gras. Maar de gemiddelde sporter in een fitnesszaal weet niet meteen met welke ondergrond hij of zij van doen heeft. En als gevolg daarvan kun je last krijgen, met name als je zware lichamelijke inspanningen levert, doe je er goed aan je ogen open te houden.
De eerste test doe je gewoon met je ogen. Een vloer die in goede conditie verkeert oogt gewoon goed. Is de vloer goed gelegd of zie je overal kieren en bobbels. Hoe goed de vloer ook is, als deze slecht gelegd is, neemt de kwaliteit zienderogen af door ophoping van vuil en scheuring. Beweeg daarnaast over de vloer. Glij je door? Dan is of de vloer te oud of de anti-sliplaag is van matige kwaliteit. Andersom kan ook: je zult niet de eerste zijn die in een keer stilstaat op een te stroeve vloer, met mogelijk spierscheuringen als gevolg. Verder is het goed om te kijken naar de strepen op de vloer. Een beetje fabrikant denkt na of een vuilafstotende werking, afkomstig van schoenzolen. Zo niet, dan komt de vloer wellicht uit een lagere prijsklasse.
Test twee: een klein sprongetje maakt als snel duidelijk of er een ondervloer is gebruikt in je fitnesszaal of niet. Dit is niet noodzakelijk, mits de vloer van zichzelf al voldoende een dempende werking heeft.
Steeds meer fitnesszalen maken daarom gebruik van rubberen fitnessvloeren. De gunstige eigenschappen van rubber zijn langzamerhand bekend. Minder bekend is dat ook hier best grote verschillen kunnen zitten. Een verstandige eigenaar van een fitness heeft een rubberen fitnessvloer die niet is gemaakt van gerecycled rubber, maar van nieuw rubber, zonder vervuilend rubber erin. Dan weet je ook meteen dat de fitnessvloer bestaat uit 100 procent rubber, zonder toevoegingen of andere materialen. Een dergelijke vloer is de beste verzekering voor gezond bewegen, zonder dat je hoeft in te zitten over blessures of alle andere mogelijke ellende.
Reacties
Geef als eerste jouw mening.
Ahh, fitness accessoires, waar zouden we zijn zonder ze? Als je regelmatig sport, weet je ongetwijfeld hoe handig en motiverend de juiste accessoires kunnen zijn. Of je nu een doorgewinterde sporter b
Lees meer
13-01-2017 - In 2017 wordt het tijd voor fitness 2.0
Insanity, yoga, ghetto fitness, spinnen; het zijn allemaal fitnesstrends die komen en uiteindelijk ook weer zullen gaan. Zit je echter bij een fitness die het Prama-concept heeft omarmd, dan zal een &
Lees meer
Auteur
Lennert