Home / Geld lenen Blog / Zakelijke lening of persoonlijke lening als zzp'er?

Zakelijke lening of persoonlijke lening als zzp'er?

Zakelijke lening of persoonlijke lening als zzp'er?

Als zzp’er zijn de financiën van je bedrijf verweven met je privéfinanciën. Dat merk je wel wanneer je de aangifte inkomstenbelasting moet invullen. Het vermogen van je bedrijf is ook jouw vermogen. Dat betekent dat je het ook kunt inzetten om persoonlijke zaken mee te financieren. Maar hoe zit het eigenlijk als je een lening wilt afsluiten? Wanneer kun je geld lenen in de vorm van een zakelijke lening en wanneer in de vorm van een persoonlijke lening?

Persoonlijke lening

Je kan als zzp’er alleen een persoonlijke lening afsluiten als je het geld ook echt daadwerkelijk alleen voor privé-uitgaven gebruikt. Je kunt een persoonlijke lening niet inzetten om zakelijke investeringen te doen. Lukt het je niet om een zakelijke lening te krijgen, dan kun je niet een persoonlijke lening afsluiten voor hetzelfde doel. Denk niet dat er niet gecontroleerd wordt door de kredietverstrekker waarvoor jij het geld gebruikt. Je moet namelijk een zogenoemde verklaring bestedingsdoel tekenen om aan te geven waarvoor je de lening gaat gebruiken. Breek je de voorwaarden van je persoonlijke lening, dan kan het bedrag in één keer teruggevorderd worden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen overlap in het gebruik van de investering in kwestie kan bestaan. Bijvoorbeeld wanneer je een auto koopt die je zowel privé als zakelijk gebruikt. De hoofdmoot is in dat geval bepalend: voor welk doel gebruik je hetgeen je in investeert hoofdzakelijk?

Zakelijke lening

Een zakelijke lening is strikt bedoeld voor zakelijke doeleinden. Je gebruikt hem om investeringen te maken in je bedrijf, of om een tijdelijk financieel gat te dichten. Helaas is het niet zo makkelijk om een zakelijke lening te krijgen. De kredietverstrekker moet overtuigd zijn van je plannen en de baten daarvan. Dat maakt het bijvoorbeeld ook lastig om een financiering te krijgen voor het opstarten van je bedrijf. Dat wil niet zeggen dat dit onmogelijk is. Met een goed ondernemingsplan zijn er daadwerkelijk kansen om een zakelijke lening te krijgen om je bedrijf op te starten. Helaas zijn echter toch nog veel startende zzp’ers aangewezen op hun eigen spaargeld of een onderhandse lening van bekenden. In sommige gevallen is een krediet van het UWV mogelijk.

Zakelijke lening

Onthoud in beide gevallen dat je natuurlijk met rente te maken krijgt en dus meer geld kwijt bent dan wanneer je je het zelf financiert. Gelukkig zijn de rentepercentages voor leningen in 2022 redelijk aantrekkelijk.

Zakelijke lening of persoonlijke lening als zzp

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

01-12-2023 - Alles wat je moet weten over het aangaan van een lening!
Het aangaan van een lening is een belangrijke financiële beslissing die zorgvuldige overweging vereist. Of je nu geld nodig hebt voor een grote aankoop, een persoonlijk project, of om financi&eum
Lees meer

24-10-2023 - De toekomst van zakelijke leningen en fintech in Nederland:
In een land dat bekend staat om zijn pragmatische benadering van innovatie en economische ontwikkeling, combineert Nederland moeiteloos traditionele financiële modellen met baanbrekende fintech-o
Lees meer

21-02-2023 - Een zakelijke lening, maar dan net even anders
Ondernemers zijn over het algemeen creatieve mensen met passie voor het product of de dienst die ze aanbieden. Wat ze nogal eens onderschatten, is dat er bij het ondernemen nog veel meer komt kijken.
Lees meer

14-10-2022 - 3 redenen waarom je zakelijk geld zou moeten lenen
Het is je vast wel bekend dat je als ondernemer een zakelijke financiering aan kunt vragen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel ondernemers die een zakelijke lening aanvragen. Doordat je een schuld aangaat a
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap