Home / Geld lenen Blog / Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen lenen en krediet

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen lenen en krediet

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen lenen en krediet

Wanneer je als ondernemer een zakelijke financiering af wilt sluiten, kun je uit verschillende opties kiezen. De meeste geldverstrekkers maken onderscheid tussen zakelijk krediet en een zakelijke lening. Als je nog niet eerder een zakelijke financiering hebt aangevraagd, weet je mogelijk niet wat de beste keuze is. Daarom bieden wij jou de helpende hand. In deze tekst leggen we je namelijk uit wat de belangrijkste verschillen tussen zakelijk lenen en zakelijk krediet zijn.

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen lenen en krediet

Manier van uitbetalen

Eén van de grootste verschillen tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet zit hem in de manier van uitbetalen. Sluit je een zakelijke lening af? Dan stort een geldverstrekker het bedrag in één keer op jouw rekening. Hierdoor kun je het direct gebruiken. Vandaar dat veel ondernemers een zakelijke lening aanvragen voor een langlopende investering.

Zakelijk krediet wordt daarentegen juist meer gebruikt voor de korte termijn. Zo lossen bedrijven er bijvoorbeeld een tijdelijk tekort aan liquide middelen mee op. Daarnaast wordt dit krediet gebruikt om dagelijkse uitgaven voor een bedrijf mee te betalen. Omdat je het volledige geldbedrag niet in één keer nodig hebt, zet een geldverstrekker dit voor jou klaar op een speciale rekening. Je bepaalt vervolgens zelf hoeveel je opneemt en wanneer je dit doet.

Aflossen

Een zakelijke lening en zakelijk krediet verschillen niet alleen in de manier van uitbetalen van elkaar. Nee, want ook op het gebied van aflossen zien we verschillen. Zo los je bij een zakelijke lening iedere maand hetzelfde bedrag af. Bij zakelijk krediet is dit niet het geval. Hier kun je namelijk flexibel aflossen. Geld dat je hebt afgelost kun je bovendien weer opnieuw opnemen. Dit is bij een zakelijke lening niet het geval.

Looptijd

Voordat je een keuze maakt tussen zakelijk krediet en een zakelijke lening, moet je weten dat er verschil zit in de looptijd. Zo heeft zakelijk krediet bijvoorbeeld een standaard looptijd van 36 maanden. Dit betekent overigens niet dat je ‘slechts’ 3 jaar gebruik kunt maken van deze zakelijke financiering. Een geldverstrekker kan zakelijk krediet namelijk verlengen. Vraag je een zakelijke lening aan? Dan bepaal je zelf de looptijd. Je dient de lening binnen minimaal 3 maanden en maximaal 5 jaar terug te betalen. Hoe langer de looptijd, des te lager het bedrag dat je maandelijks aflost.

Rente

Wil je een zakelijke lening of zakelijk krediet aanvragen? Dan krijg je altijd te maken met rente. Hierdoor is het voor een geldverstrekker interessant om geld uit te lenen. Als we puur naar de rente kijken, zien we een duidelijk verschil tussen beide financieringsvormen. Zo betaal je bij een zakelijke lening altijd rente over het hele bedrag dat je leent. Niet gek, want een geldverstrekker stort het geld in één keer op jouw rekening. Bij zakelijk krediet betaal je enkel rente over het geld dat je opneemt. In beide gevallen staat de rente overigens wel vast gedurende de hele looptijd van de financiering.

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen lenen en krediet

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

02-05-2022 - Zakelijke lening of persoonlijke lening als zzp'er?
Als zzp’er zijn de financiën van je bedrijf verweven met je privéfinanciën. Dat merk je wel wanneer je de aangifte inkomstenbelasting moet invullen. Het vermogen van je bedrijf
Lees meer

31-03-2022 - ZZP lening
Ook als zzp’er heb je soms wat extra geld nodig voor privézaken, zoals de verbouwing van je huis of een camper voor je vakanties. Bij geld lenen als zzp’er voor priv&eacut
Lees meer

23-02-2022 - Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en een do
Heb je interesse om geld te lenen om in je bedrijf te investeren of je te voorzien van liquide middelen om persoonlijke wensen en/of doelstellingen te realiseren? Dan kom je al snel uit op de keuze tu
Lees meer

04-01-2022 - 3 momenten waarop geld lenen een goed idee is
Liever gebruik je natuurlijk spaargeld wanneer je plotseling een grote uitgave moet doen. Het lenen van geld moet nooit het doel zijn. Over het terugbetalen van de lening, betaal je immers rente. Lene
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap