Home / Gezondheidszorg Blog / Voelenderwijs Massage&Therapie

Voelenderwijs Massage&Therapie

Massage doet meer dan je denkt!

TASTZIN, contact zonder woorden bij dementie !

Deze week gestart met de cursus shantalaspecialezorg omdat ik graag een bijdrage wil leveren aan de gezondheid en het welbevinden van mijn medemens met dementie. Het was fijn me te begeven tussen de andere cursisten die net als ik zich bewust zijn van het feit dat aangeraakt worden een levensbehoefte is. Een levensbehoefte die niemand zou mogen missen!

Bij verdriet, angsten, spanning en eenzaamheid is een eenvoudige aanraking soms van grotere betekenis als een gesproken woord. Hoe simpel kan het zijn? Wat belemmerd ons hierin?

Dit zijn vragen die me bezighouden gedurende deze dag en het maakt me ook wat droevig te ervaren dat wij als mens anno 2017 zo ver af zijn komen te staan van wat wij van binnen voelen.

Wanneer wij te maken krijgen met dementie beschadigd ons bovenbrein en gaan veel handelingen meer onbewust gebeuren. De binnenkomende prikkels worden dan niet meer verwerkt op de hogere hersenniveaus, die het bewust denken en voelen en het weldoordachte gedrag op gang brengen, maar meteen op de puur zintuiglijke laag. Dan kun je alleen maar emotioneel en impulsief reageren en kun je zelf niets bedenken.

De natuur heeft de huid en de lagen eronder zo gemaakt dat ze zintuiglijke waarnemingen kunnen ontvangen en doorgeven. De huid en onderhuids bindweefsel zijn in staat de aanraking door te seinen naar de rest van het lichaam. Dat maakt dat massage en aanraking: - troost geeft, vertrouwen en innerlijke rust en maakt dat er weer verbinding ontstaat met de ander. - ontspanning biedt en gevoel van welbevinden; - stimulerend, ondersteunend en activerend werkt op het zelfhelend vermogen; - de werking van klieren, spieren, gewrichten, organen en zenuwen kan verbeteren; - pijn, angst, onrust vermindert; - een bijzondere mogelijk tot communicatie biedt; - spanningen verzacht, bloeddruk verlaagd, stress en slapeloosheid vermindert. Omdat elk lichaam een eigen verwerkingsmechanisme heeft kunnen er verschillende reacties ontstaan.

Deze dag hebben we de effecten van deze eenvoudige maar krachtige vorm van aandacht ervaren en gevoeld dat we de waarde van aanraking en massage op ons emotionele en zelfs spirituele welzijn niet kunnen en mogen onderschatten!





Voelenderwijs Massage&Therapie

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

28-08-2023 - Burn-Out Behandeling: Voorkomen, Herkennen en Genezen
Inleiding Iedereen ervaart weleens stress in het leven, maar soms kan deze stress uitmonden in een ernstiger probleem: burn-out. Een burn-out kan je fysiek en mentaal uitputten, waardoor het belang
Lees meer

08-06-2023 - Is koud douchen gezond?
Is koud douchen gezond? Koud douchen is de afgelopen tijd wereldwijd razend populair geworden door ons Nederlands trots Wim hof!. Bij de meeste mensen komen de haren al overeind als ze denken aan koud
Lees meer

17-04-2023 - Hoe kies je de juiste pre-workout supplementen voor jouw doe
Ben je nieuw in de sportschool of ben je juist al langer professioneel bezig met krachttraining? Dan zullen sport supplementen je vast niet ontgaan zijn. Er zijn verschillende pre-workout supplementen
Lees meer

12-04-2023 - Een kantoorbaan combineren met een gezonde levensstijl
Veel mensen brengen het grootste deel van hun dag door op het werk of op kantoor, waar ze langdurig zitten en weinig bewegen. Dit kan leiden tot een ongezonde levensstijl die op de lange termijn slech
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap