Home / Gezondheidszorg Blog / Zelfliefde

Zelfliefde

ZelfliefdeDe definitie van zelfliefde is volgens het woordenboek van Van Dale: Liefde tot zichzelf, liefde voor den eigen persoon; sterke geneigdheid om eigen belangen, eigen voordeel en eigen welzijn na te streven. Woh!!!! Dit niet te verwarren met narcisme dat wordt uitgelegd als ziekelijke liefde voor zichzelf’. Maar was zelfliefde niet juist een goed ding? Dat we eerst van onszelf moesten houden voor we van iemand anders konden houden?

Wij voelen liefde voor onze naasten, ouders, vrienden, kinderen en onze dieren, dit is meestal als vanzelfsprekend. Alleen als het aankomt op liefde voor onszelf is dat bij velen van ons lastig en wij gunnen onszelf niet zomaar het beste. In onze kindertijd leren we wat er van ons wordt verwacht en we leren ons aan de regels te houden. We merken dat goed gedrag beloond wordt en slecht gedrag wordt ontmoedigd. Hierdoor leer je wat wel en niet mag. Onze verzorgers, ouders of leraren, willen we te vriend houden en daarom doen we concessies!

Want een mens (of kind) wil graag geprezen worden voor goed gedrag. Door het straffen en belonen leren we wanneer we braaf zijn en de moeite waard zijn, of dat juist niet zijn. Want we willen ‘pleasen’ en we zoeken naar toestemming, want als wij onze verzorgers teleurstellen en zij laten dat ons merken, voelt dat vaak erger dan een lijfstraf aan. Het geprezen willen worden, wordt als een drug, je kunt niet meer zonder en bent afhankelijk geworden van de positieve reacties van anderen om je goed te voelen.

 

De meeste van ons willen graag geloven dat onze liefdes relaties onvoorwaardelijk zijn, iets dat vaak niet het geval is. Het hangt meestal af van goedkeuring vinden bij de ander. Hierdoor voelen we ons lekker over onszelf. Eigenlijk heb je geen ander nodig om dat speciale verliefde gevoel te voelen, het is namelijk een gevoel in jou. Jij bent degene die dat gevoel heeft. Binnenin jou komen er allerlei chemische stoffen vrij waardoor jij je zo gelukkig voelt, denk aan endorfine en het knuffelhormoon oxytocine.

Wij denken alleen maar - door onze opvoeding - dat iemand anders ons moet waarderen en ons leuk moet vinden, voordat wij dat zelf mogen voelen. Want vaak is het zo dat wanneer iemand anders laat blijken jou leuk te vinden, dat je dan pas ook zelf ervan overtuigd raakt. Bij zelfliefde heb je alleen maar acceptatie en toestemming nodig van jezelf.Wat helpt is het “ik ben lijstje”.

Ga dagelijks voor de spiegel staan en kijk jezelf aan en zeg:

Ik ben de moeite waardik ben liefik ben mooiik ben begerenswaardigik ben leukik ben slimik ben succesvolik ben gelukkigik ben liefdeNatuurlijk kun je zelf nog veel meer zinnen verzinnen zeggen. Als ze maar beginnen met Ik ben. Doe het 3 x per dag en geloof erin. Je zult zien dat het na een korte periode gaat werken en dat je er echt in gaat geloven en dat de liefde voor jezelf danig zal groeien.

 

 


Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

15-09-2020 - Lijst met meditatiecentra in Nederland
Wil je een meditatiecursus volgen of misschien zelfs wel langere tijd in Retraite? Hieronder een overzicht van retraite- en meditatiecentra in Nederland. De meeste van deze centra bieden yoga en medit
Lees meer

04-03-2020 - Afvallen terwijl je druk bent
Ben je ondernemer of heb je een drukke baan dan ben je niet de enige die niet altijd de tijd heeft om een gezonde maaltijd te bereiden. Na een drukke werkdag vertrouw je op je vaste routines om zo sne
Lees meer

13-12-2019 - Zo ga je om met je collega na zijn burn-out
Er zijn tal van artikelen te vinden over het voorkomen van een burn-out, over de waarschuwingssignalen die aangeven dat er een burn-out aan zit te komen en over het herstel na een burn-out. Als colleg
Lees meer

16-07-2019 - Wat is alcoholverslaving?
Alcoholverslaving, ook bekend als alcoholisme, is een ziekte die mensen van alle geledingen van het leven treft. Experts hebben geprobeerd om factoren als genetica, seks, ras of socio-economie vast te
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap