Home / Gezondheidszorg Blog / Zelfliefde

Zelfliefde

ZelfliefdeDe definitie van zelfliefde is volgens het woordenboek van Van Dale: Liefde tot zichzelf, liefde voor den eigen persoon; sterke geneigdheid om eigen belangen, eigen voordeel en eigen welzijn na te streven. Woh!!!! Dit niet te verwarren met narcisme dat wordt uitgelegd als ziekelijke liefde voor zichzelf’. Maar was zelfliefde niet juist een goed ding? Dat we eerst van onszelf moesten houden voor we van iemand anders konden houden?

Wij voelen liefde voor onze naasten, ouders, vrienden, kinderen en onze dieren, dit is meestal als vanzelfsprekend. Alleen als het aankomt op liefde voor onszelf is dat bij velen van ons lastig en wij gunnen onszelf niet zomaar het beste. In onze kindertijd leren we wat er van ons wordt verwacht en we leren ons aan de regels te houden. We merken dat goed gedrag beloond wordt en slecht gedrag wordt ontmoedigd. Hierdoor leer je wat wel en niet mag. Onze verzorgers, ouders of leraren, willen we te vriend houden en daarom doen we concessies!

Want een mens (of kind) wil graag geprezen worden voor goed gedrag. Door het straffen en belonen leren we wanneer we braaf zijn en de moeite waard zijn, of dat juist niet zijn. Want we willen ‘pleasen’ en we zoeken naar toestemming, want als wij onze verzorgers teleurstellen en zij laten dat ons merken, voelt dat vaak erger dan een lijfstraf aan. Het geprezen willen worden, wordt als een drug, je kunt niet meer zonder en bent afhankelijk geworden van de positieve reacties van anderen om je goed te voelen.

 

De meeste van ons willen graag geloven dat onze liefdes relaties onvoorwaardelijk zijn, iets dat vaak niet het geval is. Het hangt meestal af van goedkeuring vinden bij de ander. Hierdoor voelen we ons lekker over onszelf. Eigenlijk heb je geen ander nodig om dat speciale verliefde gevoel te voelen, het is namelijk een gevoel in jou. Jij bent degene die dat gevoel heeft. Binnenin jou komen er allerlei chemische stoffen vrij waardoor jij je zo gelukkig voelt, denk aan endorfine en het knuffelhormoon oxytocine.

Wij denken alleen maar - door onze opvoeding - dat iemand anders ons moet waarderen en ons leuk moet vinden, voordat wij dat zelf mogen voelen. Want vaak is het zo dat wanneer iemand anders laat blijken jou leuk te vinden, dat je dan pas ook zelf ervan overtuigd raakt. Bij zelfliefde heb je alleen maar acceptatie en toestemming nodig van jezelf.Wat helpt is het “ik ben lijstje”.

Ga dagelijks voor de spiegel staan en kijk jezelf aan en zeg:

Ik ben de moeite waardik ben liefik ben mooiik ben begerenswaardigik ben leukik ben slimik ben succesvolik ben gelukkigik ben liefdeNatuurlijk kun je zelf nog veel meer zinnen verzinnen zeggen. Als ze maar beginnen met Ik ben. Doe het 3 x per dag en geloof erin. Je zult zien dat het na een korte periode gaat werken en dat je er echt in gaat geloven en dat de liefde voor jezelf danig zal groeien.

 

 






Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

28-08-2023 - Burn-Out Behandeling: Voorkomen, Herkennen en Genezen
Inleiding Iedereen ervaart weleens stress in het leven, maar soms kan deze stress uitmonden in een ernstiger probleem: burn-out. Een burn-out kan je fysiek en mentaal uitputten, waardoor het belang
Lees meer

08-06-2023 - Is koud douchen gezond?
Is koud douchen gezond? Koud douchen is de afgelopen tijd wereldwijd razend populair geworden door ons Nederlands trots Wim hof!. Bij de meeste mensen komen de haren al overeind als ze denken aan koud
Lees meer

17-04-2023 - Hoe kies je de juiste pre-workout supplementen voor jouw doe
Ben je nieuw in de sportschool of ben je juist al langer professioneel bezig met krachttraining? Dan zullen sport supplementen je vast niet ontgaan zijn. Er zijn verschillende pre-workout supplementen
Lees meer

12-04-2023 - Een kantoorbaan combineren met een gezonde levensstijl
Veel mensen brengen het grootste deel van hun dag door op het werk of op kantoor, waar ze langdurig zitten en weinig bewegen. Dit kan leiden tot een ongezonde levensstijl die op de lange termijn slech
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap