Home / Horecabedrijf Blog / Horeca bestek in het buitenland: van eetstokjes tot eten met je handen

Horeca bestek in het buitenland: van eetstokjes tot eten met je handen

Horeca bestek in het buitenland: van eetstokjes tot eten met je handen

Mes, vork, lepel: je hebt ze ongetwijfeld in huis. In Nederland zijn we erg gehecht aan onze westerse eetgerei. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe ze dat in het buitenland doen? Want hoewel je net over de grens weinig verschil zult merken in je horeca bestek, zul je merken dat des te verder je van huis komt, des te meer de gewoontes zullen veranderen. In sommige landen is het bijvoorbeeld de verwachting dat je met je handen eten (en dan wel met je rechterhand!). En in andere landen kom je weer bij iedere eetgelegenheid eetstokjes tegen. Hoe zit dat eigenlijk?

In Azië bestaat horeca bestek doorgaans uit eetstokjes

Door de decennia heen hebben mensen veel verschillende typen eetgerei gebruikt om eten te bereiden en te consumeren. Waar we in het westen vooral gewend zijn aan een mes en vork, zijn in landen als Japan, China en Zuid-Korea de eetstokjes juist populair, ook als horeca bestek.

Eetstokjes bestaan al sinds ongeveer 500 na Christus en vinden hoogstwaarschijnlijk hun oorsprong in het eeuwenoude China. De ‘kuàizi’, zoals eetstokjes in China worden genoemd, zijn daarna overgewaaid naar Japan en Korea. Toch zijn eetstokjes niet overal precies hetzelfde. In Japan worden eetstokjes bijvoorbeeld altijd gemaakt van hout, net als in Vietnam en Thailand. Ook zijn ze een stuk korter en dunner dan hun Chinese variant. De Chinese versie is overigens ook vaak gemaakt van hout, maar soms ook van plastic. In Korea worden eetstokjes samen met lepels gebruikt als horeca bestek. En ook deze ‘jeot-ga-rak’ ziet er weer anders uit: dit keer met een vlakke kant, gemaakt van roestvrij staal.

In deze landen behoren je handen tot het horeca bestek

Toch mogen we al het horeca bestek in Azië niet over één kam scheren. De gewoontes en gebruiken in Azië zijn namelijk enorm verschillend per land. Zo zul je in landen als India, Indonesië en Cambodja veel mensen met hun handen zien eten. Vaak vindt de oorsprong zich hiervan in het Hindoeïsme, waarin de rechterhand gezien wordt als de schone hand. Het is dan ook een teken van respect als je in dit soort landen met je handen mee eet, net als de lokale bevolking dat doet!

Ook in het Midden-Oosten en Afrika tellen je handen als horeca bestek

Niet alleen in Azië mag je met je handen eten, maar ook in het Midden-Oosten en in veel Afrikaanse landen is het gebruikelijk dat je geen doorsnee horeca bestek bij je bordje krijgt. In Ethiopië, Nigeria en Egypte is het bijvoorbeeld gebruikelijk om je maaltijden te delen. Gezamenlijk eten wordt in deze culturen gezien als een belangrijke kans om anderen beter te leren kennen. Vaak krijg je één groot bord voorgeschoteld waar je met het gehele gezelschap van eet. Goed je handen wassen voordat je aanvalt is dan ook de voornaamste regel. Ook in landen als Mali, Jemen en Afghanistan kom je dit gebruik volop tegen, en we moedigen je dan ook aan om het zelf ook te proberen. Doe dat dan wel altijd met een schoongewassen rechterhand, want de linkerhand wordt in veel culturen gezien als vieze hand.

Horeca bestek in het buitenland: van eetstokjes tot eten met je handen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

17-04-2024 - De onmisbare rol van de IJsblokjesmachine in de zomer voor d
De zomerse hitte brengt niet alleen zonneschijn en vrolijke stemmingen met zich mee, maar ook de behoefte aan verkoeling. Voor de horeca is het essentieel om hierop in te spelen en klanten te voorzien
Lees meer

02-04-2024 - De voordelen van werken in de horeca
In de horeca werken is uiteraard fantastisch en het is voor iedereen waardevol om ooit in zijn leven weleens in de horeca te hebben gewerkt. Horecawerk is extreem leerzaam en je stopt nooit met leren.
Lees meer

02-01-2024 - De 6 essentiele kenmerken van een kwalitatieve horeca koelin
Wil je een horecabedrijf succesvol runnen? Dan is de keuze voor de juiste horeca koeling van essentieel belang. Een goede horeca koeling zorgt namelijk niet alleen voor een veilige bewaring van voedse
Lees meer

01-06-2023 - 4x Waardevolle toevoegingen voor jouw horecaonderneming
Als horecaondernemer wil je altijd het beste bieden aan je gasten. Er zijn tegenwoordig zoveel horecazaken dat je je best moet doen om je te onderscheiden. Daarom zijn er een aantal waardevolle toevoe
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap