Home / Magazijninrichting Blog / Zo kies je de juiste heftruck voor iedere klus

Zo kies je de juiste heftruck voor iedere klus

Zo kies je de juiste heftruck voor iedere klus

Het kiezen van de juiste heftruck voor een specifieke klus is essentieel om efficiëntie, veiligheid en productiviteit te garanderen in iedere werkomgeving, van magazijnen tot bouwplaatsen. Je gebruikt immers een andere heftruck voor het verplaatsen van pallets binnen of van zakken cement op de bouwplaats. Daarbij heeft iedere heftruck ook nog eens een andere functie of capaciteit. Met zoveel verschillende soorten heftrucks op de markt kan het echter een uitdaging zijn om de juiste keuze te maken. Ga je een heftruck kopen dan is het goed om te bepalen waar deze voor gebruikt gaat worden en op welke plek deze ingezet gaat worden. Bijvoorbeeld door de volgende stappen te doorlopen.

Analyseer de werkruimte

De eerste vraag die je je gaat stellen is waar ga je de heftruck gebruiken. De werkruimte is hierbij heel erg belangrijk. Wanneer we het hebben over werkruimte, dan bedoelen we ruimte waarin de heftruck zal gaan rijden, draaien en keren. Dit is niet het oppervlakte van bijvoorbeeld het gehele magazijn of de werkplaats. Het gaat hier vooral om de afmetingen van de gangpaden, de hoogte van de stellingen en natuurlijk eventuele obstakels waar de heftruck omheen zal moeten manoeuvreren, zoals pilaren. Onderwerp daarom de ruimte aan een analyse. Voor smalle gangpaden in magazijnen kan bijvoorbeeld een smalle en wendbare heftruck, zoals een reachtruck, de beste keuze zijn.

Gewichtscapaciteit

De tweede belangrijke overweging bij het kiezen van de juiste heftruck is wat je ermee gaat vervoeren en hoe zwaar dit is. Iedere heftruck heeft een bepaalde gewichtscapaciteit welke niet overschreden kan worden. Til je er teveel mee dan kan de heftruck kantelen of gewoonweg kapot gaan. Zorg er daarom voor dat de heftruck die je selecteert voldoende capaciteit heeft om het maximale gewicht te tillen dat nodig is voor jouw werkzaamheden. Houd rekening met zowel het gewicht van de lading als eventuele extra accessoires of attachments die nodig zijn om het werk te kunnen doen. De accessoires tellen namelijk ook mee in het totale gewicht wat de heftruck aan kan. Uiteraard kun je voor verschillende klussen of te vervoeren producten andere heftrucks aanschaffen, zodat je voor iedere klus de juiste in je wagenpark hebt opgenomen.

Brandstof- of energiebron

Dit is best een belangrijk punt om op de agenda te zetten wanneer je op zoek gaat naar een heftruck, is of je kiest voor een elektrische heftruck of eentje die op brandstof rijdt. Heftrucks zijn verkrijgbaar in verschillende brandstof- en energieopties, waaronder elektrisch, diesel, LPG en benzine. De keuze voor de juiste energiebron hangt af van verschillende factoren. Een daarvan is ook weer de werkruimte, maar ook de gebruiksfrequentie van de heftruck en de milieuvoorschriften die gelden in de regio of het terrein waar je werkt. Voor binnen kun je kiezen voor elektrische heftrucks. Ze hebben een emissievrije werking, waardoor je opgeruimde magazijn niet naar benzine ruikt en het geluidniveau is veel lager. Dat is overigens heel ARBO verantwoord. Voor het grote, zware werk buiten kun je kiezen voor een heftruck op brandstof bijvoorbeeld.

Type banden

De keuze van het juiste type banden hangt af van de ondergrond waarop de heftruck zal worden gebruikt. Voor werkzaamheden binnen op gladde vloeren zijn massieve rubberen banden geschikt, terwijl pneumatische banden meer grip bieden op ruwere terreinen, zoals op een bouwplaats. Daarnaast zijn er ook speciale banden beschikbaar voor speciale toepassingen, werkzaamheden in de vrieskou of werken op ongelijke ondergronden.

Hefhoogte en masttype

De hefhoogte van de heftruck is een belangrijke factor, vooral als je werkt met hoge stellingen of rekken. Zorg ervoor dat de hefhoogte van de heftruck voldoende is om de lading veilig op te tillen en te plaatsen op de gewenste hoogte. Daarnaast zijn er verschillende masttypen beschikbaar, zoals simplex, duplex en triplex, die variëren in hefhoogte en stabiliteit. Dit is dus belangrijk om mee te nemen in de keuze voor de juiste heftruck.

Magazijnwerk? Kies een stapelaar

Een van de meest gebruikte heftrucks in magazijnen is de stapelaar, ook bekend onder de naam pallettruck. Stapelaars zijn compacte en wendbare heftrucks en daardoor ideaal voor het verplaatsen en stapelen van pallets in smalle gangpaden. Met een elektrische aandrijving en een hefcapaciteit tot enkele tonnen biedt de stapelaar een efficiënte oplossing voor magazijnwerkzaamheden.

Juiste keuze

Een goede heftruck die geschikt is voor het werk wat je ermee wil gaan doen, koop je niet zomaar. Laat je goed adviseren, vergelijk prijzen en overweeg of je nieuw wil kopen of een gebruikt exemplaar en wil je kopen of leasen? Er is namelijk veel mogelijk, maar als je de juiste heftruck of pallettruck hebt gevonden, dan zal je merken dat het werk er alleen maar plezierig van wordt.

Zo kies je de juiste heftruck voor iedere klus

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

02-04-2024 - Elektrische heftrucks: Efficientie en duurzaamheid in magazi
Elektrische heftrucks hebben de laatste jaren een ware revolutie teweeggebracht in de wereld van magazijnbeheer. Deze innovatieve voertuigen bieden niet alleen verbeterde efficiëntie, maar dragen
Lees meer

01-03-2024 - Het belang van een schoon en opgeruimd magazijn
Een schoon en opgeruimd magazijn is van essentieel belang voor het efficiënte functioneren van een bedrijf. Het biedt niet alleen een veilige werkomgeving, maar heeft ook tal van andere voordelen
Lees meer

27-02-2024 - Nieuw magazijn inrichten: tips bij de overname
Neem je als bedrijfseigenaar of -manager een magazijn over? Dat is een mooie manier om je bedrijf uit te bouwen en te laten groeien. Zorg natuurlijk wel dat je goed van start kunt in het nieuwe magazi
Lees meer

17-08-2023 - Je magazijn ordenen met pallettrucks: verschillende soorten
Een dankbaar moment in het leven van een ondernemer is het zien groeien van je bedrijf. Je zult waarschijnlijk willen uitbreiden naar een grotere opslag, zoals een magazijn. Naast de vele opslagrekken
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap