Home / Magazijninrichting Blog / Nieuw magazijn inrichten: tips bij de overname

Nieuw magazijn inrichten: tips bij de overname

Nieuw magazijn inrichten: tips bij de overname

Neem je als bedrijfseigenaar of -manager een magazijn over? Dat is een mooie manier om je bedrijf uit te bouwen en te laten groeien. Zorg natuurlijk wel dat je goed van start kunt in het nieuwe magazijn. Daar gaan een aantal stappen aan vooraf, zoals we in dit artikel behandelen.

Grondige reiniging

De eerste stap? Een grondige reiniging is vaak noodzakelijk. Zie het als een fris begin in de nieuwe werkruimte. Met name als je in eetbare goederen of vergelijkbare waren handelt, is hygiëne essentieel. Neem je enkel de ruimte over? Dan is het belangrijk om onder andere vloeren, muren en andere onderdelen te reinigen. Neem je ook goederen over? Dan is er een grondigere inspectie nodig, waarbij de middelen een schoonmaakbeurt krijgen. Controleer direct op mogelijk ongedierte en zet in op pest control. Zo voorkom je een plaagdierprobleem of los je dit probleem op. Door de ruimte schoon te houden, blijf je ongewenste zaken zoals ongedierte de baas.

Controle en inventarisatie

Neem je een voorraad over in het magazijn? Doe een grondige inventarisatie van alle voorraden en middelen. Dit geeft je inzicht in wat er momenteel beschikbaar is en wat mogelijk moet worden aangevuld of geüpgraded. Tijdens zo’n controle kun je van alles tegenkomen. Mogelijk zijn bepaalde onderdelen beschadigd: pak dit direct op. Kom je ongedierte tegen? Met professionele begassingen kom je van een plaag af. In veel ruimtes en bij allerlei producten kun je dit toepassen, denk aan ladingen met granen, peulvruchten of koffie.

Indeling magazijn

Kijk uiteraard kritisch naar de indeling van het magazijn. Hoe optimaliseer je het gebruik van de ruimte? Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor goederenontvangst, opslag, orderpicking en verzending. Het kan zo zijn dat je de gehele ruimte opnieuw dient in te richten. Dit heeft als voordeel dat het zo direct naar wens is van het bedrijf. Maak gebruik van gangbare magazijnindelingen, van blokopslag tot praktische gangpaden.

Operationele processen

Analyseer de bestaande operationele processen in het magazijn. Dit helpt je om efficiëntere workflows te ontwikkelen. Je kunt bepaalde processen overnemen of hier een eigen visie op toepassen. Het ligt er ook maar net aan of je al een ander systeem of proces in gebruik hebt, op een andere locatie bijvoorbeeld. Standaardiseer de gebruikte systemen en processen om consistentie te waarborgen. Pas dit onder andere toe op inventarisatiemethoden, opslagindeling, orderpickingprocedures en magazijnbeheersoftware. Pas waar mogelijk ook direct de nodige technologische upgrades toe, die de efficiëntie kunnen verhogen. Goede voorbeelden zijn geavanceerde magazijnbeheersystemen (WMS), automatisering van orderpicking of RFID-technologie. Er zijn tevens veel moderne oplossingen te vinden als het aankomt op opslagmethoden. De overname van een magazijn is een ideaal moment om hier beter in te duiken. Hoe kun je dit optimaliseren? Denk onder andere aan dynamische opslagmogelijkheden.

Veiligheid waarborgen

Het waarborgen van de veiligheid is van belang in iedere bedrijfsruimte. Ook in een nieuw magazijn maak je hier direct werk van. Stel veiligheidsmaatregelen op en zorg ervoor dat deze voldoen aan de geldende voorschriften. Identificeer en adresseer eventuele veiligheidsrisico's. Bied training aan het personeel over de nieuwe ruimte, evenals de nieuwe systemen en processen. Zorg ervoor dat medewerkers vertrouwd zijn met wijzigingen in de werkomgeving. Houd hierbij natuurlijk open communicatielijnen met het bestaande personeel. Luister naar feedback en vragen. Het kan even duren voordat alles helemaal soepel loopt in een nieuwe ruimte.

Het inrichten van een nieuw magazijn na een overname kan een complex proces zijn, maar met de juiste planning en strategieën kun je de overgang goed laten verlopen. Neem hier dan ook vooral de tijd voor. Daar heb je op de lange termijn juist profijt van!

Nieuw magazijn inrichten: tips bij de overname

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

02-04-2024 - Elektrische heftrucks: Efficientie en duurzaamheid in magazi
Elektrische heftrucks hebben de laatste jaren een ware revolutie teweeggebracht in de wereld van magazijnbeheer. Deze innovatieve voertuigen bieden niet alleen verbeterde efficiëntie, maar dragen
Lees meer

13-03-2024 - Zo kies je de juiste heftruck voor iedere klus
Het kiezen van de juiste heftruck voor een specifieke klus is essentieel om efficiëntie, veiligheid en productiviteit te garanderen in iedere werkomgeving, van magazijnen tot bouwplaatsen. Je geb
Lees meer

01-03-2024 - Het belang van een schoon en opgeruimd magazijn
Een schoon en opgeruimd magazijn is van essentieel belang voor het efficiënte functioneren van een bedrijf. Het biedt niet alleen een veilige werkomgeving, maar heeft ook tal van andere voordelen
Lees meer

17-08-2023 - Je magazijn ordenen met pallettrucks: verschillende soorten
Een dankbaar moment in het leven van een ondernemer is het zien groeien van je bedrijf. Je zult waarschijnlijk willen uitbreiden naar een grotere opslag, zoals een magazijn. Naast de vele opslagrekken
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap