Home / Makelaar Blog / Een betrouwbare makelaar herkennen

Een betrouwbare makelaar herkennen

Een betrouwbare makelaar herkennen

Voor veel lezers kan de titel van dit artikel van tegenstrijdige aard zijn. Helaas worden makelaars over het algemeen over één kam gestreken. Verkoopmakelaars hebben tot een bepaalde hoogte de etiket meegekregen van zwendelaars. Het financiële profijt voor makelaars maakt de potentiële klanten ook vaak sceptisch. Het aanprijzen van woningen en de wijze waarop tarieven worden berekend kunnen afstotelijk werken. Dit geldt zowel voor bij het kopen als verkopen van huizen, oftewel aankoop- of verkoopmakelaars. Het vergelijken van makelaars kan een hele klus zijn. Je wilt tenslotte weten welke makelaar betrouwbaar en passend is voor jouw project.

Courtages van makelaars vergelijken

Makelaars werken met een verdienmodel in de vorm van courtages, het makelaarsloon. Is de voordeligste verkoopmakelaar wel de beste keuze voor jouw situatie, is een riskante vraag. Verkoopmakelaars rekenen een percentage van de verkoopprijs van je huis. Wanneer we concurrerende makelaars naast elkaar zetten zien we een ruime variatie in dit percentage. Verkoopmakelaars hebben namelijk het recht om hier vrije speelruimte bij te hanteren. Bedenk wel dat een “goede” aankoop- of verkoopmakelaar factuurtijd nou eenmaal nodig heeft om kwalitatief werk neer te zetten. Daarom is het niet verstandig om te kijken naar de goedkoopste optie. Vergelijkingssites van makelaars kunnen je aardig op weg helpen om een objectief overzicht te krijgen en een weloverwogen besluit te maken. Wèl is het sowieso raadzaam “safe” te spelen en in het middenveld te zoeken en niet bij de uitersten.

Wat zegt de logica

De locatie en bereikbaarheid van je potentiële verkoopmakelaar is een aspect om in de gaten te houden. Dit is praktisch voor jou maar ook voor je potentiële koper. Een “steekproef” kan je hierbij helpen. Bel eens gerust als “klant” en test de klantvriendelijkheid en bereikbaarheid van het makelaarskantoor, waarmee je mogelijk in zee wilt gaan. Wil je deze tactiek uitbreiden, zou je zelfs kunnen overwegen om een afspraak te maken voor een bezichtiging. Zo kan je de werkwijze van de verkoopmakelaar nóg beter proeven.

Een ander punt is reputatie van een makelaarskantoor. Wat wordt er geroepen? Hoe praat de omgeving over de verkoopmakelaar? Wat zeggen online beoordelingen en wat is diens bronnen? Het laatste om er bewust van te zijn dat betrouwbare kantoren soms in negatief daglicht worden geplaatst en de slechtere visa versa.


NVM-makelaars hebben hun naam hoog te houden en om die reden een zekere keuze.

Wat zit er in de prijs?

En dan valt je keuze op een bepaalde makelaar, vanwege een zeer aantrekkelijk tarief. Marketing- en promotiewerk vergt relatief veel tijd. Let daarom goed op of het desbetreffende tarief inclusief online marketing, fotografie, etc. is. Door de concurrentie in makelaarsland springen er soms budget aanbiedingen uit, maar vergeet de addertjes onder het gras niet: waar betaal je dan exact voor? Voer ook vooral een open gesprek. Je kunt de makelaar vragen naar een indicatie van wat jou te wachten staat.

Ga eens verkoopmakelaar offertes online gratis vergelijken om een eerste stap te maken.
 

Een betrouwbare makelaar herkennen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

20-01-2020 - Vind de beste makelaar die bij je past
Hoe vind je de beste makelaar die bij je past? Een goede makelaar vinden lijkt heel eenvoudig. Je vraagt aan je buren, familie en vrienden met wie ze de beste ervaringen hebben en wie ze aanraden. Al
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap