Home / Makelaar Blog / WOZ-waarde bezwaar: dit moet je erover weten

WOZ-waarde bezwaar: dit moet je erover weten

WOZ-waarde bezwaar: dit moet je erover weten

Ben jij bezig met het kopen van een woning? Dan ben je vast het begrip WOZ waarde tegengekomen. Belangrijk is wel om hierbij stil te staan wanneer je besluit een woning te kopen. Deze informatie kan zeer waardevol zijn namelijk. In dit artikel delen we een aantal belangrijke zaken die je moet weten over de WOZ-waarde.

Wat is de WOZ-waarde?

Laten we beginnen bij het begin, want wat is de WOZ-waarde? De Wet Openbaarheid van Bestuur (WOZ) is een wet die ervoor zorgt dat bestuursinformatie openbaar wordt. Dit geldt ook voor de WOZ-waarde van je huis. Deze waarde wordt vastgesteld door de gemeente en gebaseerd op de verkoopcijfers van huizen in de buurt. Deze waarde is belangrijk, want hieraan word je onroerendezaakbelasting (ozb) berekend. Daarnaast kan de WOZ-waarde van invloed zijn op je hypotheekrente en verzekeringspremies.

Hoe kom je achter je WOZ-waarde?

Elk jaar krijgen alle huishoudens in Nederland een brief met daarin de WOZ-waarde van hun woning of bedrijfspand. Als je niet weet wat jouw WOZ-waarde is, dan kun je het opvragen bij de gemeente of online via het WOZ-waarde loket. Je hebt hierbij wel je BSN (burgerservicenummer) nodig. Het is ook mogelijk om anoniem te zoeken naar de WOZ-waarden van andere huizen of bedrijven in Nederland. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt verhuizen of een nieuw huis wilt kopen en wilt weten wat een redelijke prijs is voor soortgelijke panden in de buurt.

Kan je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van je eigen woning?

Ja, dat kan. Als je het niet eens bent met de vastgestelde waarde van je huis of bedrijfspand, dan kun je een WOZ bezwaar maken bij de gemeente. Hiervoor heb je wel 6 weken de tijd nadat je de brief met jouw WOZ-waarde hebt ontvangen. Als je bezwaar maakt, dan zal er eerst een gesprek plaatsvinden tussen jou en een medewerker van de gemeente om te kijken of er misschien sprake is van een foutje of onjuiste informatie. Is dat niet het geval, dan kan er een deskundige naar jouw huis of bedrijfspand komen om te kijken naar eventuele beschadigingen of andere factoren die de waarde negatief kunnen beïnvloeden.

WOZ-waarde bezwaar: dit moet je erover weten

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

20-01-2020 - Vind de beste makelaar die bij je past
Hoe vind je de beste makelaar die bij je past? Een goede makelaar vinden lijkt heel eenvoudig. Je vraagt aan je buren, familie en vrienden met wie ze de beste ervaringen hebben en wie ze aanraden. Al
Lees meer

14-03-2018 - Een betrouwbare makelaar herkennen
Voor veel lezers kan de titel van dit artikel van tegenstrijdige aard zijn. Helaas worden makelaars over het algemeen over één kam gestreken. Verkoopmakelaars hebben tot een bepaalde hoo
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap