Home / Mediation Blog / Het stappenplan voor een scheiding

Het stappenplan voor een scheiding

Het stappenplan voor een scheiding

Tijdens een scheiding komen er veel emoties los, zoals woede en teleurstelling. Naast dat je de scheiding en deze emoties een plekje moet geven, is er veel dat er geregeld moet worden. Het is belangrijk dat je de juiste stappen onderneemt tijdens een scheiding zodat jijzelf, je partner en eventuele kinderen op een goede manier verder kunnen. Om deze moeilijke periode iets makkelijker voor je te maken hebben wij de stappen die je tijdens het scheiden moet zetten voor je op een rijtje gezet.

Het stappenplan voor een scheiding

Stap 1: Vertellen aan je partner dat je wilt scheiden

De eerste stap in het stappenplan is waarschijnlijk de lastigste, namelijk aan je partner vertellen dat je niet meer verder kunt en wilt en een scheiding wilt aanvragen. Het is belangrijk het nieuws altijd persoonlijk aan je partner te vertellen en dat je duidelijk bent in wat je wilt. Hoe hard het ook klinkt, het is vaak het beste om te zeggen dat je niet meer bij je partner wilt zijn in plaats van alleen dat je wilt scheiden. Geef je partner vervolgens de ruimte om alles even te verwerken.

Stap 2: Zoek de juiste hulp

De echtscheiding zal uitgesproken worden door een rechter. Hierbij heb je de hulp van een mediator of advocaat nodig. Afhankelijk van jullie situatie besluit je wat de juiste hulp voor jullie is. Is er overleg tussen jullie mogelijk en woon je bijvoorbeeld in Arnhem? Dan kun je een mediator in Arnhem inschakelen. Is overleggen en tot afspraken komen vrijwel onmogelijk, dan is een advocaat in de arm nemen waarschijnlijk een beter plan. Het is verstandig om advies te vragen wanneer je niet weet of je moet kiezen voor een mediator of advocaat.

Stap 3: Het aanvragen van de scheiding

Het aanvragen van de scheiding doe je via de rechter. Jouw advocaat of mediator kan voor jou het verzoek tot echtscheiding indienen.

Stap 4: Het financiele plaatje

Bij de afspraken die tijdens een scheiding gemaakt moeten worden, draait het vaak om de financiën. Moet er alimentatie betaald worden? En hoe zit het met het verdelen van de bezittingen? Probeer zelf alvast een overzicht van alle bezittingen en eventuele schulden te maken en stel een financieel plan op. Is overleg tussen jou en je partner niet mogelijk? Dan kan een advocaat je helpen om alles op een rijtje te zetten.

Stap 5: De kinderen

Hebben jullie kinderen? Dan is afspraken over de kinderen maken het belangrijkste onderdeel van de echtscheiding. Als ouders heb je een zorgplicht die altijd zal blijven. Er zal een ouderschapsplan (dit is verplicht) gemaakt moeten worden waarbij onder andere wordt gedacht aan een omgangsregeling, kinderalimentatie en de verdeling van vakanties. Je kunt ervoor kiezen het ouderschapsplan samen met je partner op papier te zetten of dit uit handen te geven en het te laten doen door een advocaat of mediator.

Stap 6: Scheiding bij de rechtbank

Wanneer alle afspraken gemaakt zijn en alles op papier is gezet, is de scheiding bij de rechtbank alleen nog een formaliteit. Bij zaken waar jullie het niet over eens zijn geworden zal de rechter de knoop doorhakken. Ben je het niet eens met de uitspraak? Dan heb je de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan.

Stap 7: Definitieve scheiding

Jullie scheiding zal pas officieel zijn wanneer de uitspraak die de rechter heeft gedaan ingeschreven wordt in het register van de burgerlijke stand.





Het stappenplan voor een scheiding

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

29-08-2019 - Als je slachtoffer bent van een medisch incident
Wist u dat er in Nederland 40.000 medische incidenten per jaar plaats vinden. Iemand moet een vrijmakkelijk uit tevoeren operatie in een ziekenhuis ondergaan. Je mag er dan vanuit gaan dat alles goed
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap