Home / Medische apparatuur Blog / Voordelen van veilige naaldencontainers op je werkplek

Voordelen van veilige naaldencontainers op je werkplek

Voordelen van veilige naaldencontainers op je werkplek

Als bedrijf is het je primaire zorgplicht om je werknemers veilig te houden en letsel of ongevallen op de werkplek te voorkomen. Dit omvat het voorkomen van scherpe letsels. De Health and Safety Regulations, stelt dat alle industrieën moeten zorgen voor het gebruik van veilige naalden verwijdering eenheden waar dat redelijkerwijs mogelijk is. Door waar nodig de juiste kleurgecodeerde naaldencontainers te plaatsen, nemen organisaties maatregelen om de blootstelling aan het risico op scherpe letsels of kruisbesmetting te voorkomen.

Het hebben van veilige naaldencontainers op een werkplek heeft een aantal voordelen. Het grootste voordeel is de vermindering van het risico van door bloed overgedragen virussen zoals HIV, HBV en HCV en andere ziekten die kunnen worden opgelopen via besmette naalden en spuiten. Zonder goede naaldencontainers voor de onmiddellijke verwijdering van gevaarlijk scherp afval kan dit leiden tot ernstige risico's voor het publiek of je eigen werknemers. Een EPS doos is ook geen overbodige luxe om een veilige en schone werkplek te creëren. 

Wat gebeurt er als bedrijven scherpe naalden niet correct verwijderen?

Scherpe naalden kunnen verwondingen veroorzaken bij zowel de persoon die het afval weggooit als de persoon die het afval uit de oorspronkelijke ruimte verwijdert. Vanwege dit risico is het van vitaal belang dat scherp afval gescheiden wordt opgeslagen en afgevoerd om krassen, doorboringen van de huid of andere gerelateerde huidverwondingen te voorkomen.

Naast het risico van lichamelijk letsel kan scherp afval ook het risico van infecties inhouden, aangezien het vaak wordt gebruikt voor medische doeleinden waardoor het in contact komt met bloed of andere lichaamsvloeistoffen. Contact met bloed moet uiterst serieus worden genomen en met de grootste voorzichtigheid worden behandeld; zelfs een kleine hoeveelheid besmette vloeistof van scherpe instrumenten kan ziekten als HBV, HCV en HIV verspreiden. Daarom kan er zonder een correcte verwijdering van scherp afval een enorm risico bestaan op verwondingen, kruisbesmetting en andere complicaties binnen organisaties.

Hoe verwijder je scherpe naaldencontainers?

Scherp afval kan uiterst gevaarlijk zijn en verwondingen en andere complicaties veroorzaken als het niet op de juiste manier wordt behandeld en opgeruimd. Het is wettelijk bepaald dat alle openbare ruimten gele naaldencontainers moeten hebben om ervoor te zorgen dat mensen gemakkelijk het doel kunnen herkennen en scherp afval zo veilig mogelijk kunnen verwijderen.

Bij het weggooien van scherpe naalden moet het afval in de juiste gele prullenbak worden gegooid zonder de buitenkant van de bak aan te raken. Dit voorkomt elk risico van kruisbesmetting of ongevallen. In geen geval mag scherp afval dat in de gele bakken wordt gedeponeerd, naar beneden worden gedrukt om ruimte te besparen; dit kan niet alleen lichamelijk letsel veroorzaken, maar ook leiden tot kruisbesmetting als men zijn handen niet wast.

De bakken voor scherpe naalden moeten worden geleegd wanneer ze voor driekwart gevuld zijn, in plaats van de gebruikelijke procedure om een bak te legen wanneer hij helemaal vol is. Door de bakken voor scherpe naalden veilig te legen voordat ze vol zijn, is het risico bij het hanteren van scherp afval veel kleiner en wordt voorkomen dat naalden en spuiten uit de bak steken en de gebruiker verwonden.

Voordelen van veilige naaldencontainers op je werkplek

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

08-01-2018 - Zo werkt een AED en hier vind je ze!
Een AED is een medisch apparaat. AED staat voor automatische externe defibrillator. Makkelijk uitgelegd is dit een apparaat die, wanneer iemand een hartstilstand krijgt, met behulp van de AED het hart
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap