Home / Online marketing Blog / Zo kom je te weten wat advertenties je echt opleveren

Zo kom je te weten wat advertenties je echt opleveren

Zo kom je te weten wat advertenties je echt opleveren

Wanneer je adverteert op bijvoorbeeld Facebook of Google wil je uiteraard weten wat je advertenties opbrengen. Oftewel: of elke geïnvesteerde euro ook in meer euro’s resulteert. Daarbij wordt vaak uitgegaan van de ROAS of de Return On Ad Spend. Toch is dat lang niet altijd een goede optie, want het zegt niets over marge of winst. Is dit laatste belangrijk voor jouw organisatie? Dan is het beter om te sturen op POAS, oftewel Profit On Ad Spend.

Zo kom je te weten wat advertenties je echt opleveren

Wat is de ROAS en hoe bereken ik het?

De Return On Ad Spend geeft aan welke opbrengst je advertentiekosten opleveren. Het geeft met andere woorden de verhouding weer tussen de omzet die je advertenties genereren en wat dit je kost. Het is een heel eenvoudige online marketing KPI en dat kunnen we ook zeggen over de ROAS formule: omzet uit de advertentie / kosten van de advertentie. Als een advertentiecampagne je bijvoorbeeld 1.000 euro kost en dit genereert een omzet van 5.000 euro, zal de ROAS 5 bedragen. Bij Google Ads geeft men dit weer in procenten. Dan bedraagt de ROAS 500%. De uitgerekende waarde dien je dan dus met 100% te vermenigvuldigen.

Een goede target-ROAS is moeilijk te bepalen

Het is moeilijk om te zeggen wat een goede target-ROAS is. De target-ROAS gaat namelijk uit van de gegenereerde omzet en niet van de gegenereerde winst. En je hebt natuurlijk ook andere kosten. Wat voor het ene bedrijf dus een goede ROAS is, is dat voor het andere bedrijf niet.

Naast de marge per product en de andere verkoopkosten kunnen nog factoren een rol spelen. Wie weet wil je wel vooral marktaandeel verwerven en is het niet zo erg dat de winst beperkt is, zolang je maar veel omzet genereert. Bovendien is er niet slechts één goede target-ROAS, want per product(groep) kan een andere ROAS wenselijk zijn.

De POAS is veel interessanter

Het is net doordat het moeilijk is om een goede target-ROAS te benoemen, dat er steeds vaker een andere KI wordt gehanteerd: POAS of Profit On Ad Spend. ROAS kan namelijk heel misleidend zijn. Zelfs bij een heel gunstige ROAS kan er verlies worden gemaakt. Door te focussen op de winst (POAS) en rekening te houden met de andere kosten, kom je echt te weten wat je uit je investering haalt. Op basis van de POAS weet je welke campagnes écht winstgevend zijn en aan welke campagnes je maar beter niet je marketingbudget kunt spenderen. Door hiermee te experimenteren kan je stap voor stap bouwen aan de perfecte advertentie.

Om van de ROAS naar de POAS te gaan, zijn er vaak ingewikkelde berekeningen nodig. Er zijn echter ook partijen die dit voor jou automatiseren, bijvoorbeeld Adchieve. Dan heb je geen gedoe met ingewikkelde, handmatige berekeningen en krijg je toch diepgaande POAS-inzichten. Je krijgt dan een duidelijke POAS-kolom in je eigen Google Ads-account waarmee je geniet van inzicht in de winst die je genereert met je advertenties.

Zo kom je te weten wat advertenties je echt opleveren

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

28-11-2022 - Hoe kun je profiteren van het werken met een online marketin
Heb je er ooit over nagedacht hoe het zou zijn om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Werken met een online marketingbureau kan je daarbij helpen! Digitale marketing is immers een must als je
Lees meer

03-11-2022 - Zo maak jij je website beter vindbaar
Wil jij aan de slag met je website en ervoor zorgen dat deze goed gevonden wordt in Google? Dan is deze checklist onmisbaar voor je. Optimaliseer deze aandachtspunten om ervoor te zorgen dat jouw doel
Lees meer

15-09-2022 - Bereik je klanten met e-mail marketing
‘Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste nieuwtjes als eerste in je mailbox.’ Deze zin kent iedereen wel en hij werkt bijna altijd. Want wie wil er nu niet de laatste nieuw
Lees meer

04-09-2022 - Zet met online marketing je merk in de spotlight
Je hebt een prachtig product, alleen niemand weet er van. Je website is het beste bewaarde geheim van internet. En je bedrijf? Dat staat eigenlijk nooit in de spotlight. Iedere ondernemer wil opvallen
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap