Home / Online marketing Blog / Linkbuilding; uitdagingen en het winnen van 'stemmen' voor je ranking

Linkbuilding; uitdagingen en het winnen van 'stemmen' voor je ranking

Linkbuilding; uitdagingen en het winnen van 'stemmen' voor je ranking

Zoekmachineoptimalisatie wordt vaak gezien als een doolhof vol uitdagingen en struikelblokken. Lastig, prijzig en omslachtig. Wanneer het gaat om linkbuilding, haken de meeste ondernemers af die moeite hebben met het navigeren op de digitale snelweg. Spijtig, want links naar jouw website kun je het beste zien als stemmen voor je ranking. Hoe meer stemmen je hebt, hoe hoger jouw website in de zoekresultaten komt te staan.

Waarom is linkbuilding zo belangrijk voor je website?

Betekent dit dat jij je toch moet verdiepen in de mogelijkheden en de studeerbril op mag zetten? Deels; je moet er namelijk zeker mee aan de slag, maar wij vertellen je exact waar je op moet letten en hoe je het beste kunt beginnen.

Waarom is linkbuilding zo belangrijk voor je website?

In deze blog hebben we het over externe linkbuilding; links op andere websites naar een van de pagina's op jouw domein. Het belang van deze links is van ongekend belang. De links vanaf andere domeinen naar jouw website laten de zoekmachine namelijk weten dat jouw content ongelooflijk belangrijk of goed is.

Toegegeven, er zitten een heel aantal haken en ogen aan. Lukraak aan de slag gaan met linkbuilding levert je bijvoorbeeld niets op. Het is namelijk wel de bedoeling dat het natuurlijk overkomt en dat je tal van (redelijk kleine en eenvoudige) regels in het oog houdt.

Laten we beginnen met 'natuurlijk'. Hoe natuurlijker een link naar je website overkomt, hoe beter het is voor het effect. De term die hierbij gebruikt wordt, is 'organisch'. Linkjes die door de website-eigenaar zelf geplaatst (lijken te) zijn, zijn de linkjes die Google het hoogst waardeert.

Dat betekent dat content gelabeld als reclame of gesponsord minder effect heeft dan een blog op een website. Ook is een plek op een startpagina minder waardevol dan een link ergens in een goedgeschreven, inhoudelijk artikel.

De linkbuildingexperts van Local Scope hebben hier overigens wel een toevoeging op. Zij zeggen:

'Organische links hebben de meeste waarde voor een website. Een breed linkprofiel is daarnaast echter altijd een goede manier om de zoekmachineoptimalisatiestrategie kracht bij te zetten; gesponsorde content en startpagina's zijn daarbinnen nog altijd onmisbaar.'

Uitsluitend kiezen voor betaalde links, startpagina's en gesponsorde content zal echter nooit een succes worden. Wanneer je dit kiest, merk je in eerste instantie een opwaartse beweging in het aantal bezoekers, maar dit zal binnen korte tijd afnemen. Vervolgens is de kans redelijk groot dat het aantal bezoekers lager komt te liggen dan het gemiddelde voordat je begon met linkbuilding.

Google houdt namelijk niet van 'valsspelen'. Probeer jij jezelf hoger in de zoekresultaten te krijgen door te betalen voor backlinks op websites, spamlinks te plaatsen onder blogs en andere tactieken die niet onder goede SEO vallen, dan straft Google dit af.

Hoe kun je zelf aan de slag met linkbuilding dan?

Er zijn tal van bedrijven die je willen helpen met het vergaren van backlinks op andere websites. Er zijn ook genoeg bedrijven die de volledige SEO van je over kunnen en willen nemen, zodat je zelf je handen vrijhoudt voor de dingen die belangrijk zijn voor jou. En waar je aanzienlijk beter in bent dan in optimaliseren voor zoekmachines.

Maar wat als je nou zelf alvast aan de slag wilt, het water wilt testen of met een kleiner budget wilt beginnen zonder direct een bedrijf in te schakelen? Is dat mogelijk?

Jazeker, aldus Local Scope. Het is makkelijk om zelf te beginnen met linkbuilding. Er zijn verschillende manieren die aangeraden worden door de SEO-specialist, maar twee factoren zijn het belangrijkst. Allereerst een actieve houding in de richting van andere websites, en ten tweede uitstekende content op je eigen website. Laten we voor de verandering eens met het tweede beginnen.

Goede, unieke, aangrijpende, interessante, verrassende, inspirerende, handige, onmisbare content. Een 'doorhalen-wat-niet-van-toepassing-is'. Hoe beter de content op jouw website is, hoe groter de kans is dat andere website-eigenaren (lees; hun contentschrijvers) links plaatsen naar jouw website. Bijvoorbeeld omdat zij er informatie van gebruikt hebben, omdat zij het inspirerend vinden of omdat zij hun lezers willen laten weten dat er op jouw website iets te lezen valt dat zij niet mogen missen.

Dit is letterlijk de beste manier om backlinks te vergaren. Sterke content trekt aan, leent zich om te delen en is altijd een goede basis voor zoekmachineoptimalisatie. Draai het eens om; zou jij uit jezelf linken naar een website waar niets op te vinden is, behalve verkooppraatjes? Of kies je voor een link naar een informatief of erg leuk artikel dat relevant kan zijn voor jouw bezoekers?

De actieve houding in de richting van andere websites

Nu kan het gebeuren dat je uitstekende content hebt, maar dat de linkjes volledig uitblijven. Wanneer andere website-eigenaren jouw content niet kunnen vinden, kunnen zij er uiteraard nooit een link naar plaatsen. Dat is waar een actieve houding in beeld komt.

Nu is het niet de bedoeling dat je tal van websites gaat mailen om te vragen om een link naar jouw website. Dat is namelijk gewoon irritant. En het levert je in de meeste gevallen eerst een factuur op.

Wat je beter kunt doen, is bekijken hoe jij een toegevoegde waarde kunt zijn. Daar zijn verschillende manieren voor. Zo kun je op de externe website kijken of er informatie mist die jij toe kunt voegen, door een artikel over een bepaald onderwerp of probleem te schrijven. Website-eigenaren worden daar doorgaans blij van; hun website wordt beter én zij krijgen 'gratis' content op de website. Laat in dit geval wel van tevoren weten dat je een link naar je eigen website wilt plaatsen. Dat voorkomt verrassingen achteraf.

Er zijn nog meer manieren om websites een helpende hand te bieden, om zo binnen te komen. Zoals het opsporen van dode links op de website zelf. Niet alle website-eigenaren hebben hier de tijd voor, en dode links zijn slecht voor de website. Dat is waarom jij de (gratis) dode-link-checker gebruikt en kijkt of je een artikel of blog kunt vinden met dode links. Vervolgens mail je de website-eigenaar met de link naar de pagina met de dode link en stel je voor om de pagina direct te actualiseren voor hem of haar. Weinig mensen die daar nee te zeggen!

Wat is nou echt belangrijk bij linkbuilding?

Wil jij zelf aan de slag gaan met linkbuilding en wil je het liefst vandaag alvast beginnen? Laat ons je dan direct twee gouden tips meegeven, zodat je ook echt een goede start hebt. De eerste tip; denk goed na over de link zelf. Naar welke pagina op je website wil je linken? Welke woorden kun je gebruiken voor de link die relevant zijn voor de doel- en de linkwebsite? Waar kun je de link het beste plaatsen in het artikel zelf?

De tweede tip is denken aan de relevantie. Relevantie is belangrijk voor zoekmachine en bezoeker. Een link naar aquaria op een website over raceauto's is onzin. Net als een link naar breinaalden op een website over online videogames. Zorg ervoor dat de content relevant is voor de bezoeker, dat Google snapt wat het verband is tussen de linkwebsite, doelwebsite en de link en zorg ervoor dat de content toegevoegde waarde biedt voor de bezoeker. Krijg je dat voor elkaar, dan heb je direct een behoorlijke start voor je eigen linkbuilding te pakken en kun je vanuit daar stapsgewijs uitbreiden.

Linkbuilding; uitdagingen en het winnen van

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

07-04-2021 - Online marketing brengt jou weer in contact met je klanten.
De laatste jaren is dit een onderwerp geworden dat steeds groter is geworden binnen de online wereld. Als bedrijf kan je niet bezig zijn met je online zichtbaarheid en verwachten dat je nog veel klant
Lees meer

17-11-2017 - 5 tips om je linkbuildingstrategie te verbeteren
Wat is het nut van linkbuilding? Slimme ondernemers weten het al lang; Linkbuilding zet je website hoger in Google en hoger in Google Maps. Maar is de oplossing dan om zomaar wat te gaan linkbuilde
Lees meer

14-09-2017 - Een mooi artikel geschreven door Vaassen Actief over?de same
Voor ons zit een stel gedreven jonge ondernemers die beiden een passie hebben. Zij willen Vaassen kennis laten maken met hun totaalconcept. Eline is opgegroeid in een echte ondernemersfamilie. Na haa
Lees meer

08-02-2017 - WordPress SEO plugin van Yoast: alle lichten op groen
De meeste ondernemers die ik ken met een WordPress website gebruiken de SEO plugin van Yoast om goed in Google gevonden te worden. Prima, want dit is een handige en krachtige plugin. Maar vervolgens z
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap