Home / Psycholoog Blog / Hulp aan jongeren met een burn out

Hulp aan jongeren met een burn out

Steeds meer jongeren hebben een burn out.

Een burn out hoort niet meer tot het exclusieve domein van de midlife-crisis. Steeds meer jongeren komen er tot hun schrik achter dat zij uitgeput zijn. Pas 25 jaar en nu al op? Ja, nu al.

De moeder van Anneke, een jonge meid van 23 jaar: “Ze huilde ineens en had nergens meer zin in. Ze zei ‘Ik voel niks meer, en ik wil niets meer.’ Van de ene dag op de andere lag ze alleen nog maar op de bank. Eten deed zij al helemaal niet meer.” We hebben het geen van allen zien aankomen.

Jongeren hebben vaak een druk programma. Zij hebben een opleiding afgerond en zijn aan hun eerste baan begonnen. Dat is even wennen zou je denken. Maar daar is het voor velen niet mee gezegd. Naast hun baan hebben zij hun sociale verplichtingen. Zij moeten hun vrienden blijven zien, sporten en regelmatig bij familie hun gezicht laten zien. Sommigen hebben het gevoel dat zij zich moeten bewijzen, anderen zijn zo perfectionistisch ingesteld dat zij er alles aan doen dat het ‘goed’ gaat. De uitputting bouwt zich heel langzaam op zonder dat je het in de gaten hebt. Op het moment dat je het door hebt, is het eigenlijk al te laat. Voor familie of vrienden zien het vaak aankomen en willen helpen.

Wil je de helpende hand toesteken? Een paar tips:

  • Wat niet werkt... De waarschuwing: "Ik denk dat jij op een burn-out afstevent!" Daarmee maak je de zaak erger omdat de jongere nóg onzekerder wordt. 
  • Wat wel werkt...Ga er rustig voor zitten en vertel wat je ziet. Stel vragen over de druk die op de ketel lijkt te staan. Daarmee maak je de ander bewust van de ernst van de situatie.
  • Wat direct helpt...Thuis kleine dingen veranderen. Minder sociale verplichtingen bv.

Als blijkt dat deze suggesties geen verschil maken, is het zeker aan te raden een professional in te schakelen. Wij zijn gespecialiseerd in deze materie dus bel gerust voor een afspraak: 0342-400522.

Hulp aan jongeren met een burn out

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

08-05-2023 - Ondernemers vatbaarder voor verslavingen dan werknemers: die
Uit recent onderzoek blijkt dat ondernemers meer kans hebben om verslaafd te raken dan hun werknemers. Dit intrigerende fenomeen heeft geleid tot een groeiende interesse in de oorzaken en mogelijke op
Lees meer

29-01-2020 - How Relationship Therapy Nederland is Taking High-End Leap i
These days, you can find a rising importance of individual counseling. It is disastrous to see how many effectively connect psychology therapy or counseling to mental illness. To speak of, this is the
Lees meer

27-11-2016 - Innerlijke reizen
Caroline Dekker heeft een holistische manier van werken en combineert op haar eigen wijze de verschillende disciplines tot één geheel. Haar liefde voor de wereld van symboliek is een bro
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap