Zo houd je het afval tijdens feestjes beperkt
Zo houd je het afval tijdens feestjes beperkt
Een kerstdiner, met vrienden het nieuwe jaar inluiden en allerlei bedrijfsfeestjes. Het is allemaal ontzettend gezellig. Alleen heeft die gezelligheid één groot nadeel; het levert behoorlijk wat afval op. En laat dat afval nu net een onderwerp zijn dat extra onder een vergrootglas ligt. Terecht natuurlijk, omdat iedereen wat beter voor de planeet moet zorgen. In dit artikel staan handige tips over afval dat tijdens feestjes ontstaat, van minder afval produceren tot duurzame aankopen doen.
1. Ruim meteen na het feest op
Niemand heeft er zin in, maar gedeelde smart is halve smart. Door meteen na het feestje op te ruimen doe je jezelf en het milieu een groot plezier. Jezelf omdat je de volgende ochtend niet meer hoeft op te ruimen. En het milieu omdat de kans groter is dat je afval op de juiste manier verzamelt.
Alle drankverpakkingen leg je bij elkaar, en je selecteert alvast wat in de statiegeldautomaat mag en welke flessen in de glasbak gaan. Plastic verpakkingen van chips worden in de goede container gegooid en etensresten in de gft afvalbak. Als je dit klusje met zijn allen doet, wordt het misschien zelfs nog leuk.
2. Bespaar op cadeauverpakkingen
Niemand wil met lege handen op een feestje aankomen. Dat hoeft ook helemaal niet. Je kunt bijvoorbeeld ervaringen geven, in plaats van spullen. Concertkaartjes, vouchers of een dagje in de spa. Er zijn genoeg ideeën. Ook voor bedrijven is het een milieuvriendelijke oplossing om het personeel een ervaring cadeau te doen.
3. Tweedehands en lokaal
Tweedehands is helemaal hip. Kringloopwinkels hebben het druk, en online wordt er helemaal veel tweedehands verkocht. Door voor tweedehands te kiezen hoeven er geen nieuwe goederen te worden geproduceerd. En als je het helemaal milieuvriendelijk wilt doen, shop je ook nog lokaal. Dan hoeven de cadeaus niet te worden verzonden en hoeft er geen verpakkingsafval te worden gecreëerd.
4. Milieuvriendelijke verpakking
Het is natuurlijk niet zo dat je helemaal geen cadeaus meer mag geven. Ook op dit gebied zijn er veel milieuvriendelijke mogelijkheden. Glitter, folie en materialen met meerdere laagjes zijn niet zo handig, omdat deze niet gerecycled kunnen worden. Door voor recyclebaar inpakpapier te kiezen,
komt er geen verpakkingsafval in de natuur. En wenskaarten kunnen van duurzaam materiaal worden gemaakt. En een papierloze wenskaart is ook een prima idee.
5. Houd het eten beschaafd
Bij een goed feestje wordt er vaak ook gegeten. Hartstikke lekker allemaal, maar vaak moet de helft worden weggegooid. Het VN-milieuprogramma schat dat er jaarlijks 933 miljoen ton voedsel wordt verspild. Probeer niet te veel in te slaan. Het is zonde om eten weg te gooien. En voor de natuur is het ook niet goed als er voor niks voedsel is geproduceerd. En als er toch iets overblijft, probeer dan de restjes te bewaren. Niemand vindt het erg om na een bedrijfsfeest met een gevuld bakje huiswaarts te keren.
Reacties
Geef als eerste jouw mening.
Auteur
Daan