Home / Rookmelder Blog / Rookmelders vanaf juli 2022 ook in bestaande bouw verplicht

Rookmelders vanaf juli 2022 ook in bestaande bouw verplicht

Rookmelders vanaf juli 2022 ook in bestaande bouw verplicht

Brand in je woning, dat overkomt jou toch niet want je bent altijd voorzichtig. Als je dat wel eens denkt dan ben je niet de enige. Toch zijn er in 2019 in Nederland meer dan 100.000 meldingen gemaakt van woningbranden en hiervan hadden 38 een fatale afloop. Slechts 20% van de woningen waarin deze branden voorkwamen waren voorzien van een rookmelder. Dat komt doordat het (nog) niet verplicht is om rookmelders op te hangen in de bestaande bouw. Daar komt vanaf 2022 verandering in. Een beslissing die jaarlijks 13 levens zal moeten gaan redden.

Rookmelders vanaf juli 2022 ook in bestaande bouw verplicht

De regelgeving nu

In 2003 is besloten dat rookmelders verplicht geplaatst moeten worden in elke nieuwbouwwoning en bij elk groot renovatieproject. Dit is officieel in het Bouwbesluit vastgelegd en wordt ook op die manier gemonitord. Ook al is deze regel goed en zorgt dat ervoor dat nieuwbouw en renovatiebouw op de beste manier worden beschermd, er is niets vastgelegd voor de bestaande woningen. Daarom heeft Minister Knop van Binnenlandse Zaken iedere woningeigenaar opgedragen om vóór 1 juli 2022 te zorgen voor goede brandveiligheid in eigen woning.

De verplichting wordt uitgebreid

De uitbreiding van de rookmelderplicht houdt in dat er vanaf juli 2022 op elke verdieping in elke woning in Nederland een werkende rookmelder aanwezig moet zijn. Dit zal wettelijk worden vastgelegd. De rookmelders hoeven niet aangesloten te worden op het elektriciteitsnetwerk, zoals bij nieuwbouw wel het geval is. Dat betekent dat een rookmelder met een batterij ook voldoende is. Het plaatsen van deze melders zal dus weinig overlast en kosten veroorzaken.

Het belang van brandveiligheid

Verreweg de grootste hoeveelheid woningbranden worden door inwoners zelf veroorzaakt. Ze ontstaan tijdens het koken, in de schoorsteen als de open haard of kachel aan is, door roken of door elektrische apparaten die gebreken tonen. Rookmelders of koolmonoxidemelders hebben dan als doel je tijdig van dit probleem op de hoogte te brengen de vluchttijd die je hebt te verlengen. Je hebt samen met de andere mensen in je woning meer tijd om deze te verlaten en dat redt levens. Brandveiligheid is dus bijzonder belangrijk en is het verschil tussen leven en dood.

Hang ze op de juiste plek

De nieuwe wet is een richtlijn en elke situatie is anders. Bij de bestaande bouw is het belangrijk dat je de rookmelders op de juiste plek hangt. Dat betekent dat je op elke verdieping minimaal één rookmelder plaatst. Deze moet volgens de instructies van de fabrikant worden opgehangen en minimaal op 50 centimeter afstand van de muren en hoeken. Verder hang je ze in je verkeersroutes, zoals de hal of de overloop.

Kies voor kwalitatieve apparaten

Rookmelders en koolmonoxidemelders die in de bestaande bouw in 2022 verplicht worden gemaakt hoeven niet aangesloten te worden op je elektriciteitsnetwerk. Dat maakt het voor jou een stuk gemakkelijker. Zorg er altijd voor dat je melders een back-up batterij hebben en dat deze van goede kwaliteit zijn. Het betreft hier immers jouw veiligheid en die van de andere inwoners. Investeer eventueel in slimme rookmelders die in contact staan met je mobiele telefoon. Je krijgt dan ook een melding als je niet thuis bent en neemt direct actie. Je hebt tot 1 juli 2022 voldoende tijd om jouw woning op de beste manier brandveiliger te maken. Dat komt niet alleen je veiligheid, maar ook je gemoedsrust ten goede.

Rookmelders vanaf juli 2022 ook in bestaande bouw verplicht

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap