Home / Software Blog / Merendeel bedrijven kiest voor Oost-Europese ontwikkelaars

Merendeel bedrijven kiest voor Oost-Europese ontwikkelaars

Door het tekort aan IT talent kiezen steeds meer bedrijven ervoor om te werken met buitenlandse programmeurs. 4 op de 10 tech-ondernemers zien de krapte op de arbeidsmarkt als de grootste barrière om hun business op te schalen.

De meest populaire bestemming is Oost-Europa gevolgd door Aziatische landen, zo blijkt uit onderzoek van Daxx, een Nederlands IT-bedrijf met meerdere vestigingen in Oekraïne.

“Verreweg de meerderheid van IT-bedrijven kiezen voor programmeurs binnen Europa”, stelt Imre Wessels, salesmanager bij Daxx. De meest populaire bestemmingen binnen Europa zijn Oekraïne, Polen, Roemenië en Wit-Rusland. 66% van IT-bedrijven met een nearshore team zitten binnen Europa. 28% gaat naar Aziatische landen zoals India en minder dan 4% kiest voor Afrika. Wessels: “Afrika is opkomend met als belangrijkste spelers Tunesië, Egypte en Nigeria maar de markt is relatief klein ten opzichte van Oost-Europa en Azië.”

Voor Noord-Amerikaanse bedrijven is het aantrekkelijk om offshore teams op te zetten in Zuid-Amerika door het geringe tijdsverschil. Voor Nederlandse bedrijven is dat tijdsverschil ten opzichte van Zuid-Amerika juist erg groot. 1% van de Nederlandse IT-bedrijven met een offshore team zit in Zuid-Amerika.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral grotere bedrijven de stap zetten naar India. De meest voorkomende reden is dat deze bedrijven behoefte hebben aan grote IT-teams. “India heeft een kostenvoordeel ten opzichte van Oost-Europa maar de cultuurverschillen zijn groter, waardoor je goede aansturing nodig hebt”, zegt Wessels.

Middelgrote en kleine bedrijven (11-200 werknemers) geven de voorkeur aan Oost-Europa. Wessels: “Deze bedrijven hebben behoefte aan een klein team van enkele programmeurs die zelfstandig kunnen werken.” De verwachting is dat er door de krapte op de arbeidsmarkt meer gewerkt zal worden met programmeurs in het buitenland. 42% van de bedrijven geeft aan dit jaar meer te gaan outsourcen.

Merendeel bedrijven kiest voor Oost-Europese ontwikkelaarsMerendeel bedrijven kiest voor Oost-Europese ontwikkelaars

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

0 van 5 sterren gebaseerd op 0 reviews

07-08-2019 - Merendeel bedrijven kiest voor Oost-Europese ontwikkelaars
Door het tekort aan IT talent kiezen steeds meer bedrijven ervoor om te werken met buitenlandse programmeurs. 4 op de 10 tech-ondernemers zien de krapte op de arbeidsmarkt als de grootste barriè
Lees meer

07-08-2019 - Merendeel bedrijven kiest voor Oost-Europese ontwikkelaars
Due to the shortage of IT talent, more and more companies are choosing to work with foreign programmers. 4 in 10 tech entrepreneurs see the shortage on the labor market as the biggest barrier to scali
Lees meer

08-01-2018 - 3 onmisbare functies van webshop software
Tegenwoordig shoppen consumenten steeds vaker online. Het is voor jou als ondernemer dan ook erg aantrekkelijk om een webshop te beginnen. Het beginnen van een online winkel is laagdrempelig en je heb
Lees meer

30-06-2017 - Het beste alternatief voor software licenties inkopen
Een software licentie is een licentie om de software te kunnen gebruiken. U kunt de licentie dan voor meerdere machines tegelijk gebruiken. Zoals voorbeeld: Microsoft Office Licenties! Met de aankoop
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap