Home / Tuinartikelen Blog / Zo bescherm je jouw moestuin tegen ziektes en ongedierte

Zo bescherm je jouw moestuin tegen ziektes en ongedierte

Zo bescherm je jouw moestuin tegen ziektes en ongedierte

Het voorjaar staat voor de deur! Dat betekent dat jouw moestuin weer wat tijd en liefde van jou verdient. Er kan best wel wat werk gaan zitten in het aanleggen van een moestuin. Daarom is het belangrijk om jouw moestuin vervolgens ook te beschermen tegen schadelijke indringers zoals insecten of schimmels. Na al dat harde werken in de moestuin wil je immers ook kunnen genieten van jouw zelf geteelde groenten en fruit. In de tuinbouw wordt vaak kopersulfaat gebruikt om gewassen te beschermen. Dit is een meststof die in zeer kleine hoeveelheden aanwezig moet zijn. Het zorgt ervoor dat schimmelziekten voorkomen worden, de kwaliteit van de bodem verbeterd en dat gewassen gemakkelijker kunnen overwinteren. In jouw eigen tuin is het ook belangrijk om de nodige maatregelen te treffen voor een gezonde moestuin.  

Bescherm je moestuin door planten af te dekken

Je wil natuurlijk niet dat vogels, konijnen of insecten jouw groenten en fruit opeten voordat jij het kan oogsten. Het is daarom belangrijk om de gewassen hiertegen te beschermen. Dit kun je het beste doen door de planten af te dekken. Veel gewassen moeten wel bereikbaar blijven voor bijen en hommels vanwege de bevruchting. Let dus goed op dat je de juiste bescherming kiest voor jouw gewas. Zo kun je kippengaas of netten om of over groente- en fruitplanten plaatsen. Op deze manier blijven de gewassen wel bereikbaar voor bijen en hommels. Wanneer je gewassen teelt die gevoelig zijn voor vliegjes of rupsen kun je beter netten met kleine gaten gebruiken zodat deze hier niet doorheen kunnen vliegen. Denk hierbij aan groenten zoals wortels, kolen of uien.

Maak gebruik van de biodiversiteit

Hoewel er genoeg vijanden te vinden zijn die jouw moestuin willen bereiken is het belangrijk om niet alle insecten af te weren. Veel gewassen moeten immers eerst bestuift worden voordat ze kunnen groeien. Het is daarom belangrijk om planten en bloemen in jouw moestuin te poten die nuttige insecten zoals bestuivers (hommels en bijen) of lieveheersbeestjes aantrekken. Zij zorgen voor een natuurlijke bescherming van jouw gewas waardoor jij kunt genieten van een gezonde moestuin.

Voed je planten met brandnetelgier

Wanneer je jouw planten, groenten of fruit behandeld met brandnetelgier zorg je voor een natuurlijke bescherming. Brandnetelgier zorgt er namelijk voor dat planten gevoed worden met stikstof en mineralen waardoor ze beter bestand zijn tegen ziektes. Daarnaast worden jouw planten door het gebruik van brandnetelgier weerbaarder tegen insecten. Het is belangrijk om brandnetelgier regelmatig aan je planten te geven. Wanneer je dit ongeveer één keer per week doet in combinatie met water zal je het beste resultaat behalen. Wanneer je jouw planten eenmalig behandeld met brandnetelgier levert dat helaas niet het gewenste effect op.

Gebruik vangplaten om insecten te weren

Vangplaten zijn gele stickers die aan beide zijde voorzien zijn van een lijmlaag. Wanneer je deze vangplaten op verschillende plekken in jouw moestuin hangt kun je eenvoudig insecten zoals vliegen, bladluizen, varenrouwmuggen en andere (vliegende) insecten uit jouw moestuin houden. De insecten worden namelijk aangetrokken door de gele kleur van de vangplaten. Ze komen op de felle kleur af en blijven vervolgens plakken aan de lijmlaag. Zo voorkom je dat ze jouw groenten en fruit aantasten.

Wanneer je aan de slag gaat met bovenstaande tips zorg jij voor een gezonde moestuin. Zo kun jij straks genieten van eigen geteelde groenten en fruit op jouw terras.

Zo bescherm je jouw moestuin tegen ziektes en ongedierte

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

24-08-2022 - Waarom kiezen voor een borderrand?
Als je een mooie splitsing in de tuin wilt maken, bijvoorbeeld om het gazon van het grind te scheiden, kun je gebruik maken van een borderrand. Met een borderrand zorg je er op een eenvoudig mani
Lees meer

26-07-2021 - Waarom moet jij een regenton aanschaffen?
Ben jij ook benieuwd naar wat een regenton voor jou en jouw tuin kan betekenen? In deze blog zal ik jouw inlichten over de laatste ins en outs op het gebied van regentonnen. Benieuwd geworden? Lees hi
Lees meer

21-12-2020 - Tips om te ontspannen in eigen tuin
De tuin is een ideale plek om even tot rust te komen. Met je favoriete boek, een lekker muziekje of door gezellig wat te drinken met een geliefde. Hoe jouw perfect rustmoment er ook uitziet, de tips u
Lees meer

20-05-2020 - Stappenplan: Pizzaoven bouwen
Zelf gemaakte pizza’s vind ik het aller lekkerst. Zeker als de bodem lekker krokant is. Jij ook? Dan droom jij vast ook van een pizzaoven in eigen tuin. En dat snap ik maar al te goed. Ik heb di
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap