Home / Vastgoed Blog / Een kantoorpand huren of kopen; wat is de beste optie?

Een kantoorpand huren of kopen; wat is de beste optie?

Van vroeger ben je gewend om een kantoorpand te kopen.

Van vroeger ben je gewend om een kantoorpand te kopen. Als je een kantoorpand koopt, investeer je namelijk in het pand. Bij huren gaat je geld maandelijks toch maar in rook op. Huren blijkt echter tegenwoordig veel voordeliger dan kopen. In dit blog van SKEPP lees je de verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, waarna je de juiste beslissing voor jouw bedrijf kunt maken.

Allereerst zul je moeten bepalen hoe groot je kantoorpand moet zijn. Is je bedrijf nog jong of heb je veel flexwerkers in dienst? Dan heb je niet veel m2 kantoorruimte nodig. In Nederland zijn de meeste kantoren die te koop worden aangeboden, aardig groot van formaat. Heb je dus weinig m2 nodig, dan is het interessant om te kijken naar het huren van een kantoorpand.
Houd wel rekening met de vooruitzichten van je bedrijf. Verwacht je een grote groei in de komende jaren? Bereken dit dan mee in de m2 kantoorruimte. Je kan ook kiezen voor een flexibel contract van 1 jaar, waardoor het mogelijk is om snel te verhuizen als je bedrijf uit de voegen groeit.

Als je op zoek gaat naar een kantoorpand, is de locatie waarnaar je zoekt zeker belangrijk. Je wilt natuurlijk zo centraal mogelijk zitten, zodat potentiële klanten je gemakkelijk kunnen vinden en bereiken. Per locatie zit er echter verschil in het aanbod van kantoorpanden- en ruimtes die te huur of te koop staan. Zo zijn de meeste kantoorruimtes in Amsterdam centrum alleen te huur. Hier zal je dus een afweging moeten maken.

Een belangrijke factor die zwaar meeweegt in jouw beslissing, zijn de financiële capaciteiten van jouw bedrijf. Een kantoorpand is een behoorlijke investering, waarbij al snel zo’n 20 tot 40% van de koopsom uit het bedrijf geïnvesteerd moet worden. Het gaat dus om een aardig bedrag, waardoor de risico’s hoger worden. Een kantoorpand kan namelijk over enkele jaren veel minder waard zijn.

Bovendien komt er bij het kopen van een pand veel geregel kijken. Denk hier bijvoorbeeld aan een bouwtechnische keuring of een eventuele verbouwing. De tijd die je hier aan kwijt bent, investeer je natuurlijk liever in je bedrijf. Hierin is huren een uitkomst. Alle zorgen worden je uit handen genomen, zodat jij de focus op je werk kunt leggen.

Ben je er toch niet helemaal uit en wil je graag onafhankelijk advies inwinnen? Neem dan contact op met één van de vastgoedconsultants van SKEPP, waarna zij je zullen helpen met al je vragen en je ondersteunen in de zoektocht naar het ideale kantoorpand voor jouw bedrijf.

Een kantoorpand huren of kopen; wat is de beste optie?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

04-07-2022 - Vastgoedondernemer worden? Dit zijn jouw opties
Financieel blijft vastgoed een interessante beleggingsoptie. Droom jij ervan om vastgoedondernemer te worden? Bekijk dan hier wat jouw opties zijn. Waarom ondernemen in het vastgoed? Ondernemen
Lees meer

10-06-2019 - Tweede leven voor leegstaande kantoren
Ondanks de grote drukte en een toenemend fileprobleem ontwikkelt de Randstad zich steeds meer tot een centrale hotspot voor de kantorenmarkt. In een paar jaar tijd is de leegstand van kantoren drastis
Lees meer

10-09-2018 - Hoe vraag ik een energielabel voor mijn pand aan?
Het aanvragen van een energielabel voor een bedrijfspand kan soms nogal eens een klus zijn, die in veel gevallen op het laatste moment moet worden geregeld. De notaris wijst je op het feit dat je deze
Lees meer

23-04-2018 - Wat is VvE Beheer?
VvE staat voor vereniging van eigenaren, wanneer je een appartement gekocht hebt ben je automatisch samen met de buren verantwoordelijk voor het onderhoud van het complex. Niet alleen voor het onderho
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap