Home / Verzekeringen Blog / Wanneer heeft u recht op schadevergoeding na een verkeersongeval?

Wanneer heeft u recht op schadevergoeding na een verkeersongeval?

Wanneer heeft u recht op schadevergoeding na een verkeersongeval?

U bent gewond geraakt in het verkeer. Daardoor heeft u naast lichamelijke klachten, ook onverwachte kosten en verdriet te verwerken. Wanneer heeft u precies recht op schadevergoeding voor al uw leed? Wij leggen het graag aan u uit.

Recht op schadevergoeding na een verkeersongeval

U heeft vrijwel altijd recht op schadevergoeding als verkeersslachtoffer. In principe werkt het zo dat als het ongeluk is veroorzaakt door een verkeersfout van:

 • de tegenpartij, u altijd recht heeft op een vergoeding van al uw schade
 • u beiden, u altijd recht heeft op een vergoeding van een deel van uw schade

Wanneer heeft u recht op schadevergoeding na een verkeersongeval?

Alleen in sommige gevallen ligt het net even anders. Dan heeft u bijvoorbeeld ook recht op schadevergoeding als u het ongeval geheel zelf heeft veroorzaakt. Deze situaties leggen we hieronder aan u uit.

Zwakke verkeersdeelnemer versus sterke verkeersdeelnemer

In het verkeer maken we onderscheid tussen zwakke verkeersdeelnemers: voetgangers en fietsers, en sterke verkeersdeelnemers: motorvoertuigen. Voetgangers en fietsers hebben vrijwel altijd recht op schadevergoeding bij een aanrijding met een motorvoertuig. Dit is wettelijk zo geregeld, omdat u in deze situatie als zwakke verkeersdeelnemer een groter risico loopt op ernstig letsel.

Wat betekent dit precies? Stel dat u als voetganger of fietser wordt aangereden door een motorvoertuig. Het ongeluk is veroorzaakt door een verkeersfout van:

 • beide kanten, dan krijgt u 50% tot 100% van uw schade vergoed
 • uw kant, dan krijgt u alsnog minstens 50% van uw schade vergoed

Uiteraard krijgt u altijd al uw schade vergoed wanneer het ongeluk alleen door de tegenpartij is veroorzaakt.

Kinderen onder de 14 jaar

Kinderen onder de 14 jaar zijn nog kwetsbaarder in het verkeer. Een verkeersongeluk kan zeer ernstige gevolgen hebben voor een kind. Daarnaast hebben kinderen minder inzicht in verkeerssituaties. Ze zijn zich nog niet bewust van de gevaren en kunnen bijvoorbeeld plotseling afslaan of de weg oversteken. U moet daarom extra voorzichtig zijn in woonwijken en als er kinderen op de weg fietsen. 

Door deze kwetsbaarheid en het gebrek aan inzicht heeft een kind jonger dan 14 jaar altijd recht op een volledige vergoeding van de opgelopen schade na een aanrijding. Zelfs als hij of zij het ongeluk zelf heeft veroorzaakt.

Eenzijdig ongeval

Een groot deel van de aanrijdingen zijn eenzijdige ongevallen. U kunt de macht over het stuur verliezen of door gladheid tegen een boom rijden. Zelfs in deze situaties heeft u recht op schadevergoeding als u een schadeverzekering voor inzittenden of opzittenden heeft afgesloten. Deze verzekering vergoedt alle schade die u en de bijrijder hierdoor oplopen.

Speciale situaties

U heeft dus vrijwel altijd recht op schadevergoeding na een verkeersongeval. In de meeste situaties kunt u de tegenpartij aansprakelijk laten stellen voor uw letselschade. Alleen in sommige situaties is er geen tegenpartij of kunt u ook uw werkgever aansprakelijk laten stellen.

Doorgereden dader

Helaas gebeurt het vrij vaak dat de dader doorrijdt na een aanrijding. In deze situatie kunt u een schadeclaim laten indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds vergoedt de schade wanneer u:

 • bent aangereden door een motorvoertuig
 • minstens één getuige of camerabeelden heeft van de aanrijding
 • aangifte heeft gedaan van het ongeluk

U moet dezelfde dag aangifte doen als u het kenteken niet heeft kunnen noteren. Als u het kenteken wel heeft kunnen noteren, kunt u binnen 14 dagen aangifte doen.

Ongeval tijdens werktijd

Stel dat u onderweg naar een klant wordt aangereden of als u een pakketje bezorgt. In deze situaties kunt u de tegenpartij of uw werkgever aansprakelijk laten stellen voor uw letselschade. Uw werkgever is namelijk verantwoordelijk voor ongelukken die tijdens werk-werkverkeer plaatsvinden. Dit geldt ook voor eenzijdige ongevallen. Uw werkgever moet daar een toereikende ongevallenverzekering voor afsluiten, zodat al uw schade kan worden vergoed wanneer u een ongeluk krijgt tijdens werktijd.

Bewijs uw recht op schadevergoeding na een verkeersongeval

In alle situaties is het belangrijk dat u bewijsmateriaal kunt aandragen. Hierbij kunt u denken aan:

 • een ingevuld Europees Schadeformulier of gegevens van de tegenpartij
 • gegevens van getuigen
 • foto’s van de verkeerssituatie en de schade
 • camerabeelden
 • het proces-verbaal als de politie ter plaatse is geweest

Het is in alle situaties aan te raden om de hulp van een jurist in te schakelen. Een ervaren jurist weet precies waar u recht op heeft en kan de aansprakelijkheid voor u aantonen. De juristen van JBL&G claimen bovendien altijd de maximale schadevergoeding voor u.

Wanneer heeft u recht op schadevergoeding na een verkeersongeval?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

01-06-2022 - Drie alternatieven voor een arbeidsongeschiktheidsverzekerin
Bepaalde kosten en verzekeringen heb je als kleine ondernemer en ZZP’er gewoon echt nodig. Andere daarentegen zijn discutabel, zeker gezien de kosten die het met zich meebrengt en de risico&rsqu
Lees meer

16-03-2022 - 6x belangrijke verzekeringen voor ondernemers
Wil jij gaan starten met ondernemen? Dan komt er veel op je af. Zo moet je onder andere een aantal verzekeringen afsluiten, maar er zijn zó veel verzekeringen dat je wellicht door de bomen het
Lees meer

28-01-2022 - Leveringsvoorwaarden om risico's te beperken: zo stel je die
Leveringsvoorwaarden maken deel uit van de algemene voorwaarden en zijn gericht op de verkoop en levering van producten. Het is belangrijk om algemene voorwaarden op te stellen omdat daarmee voor klan
Lees meer

03-12-2021 - Wat is een kredietverzekering?
Als u een ondernemer bent heeft u er vast wel eens van gehoord, een kredietverzekering (ofwel debiteurverzekering). Het internet staat vol met allerlei aanbieders als Coface, die u graag willen helpen
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap