Home / Verzekeringen Blog / Leveringsvoorwaarden om risico's te beperken: zo stel je die op

Leveringsvoorwaarden om risico's te beperken: zo stel je die op

Leveringsvoorwaarden om risico's te beperken: zo stel je die op

Leveringsvoorwaarden maken deel uit van de algemene voorwaarden en zijn gericht op de verkoop en levering van producten. Het is belangrijk om algemene voorwaarden op te stellen omdat daarmee voor klanten duidelijk is wat de afspraken zijn die voortvloeien uit een overeenkomst. Overigens is het niet zo dat bij het opstellen van voorwaarden eventuele aansprakelijkheid zondermeer is uit te sluiten, zoals productaansprakelijkheid. Daarom is het verstandig om daarvoor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het is niet verplicht om leveringsvoorwaarden op te nemen, maar wel heel verstandig om conflicten en onduidelijkheden te voorkomen. Ontdek hier wat je het beste allemaal in de voorwaarden kan opnemen.

Standaardbepalingen in leveringsvoorwaarden

Je kan de leveringsvoorwaarden zo uitgebreid mogelijk maken als je wilt, waarbij het belangrijk is om in elk geval standaardbepalingen op te nemen. Een van de standaardbepalingen heeft bijvoorbeeld betrekking op het uitbrengen van een offerte. Je kan de geldigheidsduur van de offerte erin opnemen, maar bijvoorbeeld ook of de prijsopgave vrijblijvend en gratis is.

Verantwoordelijkheid voor transport

Een andere standaardbepaling richt zich op het transport, zoals wie verantwoordelijk is voor de kosten van het transport. In aanvulling daarop is het mogelijk om op te nemen of er verzekeringen zijn en welke partij eventuele invoerrechten betaalt.

Levertijd en betalingsvoorwaarden

In de leveringsvoorwaarden is het eveneens gebruikelijk om de levertijd op te nemen. Hierbij geef je specifiek aan wat de levertijd is nadat de bestelling definitief is. Noem daarbij de periode, zoals het aantal dagen. Je kan hierin ook opnemen dat je niet gebonden bent aan de levertijd indien er sprake is van een situatie van overmacht. In de betalingsvoorwaarden geef je aan wat de betaaltermijn is en dat je bijvoorbeeld incassokosten en rente in rekening brengt bij een te late betaling.

Eigendomsvoorbehoud en garantie

Een van de standaardbepalingen in de leveringsvoorwaarden is het opnemen van het eigendomsvoorbehoud. Daarmee geef je aan dat het eigendom pas naar de klant overgaat op het moment dat de betaling volledig is voldaan. Geef indien van toepassing ook aan of er sprake is van garantie en welke garantievoorwaarden in dat geval gelden.

Afhandeling bij geschillen

De leveringsvoorwaarden zijn uit te breiden met het opnemen van een bepaling hoe je omgaat met de afhandeling van een eventueel geschil. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er een geschillencommissie van toepassing is, maar je kan ook het recht voorbehouden om bij een juridisch conflict naar de rechter te gaan.

Aansprakelijkheid beperken

Je kan in de leveringsvoorwaarden een beperking of uitsluiting van aansprakelijkheid opnemen. Bijvoorbeeld dat er sprake is van een maximale hoogte van een eventuele schadevergoeding. Deze bepaling is echter niet altijd zondermeer van toepassing, want als een derde je bedrijf aansprakelijk stelt en deze aansprakelijkheid wordt niet erkend dan kan er een gang naar de rechter volgen. In dat geval bepaalt de rechter of je bedrijf wel of niet aansprakelijk is voor geleden schade en kan de bepaling in de leveringsvoorwaarden wat dat betreft buitenspel worden gezet. Daarom is het zoals eerder aangegeven belangrijk je bedrijf in te dekken tegen bedrijfsaansprakelijkheid met het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Leveringsvoorwaarden om risico

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

01-06-2022 - Drie alternatieven voor een arbeidsongeschiktheidsverzekerin
Bepaalde kosten en verzekeringen heb je als kleine ondernemer en ZZP’er gewoon echt nodig. Andere daarentegen zijn discutabel, zeker gezien de kosten die het met zich meebrengt en de risico&rsqu
Lees meer

31-03-2022 - Wanneer heeft u recht op schadevergoeding na een verkeersong
U bent gewond geraakt in het verkeer. Daardoor heeft u naast lichamelijke klachten, ook onverwachte kosten en verdriet te verwerken. Wanneer heeft u precies recht op schadevergoeding voor al uw leed?
Lees meer

16-03-2022 - 6x belangrijke verzekeringen voor ondernemers
Wil jij gaan starten met ondernemen? Dan komt er veel op je af. Zo moet je onder andere een aantal verzekeringen afsluiten, maar er zijn zó veel verzekeringen dat je wellicht door de bomen het
Lees meer

03-12-2021 - Wat is een kredietverzekering?
Als u een ondernemer bent heeft u er vast wel eens van gehoord, een kredietverzekering (ofwel debiteurverzekering). Het internet staat vol met allerlei aanbieders als Coface, die u graag willen helpen
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap