Home / Incassobureau Blog / Incassobureau, deurwaarder of advocaat. Welke past bij jouw onderneming?

Incassobureau, deurwaarder of advocaat. Welke past bij jouw onderneming?

Incassobureau, deurwaarder of advocaat. Welke past bij jouw onderneming?

Geld, het is en blijft een delicate kwestie. Jij als ondernemer vind het vervelend om mensen achter de broek aan te zitten als het gaat om geld. Je zit in het dilemma. Enerzijds wil je een goede relatie onderhouden met je klant. Anderzijds wil je natuurlijk wel je verdiensten binnen krijgen. Jij hebt ook vaste lasten die betaald moeten worden. Wat doe je dan als ondernemer? Je schakelt een derde partij in. Dit kan zijn; een incassobureau, deurwaarder of advocaat. Welke bij jou past hangt van verschillende aspecten af. Lees snel verder welke partij bij jouw onderneming past.

Waarom een incassobureau?

Bij incasso wordt vaak gedacht aan een incassobureau. Van een incassobureau wordt veelal gedacht dat dit laagdrempelig en goedkoop is. Ook lijkt het inschakelen van een incassobureau een minder ingrijpende stap te zijn dan het inschakelen van een deurwaarder of advocaat.

Veel incassobureaus behandelen grote hoeveelheden vorderingen op particulieren, bijvoorbeeld voor telecombedrijven of energiemaatschappijen. Voor dit soort bulkvorderingen kan een incassobureau een geschikte partij zijn.

Een aandachtspunt bij het inschakelen van een incassobureau is het gebrek aan juridische mogelijkheden. Een incassobureau heeft namelijk geen wettelijke bevoegdheden en kan dus niet meer dan dat je zelf kunt. Een incassobureau moet dus een deurwaarder of advocaat inschakelen zodra er bijvoorbeeld moet worden gedagvaard of beslag moet worden gelegd. Doordat er dus eigenlijk onnodig een partij tussen zit, kan dit voor jou onnodig kostenverhogend werken.

Een ander aandachtspunt bij het inschakelen van een incassobureau is het gebrek aan regelgeving en toezicht. Incassobureaus hebben de afgelopen jaren regelmatig het landelijke nieuws gehaald. Dit varieerde van onheuse bejegening van debiteuren door agressieve incasso van nepvorderingen tot aan het oplichten van de eigen klanten van het incassobureau door enkele incasso cowboys in de branche. Dit soort misstanden komt voor omdat er nog geen regelgeving geldt voor incassobureaus en er ook geen toezicht is op incassobureaus. Wel is er momenteel wetgeving in de maak om dit te veranderen, zoals een incassoregister waarin incassobureaus verplicht moeten worden ingeschreven. Meer informatie over incassobureaus vind je op incassobureau.nl

Schakel een deurwaarder in

In tegenstelling tot een incassobureau heeft een deurwaarder - ook wel gerechtsdeurwaarder genoemd - wel wettelijke bevoegdheden. Zo is de deurwaarder de enige partij die wettelijk gezien ambtshandelingen kan verrichten, zoals het betekenen (officieel overhandigen) van dagvaardingen, het executeren van vonnissen of andere typische deurwaardersdiensten. Voor dit soort ambtshandelingen is altijd een deurwaarder nodig. Ook is een deurwaarder onderworpen aan allerlei wet- en regelgeving en ook aan toezicht, waardoor een deurwaarder meer waarborgen biedt dan een incassobureau. Een gerechtsdeurwaarder inschakelen is sommige gevallen dat een betere keuze.

Een aandachtspunt bij het inschakelen van een deurwaarder is dat de mogelijkheden van een deurwaarder op incassogebied beperkt zijn. Zo kan een deurwaarder geen bewarend (conservatoir) beslag leggen. Dit is beslaglegging voorafgaand aan een vonnis. Ook kan de deurwaarder geen faillissement aanvragen of gerechtelijke procedures bij de rechtbank voeren voor vorderingen vanaf €25.000. Hetzelfde geldt voor het voeren van een kort geding of een hoger beroep. Hiervoor is namelijk een advocaat nodig. Een deurwaarder is daarom een geschikte incassopartij bij lagere vorderingen en voor eenvoudige juridische procedures, zoals bij de kantonrechter.

Advocaat als laatste redmiddel

Net als een deurwaarder heeft ook een advocaat wettelijke bevoegdheden. Deze bevoegdheden zien toe op het voeren van allerlei gerechtelijke procedures, zoals bij de rechtbank, het gerechtshof en bij de voorzieningenrechter voor kort geding. Voor dit soort gerechtelijke procedures is juridische bijstand van een advocaat wettelijk verplicht. Verder is een advocaat gebonden aan allerlei verordeningen en gedragsregels. Zo dienen derdengelden altijd veilig te worden geïncasseerd via een stichting beheer derdengelden.

In hoger beroep? Houd er dan wel rekening mee dat het inschakelen van een advocaat duurder is dan incassobureaus of deurwaarders. Het inschakelen van een advocaat voor vorderingen lager dan €250 ligt daarom niet voor de hand vanuit een kosten-/batenafweging. De meerwaarde van een advocaat is gelegen in de incasso van hogere vorderingen en het voeren van (complexere) gerechtelijke procedures, bijvoorbeeld bij betwiste vorderingen of bij tegenvorderingen.

Een ander aandachtspunt bij advocaten is dat je het best altijd een gespecialiseerde advocaat kunt inschakelen. Advocaten die zich specialiseren in incasso worden incasso advocaten genoemd. Schakel dus een incasso advocaat in voor jouw incasso en bijvoorbeeld geen advocaat familierecht of arbeidsrecht. Voor een harttransplantatie ga je immers ook niet naar de huisarts.

De verschillende partijen in het kort

In het kort kan worden gezegd dat een incassobureau een geschikte partij kan zijn voor bulkvorderingen. Voor andere soorten vorderingen en voor zogenaamde ambtshandelingen kan een deurwaarder worden ingeschakeld. Voor hogere vorderingen of voor vorderingen die ter discussie staan, is een advocaat de aangewezen partij. Hetzelfde geldt als er gerechtelijke procedures moeten worden gevoerd.

Incassobureau, deurwaarder of advocaat. Welke past bij jouw onderneming?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

14-02-2023 - Laat openstaande facturen incasseren bij wanbetalers
Als ondernemer weet je dat niets vervelender is, dan een afnemer die diens openstaande facturen niet tijdig betaalt. Het kost je niet alleen onnodig veel tijd om voortdurend achter een dergelijke part
Lees meer

13-10-2022 - Incassobureau inschakelen
Ben jij ondernemer en struggle jij met je klantrelaties door de openstaande rekeningen? Dan kan je een incassobureau inschakelen. Incassobureau inschakelen voor bedrijven Ondernemers horen op ti
Lees meer

30-06-2022 - Wat te doen als je niet betaald wordt?
Stel je voor, je stuurt een factuur uit die betaald dient te worden, maar dit blijft uitgesteld worden en je ziet het bedrag niet meer verschijnen. Hoe ga je dan te werk? Er zijn verschillende stappen
Lees meer

22-06-2022 - Alles wat je moet weten over een betalingsherinnering
Heb je een klant enige tijd geleden een factuur gestuurd, maar is deze nog niet voldaan terwijl de betalingstermijn al wel verstreken is? Ga dan niet direct op je achterste poten staan, maar stuur eer
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap