Home / Voedingsstoffen Blog / Waarom is suiker slecht?

Waarom is suiker slecht?

Waarom is suiker slecht? Suiker of ook wel koolhydraten. De meest voorkomende stof in onze moderne voeding, heeft de reputatie van zoet en smaak. Van heerlijke gebakjes en verfrissende dranken, vruchten sapjes tot aan de koekjes en snoepjes. Suiker is echt overal aanwezig, echter achter deze zoete verleiding verschuilt een donkere kant wat steeds meer naar boven komt. De schadelijke effecten van overmatig suikerconsumptie op onze gezondheid. Hoe word suiker gemaakt? Suiker werd vroeger het zoete hout genoemd, dat alleen de rijkeren zich konden veroorloven. Dit kwam omdat het werd gewonnen uit suikerriet, een varenachtige plant die alleen in tropische gebieden als Cuba, de Dominicaanse Republiek, de Filippijnen en Brazilië groeit. De stengel van deze plant bevat 20 % suiker. Het sap van suikerriet wordt in molens uitgeperst en verder verwerkt. De komst van suikerbiet De prijs daalde toen suikerbiet werd ontdekt. Men was niet langer aangewezen op suikerriet, maar kon nu ook bietsuiker winnen uit suikerbiet. Na de oogst worden de bieten gewassen en in heet water uitgeloogd. Dit grauwe suikerwater wordt gereinigd en er worden enkele ingrediënten aan toegevoegd, zodat het sap uiteindelijk wordt ingedikt tot suikerstroop. Er ontstaan suikerkristallen, die gecentrifugeerd en gereinigd worden, zodat uit eindelijk witte suikerkristallen ontstaan. De suikerbiet zou de indruk wekken dat suiker gezond zou zijn. Dit is niet waar alle goede voedingstoffen zijn er uit gehaald en uiteindelijk blijven alleen lege calorieën over. Wat maakt suiker slecht? Nederland staat wereldwijd op nummer 3 als het om gebruik van suikers gaat kan je je dat voorstellen ons klein kikker landje. De voedingsindustrie voegt bijna overal suikers aan toe, aan sauzen, vleeswaren, zuiveldrankjes en vruchtendranken. Vaak staan er andere benamingen op om suiker te ontlopen zo word je er zo ingeluisd! Verschillende producten waar suiker in zit Suiker of te wel koolhydraten zijn van nature aanwezig in veel producten. Suiker word ook in kristal vorm toegevoegd als smaakmaker zoals, koek, snoep, gebak en frisdrank. Maar bijvoorbeeld ook in producten waar je het niet zo snel van zal verwachten zoals kant en klare maaltijden. Suiker is een dikmaker we nemen een voorbeeld: snoep levert zeer veel calorieën maar geen nuttige voedingstoffen. Wat gebeurt er bij teveel suiker Wat vaak voorkomt is dat mensen de verkeerde suikers of te wel koolhydraten eten. Namelijk de snelle koolhydraten dit zit dus in snoep, koek, frisdrank en vruchtensap. Dit zijn suikers die je lichaam niet nodig heeft en word gezien als overtollige koolhydraten dit word opgeslagen als vet, wat tot overgewicht leidt. Te hoge opname van suikers kan ook leiden tot een te hoog bloedsuikergehalte, met een gevolg tot verhoogd risico op diabetes. Een ander probleem is dat bij teveel koolhydraten/suikers in nemen is dat gaatjes in het gebit kunnen ontstaan. Om het kwartier suiker in nemen is de kans op gaatjes groter. Hoeveel suikers per dag? De gezondheidsraad adviseert minimaal 40% koolhydraten en maximaal 70% koolhydraten. We berekenen de hoeveelheid koolhydraten van een persoon met een dagelijks calorie behoefte van 2.561 kcal. De aanbevolen hoeveelheid koolhydraten is 50%. Dat staat gelijk aan 1281 kcal. Een gram koolhydraat levert 4 kcal. Dit komt voor 1281 gedeeld door 4 uit op 320 gram koolhydraten dus het aanbevolen koolhydraten ligt rond de 320 gram. Waar haal je je koolhydraten uit? Koolhydraten kunnen het best uit voedingstoffen gehaald worden die goede voedingstoffen leveren en goed zijn voor de gezondheid. goede bronnen zijn volkorengraanproducten, aardappelen, groente, peulvruchten en fruit. Koolhydraat rijke producten die arm zijn aan voedingstoffen zoals koek, snoep en frisdranken kunnen maar het beste blijven staan waar ze staan.



Waarom is suiker slecht?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

14-07-2021 - Bij Time4Nutrition zijn supplementen niet alleen efficiën
Time4Nutrition is van origine een Engels supplementen merk. Bestaande uit een team van bodybuilders en andere bekende van de branche heeft het team van Time 4 Nutrition in samenwerking met een Italiaa
Lees meer

11-10-2018 - Tips voor een ideale barbecue avond
In de zomer wordt er enthousiast gebarbecued in Nederland. Barbecueën is niet alleen lekker, maar het is ook hartstikke gezellig. Vind jij het ook zo leuk om een avondje te barbecueën met fa
Lees meer

07-11-2016 - Gelukkig zijn door goed eten
Hippocrates zei 2400 jaar geleden al: "Let food be thy medicine, and let medicine be thy food".Gezonde voeding is ontzettend belangrijk om je sterk, gezond en gelukkig te voelen. Goede voeding kan je
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap