Home / Welzijnszorg Blog / Wat maakt een goed sociaal zorgteam?

Wat maakt een goed sociaal zorgteam?

Wat maakt een goed sociaal zorgteam?

Wat is het perfecte sociaal werkteam en hoe ziet het eruit? Hoewel veel hiervan te maken heeft met personeelsproblemen, het behouden van maatschappelijk werkers, bezuinigingen/financiën en eigen verwachtingen.

Als je erover nadenkt, soms breng je meer tijd met de mensen van je team door dan met je eigen gezin. Samen de tijd nemen is een belangrijkste tip voor elk team. Je kunnen dit opsplitsen in veel verschillende gebieden. De belangrijkste zijn:

Neem de tijd als team

  • Een dagelijkse pauze hebben. Je krijgt niet altijd een uur voor je lunch en je hebt altijd dingen te doen. Zelfs als het maar 10 minuten per dag is, is het iets dat iedereen zou moeten doen om deze gewoonte aan te leren. Ga zitten en praat over alles behalve werk, ook al is het maar voor even. Moedig het team aan om zich bij je aan te sluiten, nodig iedereen uit, er is altijd iets om over te praten.
  • Wekelijkse pods/vergaderingen. Dit is echt belangrijk om die band met je teams te behouden. Het hoeft maar een uurtje per week te zijn. Help de mensen om je heen te ondersteunen, praat over een moeilijke zaak of iets waar je mee worstelt. Het versterkt echt elk team en zal je helpen om samen te komen. Je kunt een casus in kaart brengen, een trajectplan opstellen, een training bespreken die je hebt gevolgd of een nieuw stuk onderzoek. Dit zijn slechts enkele van de vele verschillende manieren waarop je deze kostbare tijd met jouw team kunt besteden.

Uitjes en evenementen

  • Team uitje dag. Eigenlijk zou je één keer per jaar een gefinancierde uitjesdag moeten hebben. Mogelijk moet je hiervoor buiten de gebaande paden denken. Ja, de dag moet wat training bevatten, maar het is nog steeds teambuilding. Dan kun je de rest van de dag allemaal wat ondernemen. Wees creatief als het moet, het hoeft niet veel te kosten, b.v. maak een quiz, speurtocht, teambuildingoefeningen enzovoort. Geniet gewoon samen van de dag en maak plezier. Misschien ben je op zoek naar vacatures in het sociaal domein, deze blog helpt je een goede teamspeler te worden.
  • Sociale evenementen. Het kan moeilijk zijn om iets helemaal te doen en je krijgt vaak mensen die nooit komen opdagen en er niet bij betrokken willen zijn. Het blijft belangrijk om te proberen. Ook al is het een uit eten gaan, samen afhalen op kantoor, toch is het fijn om dat gemeenschapsgevoel binnen het team te hebben.

Hoe kan je je team ondersteunen?

We hebben allemaal wel eens een slechte dag. Als je een collega ziet die van streek is of zich neerslachtig voelt, laat hem dan op een gevoelige manier weten dat je er voor hem bent. Ze hebben wellicht het gevoel dat ze een paar minuten nodig hebben om te praten. Kijk voor vacatures sociaal domein op BVNG.

Wat maakt een goed sociaal zorgteam?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap