Home / Werk Blog / 5 tips voor het gesprek over een salarisonderhandeling

5 tips voor het gesprek over een salarisonderhandeling

5 tips voor het gesprek over een salarisonderhandeling

Veruit het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking heeft een baan. In de eerste plaats zou dit iets moeten zijn dat je daadwerkelijk leuk vindt. Het zou echter naïef zijn om niet te benoemen dat veel mensen dit werk voornamelijk uitvoeren om geld te verdienen. Iedereen die werkt heeft namelijk recht op een salaris. 

5 tips voor het gesprek over een salarisonderhandeling

Het salaris verschilt per beroepsgroep en is daarbij iets waar nog wel eens een taboe over heerst. Niet voor niets vinden veel mensen het lastig om over geld of salaris te praten. Toch is het af en toe nodig om te praten over een salarisverhoging. Iedereen heeft namelijk recht op een marktconform salaris. In dit artikel vertellen we je aan de hand van 5 tips hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Zoek uit wat je waard bent

Voordat je een gesprek aangaat, is het verstandig exact te weten wat jij waard bent. Dit doe je door jezelf in te lezen op het internet en te achterhalen wat een normaal salaris zou moeten zijn voor jouw nieuwe functie. Denk hierbij uiteraard ook aan de ervaring die jij eerder hebt opgebouwd. Stel op dat moment voor jezelf vast wat jij inschat als een reëel salaris. Dit kun je vervolgens bespreken met degene met wie jij het gesprek hebt. 

Een voorstel van de ander

Zoals gezegd is het verstandig het gesprek in te gaan, waarbij jij een bedrag in je hoofd hebt. Daarna is het slim om eerst de gesprekspartner met een voorstel te laten komen. Het kan namelijk gebeuren dat zij met een hoger voorstel komen dan het bedrag dat jij in gedachte hebt. Het zou namelijk zonde zijn als jij eerst iets zegt, waarna de tegenpartij een financiële meevaller te pakken heeft. 

Geen mededelingen over vorig salaris

Elk bedrijf is anders. Daarom heeft het geen zin om het salaris bij eventuele voorgaande werkgevers te benoemen. Dit kan zomaar van invloed zijn op de onderhandelingspositie van de werkgever en een negatieve invloed hebben op de uiteindelijke uitkomst. 

Alternatieven

Helaas kan het voorkomen dat een bedrijf niet kan voldoen aan jouw eisen. Een begrijpelijke teleurstelling. Echter hoeft dit niet direct te betekenen dat je weer op zoek moet naar een andere baan. Je kan namelijk ook met alternatieven komen. Wat te denken van vergoedingen voor transport of een extra bonus bij het behalen van een bepaalde prestatie? Dit zijn zomaar wat manieren om uiteindelijk toch nog op het gewenste bedrag uit te komen. 

Zet alles zwart op wit

Het klinkt vrij logisch en de kans is groot dat het al gebeurd, maar het is zaak dat je al deze afspraken omtrent geld zwart op wit vastlegt. Op deze manier kom je niet voor nare verrassingen te staan en kun je altijd terugvallen op dat document. Dit zorgt ervoor dat je sterk in je schoenen staat in het geval dat een bedrijf opeens wil terugkrabbelen. Daarin is het absoluut niet gek om eens goed voor jezelf op te komen. Krijg je het toch voor elkaar om tot een compromis te komen? Dan wensen we je alvast veel plezier bij jouw nieuwe bedrijf.

5 tips voor het gesprek over een salarisonderhandeling

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

19-03-2024 - Wat is Food Recruitment?
Ben je ondernemer en werk je binnen de voedingsindustrie? Wanneer het al jarenlang een grote passie is, kun je vast beamen dat het hard werken is en discipline vergt. Het is dus niet gek dat je wat ex
Lees meer

14-03-2024 - Hoe werkt factoring: Een stap-voor-stap uitleg
Factoring is een financiële praktijk die steeds populairder wordt, vooral onder freelancers en kleine bedrijven. Het biedt een handige manier om cashflow te verbeteren en financiële stabilit
Lees meer

01-03-2024 - Alle voordelen van een technisch beroep
Er zijn tal van redenen om voor een technisch beroep te kiezen. Toch heerst er nog altijd een nijpend personeelstekort in de technische sector. Jongeren kiezen steeds minder vaak voor technische oplei
Lees meer

30-01-2024 - De poort naar professionele kansen in Gelderland
In de dynamische wereld van arbeid en werkgelegenheid is Abeos Uitzendbureau een toonaangevende speler die zich onderscheidt door zijn toewijding aan het verbinden van talent met kansen. Met een uitge
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap