Home / Werk Blog / 5 tips voor het gesprek over een salarisonderhandeling

5 tips voor het gesprek over een salarisonderhandeling

5 tips voor het gesprek over een salarisonderhandeling

Veruit het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking heeft een baan. In de eerste plaats zou dit iets moeten zijn dat je daadwerkelijk leuk vindt. Het zou echter naïef zijn om niet te benoemen dat veel mensen dit werk voornamelijk uitvoeren om geld te verdienen. Iedereen die werkt heeft namelijk recht op een salaris. 

5 tips voor het gesprek over een salarisonderhandeling

Het salaris verschilt per beroepsgroep en is daarbij iets waar nog wel eens een taboe over heerst. Niet voor niets vinden veel mensen het lastig om over geld of salaris te praten. Toch is het af en toe nodig om te praten over een salarisverhoging. Iedereen heeft namelijk recht op een marktconform salaris. In dit artikel vertellen we je aan de hand van 5 tips hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Zoek uit wat je waard bent

Voordat je een gesprek aangaat, is het verstandig exact te weten wat jij waard bent. Dit doe je door jezelf in te lezen op het internet en te achterhalen wat een normaal salaris zou moeten zijn voor jouw nieuwe functie. Denk hierbij uiteraard ook aan de ervaring die jij eerder hebt opgebouwd. Stel op dat moment voor jezelf vast wat jij inschat als een reëel salaris. Dit kun je vervolgens bespreken met degene met wie jij het gesprek hebt. 

Een voorstel van de ander

Zoals gezegd is het verstandig het gesprek in te gaan, waarbij jij een bedrag in je hoofd hebt. Daarna is het slim om eerst de gesprekspartner met een voorstel te laten komen. Het kan namelijk gebeuren dat zij met een hoger voorstel komen dan het bedrag dat jij in gedachte hebt. Het zou namelijk zonde zijn als jij eerst iets zegt, waarna de tegenpartij een financiële meevaller te pakken heeft. 

Geen mededelingen over vorig salaris

Elk bedrijf is anders. Daarom heeft het geen zin om het salaris bij eventuele voorgaande werkgevers te benoemen. Dit kan zomaar van invloed zijn op de onderhandelingspositie van de werkgever en een negatieve invloed hebben op de uiteindelijke uitkomst. 

Alternatieven

Helaas kan het voorkomen dat een bedrijf niet kan voldoen aan jouw eisen. Een begrijpelijke teleurstelling. Echter hoeft dit niet direct te betekenen dat je weer op zoek moet naar een andere baan. Je kan namelijk ook met alternatieven komen. Wat te denken van vergoedingen voor transport of een extra bonus bij het behalen van een bepaalde prestatie? Dit zijn zomaar wat manieren om uiteindelijk toch nog op het gewenste bedrag uit te komen. 

Zet alles zwart op wit

Het klinkt vrij logisch en de kans is groot dat het al gebeurd, maar het is zaak dat je al deze afspraken omtrent geld zwart op wit vastlegt. Op deze manier kom je niet voor nare verrassingen te staan en kun je altijd terugvallen op dat document. Dit zorgt ervoor dat je sterk in je schoenen staat in het geval dat een bedrijf opeens wil terugkrabbelen. Daarin is het absoluut niet gek om eens goed voor jezelf op te komen. Krijg je het toch voor elkaar om tot een compromis te komen? Dan wensen we je alvast veel plezier bij jouw nieuwe bedrijf.

5 tips voor het gesprek over een salarisonderhandeling

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

14-09-2022 - Niet tevreden met je huidige baan? Dit zijn je opties
Haast iedereen heeft wel eens op een punt gestaan waarbij je niet goed weet wat je moet doen als het gaat om je baan. Misschien vind je het werk zelf niet meer leuk, zijn er dingen veranderd in je lev
Lees meer

10-08-2022 - Quick fix: Met deze accessoires ben je voorbereid op alle ca
Een calamiteit op de werkvloer is een natuurramp die schade toebrengt aan je bedrijf, medewerkers en eigendommen. Het kan een overstroming, aardbeving of brand zijn. Wat moet je doen en meenemen in de
Lees meer

30-05-2022 - Doe niet aan greenwashing maar zorg voor duurzaamheidsmarket
Duurzaam ondernemen is een begrip dat steeds meer belangstelling krijgt. Tegenwoordig is het duurzaam ondernemen een trend dat steeds vaker wordt opgevolgd door bedrijven. Doordat bedrijven dit doen,
Lees meer

24-05-2022 - Wat is het stap budget en wat betekent dit voor mij?
De corona crisis heeft een flinke impact gehad op de wereldwijde bevolking. Als we dit op ons eigen kikkerlandje betrekken, dan blijkt dat veel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt en inmiddels wat ander
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap