Home / Werk Blog / Hoe voorkom je fysieke klachten op de werkvloer?

Hoe voorkom je fysieke klachten op de werkvloer?

Hoe voorkom je fysieke klachten op de werkvloer?

Veel mensen brengen tegenwoordig een groot deel van hun tijd door op kantoor of achter een bureau. Dit kan leiden tot verschillende fysieke klachten, zoals rugpijn, nekpijn en carpaal tunnelsyndroom. Fysieke klachten zijn een veelvoorkomend probleem geworden en langdurig zitten, staan of tillen draagt niet bij aan je gezondheid. Het is belangrijk om deze klachten te voorkomen, zodat je gezond en fit blijft. In deze blog beantwoorden wij de vraag: Hoe voorkom je fysieke klachten op de werkvloer.

Hoe voorkom je fysieke klachten op de werkvloer?

Tip 1: Zorg voor een ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek is van groot belang om fysieke klachten te voorkomen. Een goede werkplek zorgt ervoor dat het lichaam in de juiste houding wordt geplaatst en dat er geen overbelasting van spieren en gewrichten ontstaat. Zo creëer je een gezonde en productieve werkplek. Zorg bijvoorbeeld voor een verstelbare bureaustoel en bureau, zodat de hoogte van de werkplek aangepast kan worden aan de persoon. Daarnaast is het belangrijk om de monitor op de juiste hoogte te plaatsen, zodat er geen nekklachten ontstaan.

Tip 2: Neem regelmatig pauze

Een lange tijd achter elkaar werken kan leiden tot overbelasting van spieren en gewrichten. Als je een tijd achter de computer zit, dan is dat nog ook eens zeer belastend voor je ogen. Het is daarom belangrijk om regelmatig pauze te nemen. Hierdoor krijgen de spieren en gewrichten de tijd om te herstellen. Daarnaast kan het nemen van pauze helpen om de focus te behouden en maak je minder fouten. Maak een wandeling buiten als je daar de mogelijkheid voor hebt, of sta even op en strek je benen door een rondje op kantoor te lopen. 

Tip 3: Beweeg regelmatig

Een gebrek aan beweging kan leiden tot stijfheid en spierpijn. Het is daarom belangrijk om regelmatig te bewegen. Dit kan door bijvoorbeeld een wandeling te maken tijdens de lunchpauze of door even op te staan en rond te lopen. Daarnaast kunnen oefeningen helpen om de spieren te versterken en de flexibiliteit te vergroten. Vergeet niet om af en toe te veranderen van houding, zodat je gewrichten en spieren weer even kunnen ontspannen en de andere spieren kunnen laten werken.

Tip 4: Til op de juiste manier

Tillen is een veelvoorkomende oorzaak van rugklachten op de werkvloer. Het is daarom belangrijk om op de juiste manier te tillen. Hierbij is het belangrijk om door de knieën te buigen en de rug recht te houden. Daarnaast is het verstandig om het gewicht zo dicht mogelijk bij het lichaam te houden en niet te draaien tijdens het tillen.

Tip 5: Vermijd langdurig zitten of staan

Langdurig zitten of staan kan leiden tot rug-, nek- en schouderklachten. Het is daarom belangrijk om afwisseling te hebben in de werkzaamheden en niet te langdurig in dezelfde houding te blijven zitten of staan. Wissel bijvoorbeeld af tussen zitten en staan. Combineer dat met af en toe een rondje te lopen.

Kinesio tape als hulpmiddel

Kinesio tape is een elastische tape die wordt gebruikt om de spieren en gewrichten te ondersteunen en te stabiliseren. De tape is ontworpen om op de huid te blijven zitten, zodat het kan worden gedragen tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en tijdens het sporten. Kinesio tape wordt vaak gebruikt door fysiotherapeuten en sporttrainers om blessures te behandelen en te voorkomen. Daarnaast kun je de tape gebruiken om fysieke klachten te voorkomen. Een slechte houding kan leiden tot verschillende fysieke klachten, zoals rug- en nekpijn. Kinesio tape kan helpen om de houding te verbeteren door de spieren te ondersteunen en de juiste houding te bevorderen. Het kan worden aangebracht op de rug en schouders om de houding te verbeteren en de spieren te ondersteunen. Daarnaast kan je ook spiergel gebruiken om je spieren te kalmeren bij pijnen zoals heupklachten, nekpijn en pijn aan de onderrug.





Hoe voorkom je fysieke klachten op de werkvloer?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

19-03-2024 - Wat is Food Recruitment?
Ben je ondernemer en werk je binnen de voedingsindustrie? Wanneer het al jarenlang een grote passie is, kun je vast beamen dat het hard werken is en discipline vergt. Het is dus niet gek dat je wat ex
Lees meer

14-03-2024 - Hoe werkt factoring: Een stap-voor-stap uitleg
Factoring is een financiële praktijk die steeds populairder wordt, vooral onder freelancers en kleine bedrijven. Het biedt een handige manier om cashflow te verbeteren en financiële stabilit
Lees meer

01-03-2024 - Alle voordelen van een technisch beroep
Er zijn tal van redenen om voor een technisch beroep te kiezen. Toch heerst er nog altijd een nijpend personeelstekort in de technische sector. Jongeren kiezen steeds minder vaak voor technische oplei
Lees meer

30-01-2024 - De poort naar professionele kansen in Gelderland
In de dynamische wereld van arbeid en werkgelegenheid is Abeos Uitzendbureau een toonaangevende speler die zich onderscheidt door zijn toewijding aan het verbinden van talent met kansen. Met een uitge
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap